Tα πάντα για τη μόνωση

Tα πάντα για τη μόνωση

Η σωστή μόνωση μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα και για τη δική σας κατοικία. Υπάρχουν δύο είδη μόνωσης: η εσωτερική και η εξωτερική. Ποια είναι η πιο κατάλληλη για τη δική σας κατοικία; Διαβάστε παρακάτω και ενημερωθείτε.

Από τη Βάνα Αντωνοπούλου

Εσωτερική μόνωση

Πρόκειται ουσιαστικά για την παραδοσιακή μέθοδο μόνωσης μιας κατοικίας, η οποία ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί από την εξωτερική μόνωση. Σε αυτή την περίπτωση, το μονωτικό υλικό, οι θερμομονωτικές, δηλαδή πλάκες, τοποθετείται στην εσωτερική πλευρά του τοίχου και προστατεύεται από κάποιο στέρεο δομικό υλικό (π.χ. γυψοσανίδα). Πλέον, η εσωτερική θερμομόνωση εφαρμόζεται σε περιπτώσεις, όπου δεν μπορεί να εφαρμοστεί η εξωτερική, κυρίως για λόγους προσβασιμότητας. 

Τα υπέρ

 • Σε κάποιες περιπτώσεις, η εσωτερική μόνωση είναι η μοναδική επιλογή. Για παράδειγμα, σε διατηρητέες κατοικίες, σε διαμερίσματα που δεν θα γίνει μόνωση σε όλη την πολυκατοικία ή τον όροφο, σε οικισμούς με πολεοδομικούς περιορισμούς κ.λπ., η εσωτερική μόνωση των τοίχων αποτελεί μονόδρομο.
 • Με την εφαρμογή της εσωτερικής μόνωσης τα θερμομονωτικά αποτελέσματα είναι πιο άμεσα.
 • Σε αντίθεση με την εξωτερική μόνωση, στην εσωτερική το θερμομονωτικό υλικό δεν είναι εκτεθειμένο στο περιβάλλον και τις καιρικές μεταβολές, γι’ αυτό και δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προστασία του.
 • Επειδή σε αυτή την περίπτωση όλες οι εργασίες γίνονται στο εσωτερικό του κτηρίου, μπορείτε να την πραγματοποιήσετε όποια στιγμή επιθυμείτε μέσα στον χρόνο, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. 
 • Το κόστος της εσωτερικής θερμομόνωσης ενδέχεται να είναι λίγο χαμηλότερο. 

Τα κατά

 • Το κυριότερο μειονέκτημα της εσωτερικής μόνωσης είναι το γεγονός ότι το σπίτι επηρεάζεται πιο εύκολα από την εξωτερική θερμοκρασία, καθώς δεν εκμεταλλεύεται τη θερμοχωρητικότητα του εξωτερικού τοίχου σε αντίθεση με την εξωτερική μόνωση. Έτσι όταν για παράδειγμα χρησιμοποιείτε θερμαντικές συσκευές για να ζεσταίνετε τον χώρο σας, μόλις τις κλείσετε η ατμόσφαιρα θα ψυχθεί πιο άμεσα.
 • Mε την εφαρμογή εσωτερικής μόνωσης περιορίζεται ο χώρος της κατοικίας, καθώς τα μονωτικά υλικά τοποθετούνται από την εσωτερική πλευρά και έτσι καταλαμβάνουν ένα μέρος του διαθέσιμου εμβαδού σας. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, με την εφαρμογή εσωτερικής μόνωσης δεσμεύουμε περίπου το 3 με 4% του ωφέλιμου χώρου από το εσωτερικό του σπιτιού μας.
 • Με την εσωτερική μόνωση τα δομικά στοιχεία συνεχίζουν να κινδυνεύουν από συστολές και διαστολές λόγω των θερμοκρασιακών μεταβολών, ενώ υπάρχει και κίνδυνος ρηγματώσεων από την εισροή βρόχινου νερού. 
 • Επίσης άλλο ένα πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί είναι οι θερμογέφυγες, οι οποίες είναι πιθανόν να εμφανιστούν ιδιαίτερα στα σημεία διακοπής της τοιχοποιίας από τις πλάκες των ορόφων. 
 • Δυστυχώς, για το διάστημα που θα γίνουν οι εργασίες εφαρμογής της εσωτερικής μόνωσης (σε περίπτωση που γίνονται σε παλιά κατοικία και όχι σε οικοδομή) υπάρχει σημαντική όχληση στους ενοίκους.

Εξωτερική μόνωση

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μονωτικό υλικό τοποθετείται με κόλλα στην εξωτερική πλευρά του τοίχου. Στη συνέχεια, τοποθετείται από επάνω ένα πλέγμα οπλισμού και ακολουθεί η κάλυψη του πλέγματος με ειδικό επίχρισμα. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται και η θερμομόνωση του σκελετού του κτηρίου.

Δείτε Επίσης
Πώς θα ντυθείτε για να τον ξετρελάνετε!

Τα υπέρ

 • Με την εφαρμογή εξωτερικής μόνωσης θωρακίζονται περιμετρικά οι εξωτερικοί τοίχοι της κατοικίας σας και ταυτόχρονα εξαλείφονται οι θερμογέφυρες που πιθανόν να υπάρχουν, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται σημαντικά οι θερμικές απώλειες από τους πλαϊνούς τοίχους. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, με την εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια έως και 50%! 
 • Παράλληλα με τη μόνωση, αναβαθμίζετε εμφανισιακά την όψη του κτηρίου σας, αφού μπορείτε και να επιλέξετε το χρώμα που θα έχει τελικά ο τοίχος σας. Άλλωστε, η εξωτερική μόνωση προσφέρει πολλές αρχιτεκτονικές επιλογές. 
 • Με την τοποθέτηση εξωτερικής μόνωσης προστατεύετε τους τοίχους σας από υγρασία, μούχλα και ρωγμές, καθώς και γενικότερα από τις θερμοκρασιακές μεταβολές που δημιουργούνται ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό των τοίχων και που τους καταπονούν.
 • Δεν μειώνεται ο ωφέλιμος κατοικήσιμος χώρος του σπιτιού. Μάλιστα, όσο διαρκούν οι εργασίες για τη μόνωση του σπιτιού σας στο εξωτερικό του, η ζωή σας στο εσωτερικό δεν θα αναστατωθεί στο ελάχιστο αλλά θα κυλάει ομαλά όπως και πριν.

Τα κατά

 • Δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθόλου σε κτήρια που στις όψεις τους έχουν έντονο εξωτερικό ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα σε ένα νεοκλασικό κτίσμα ή και σε περιοχές που δεν επιτρέπεται η μορφολογική αλλοίωση της εμφάνισης των σπιτιών (π.χ. παραδοσιακοί οικισμοί σε νησιά).
 • Για την εφαρμογή εξωτερικής μόνωσης ιδιαίτερα σε πολυώροφα κτήρια και υψηλές κατοικίες είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν σκαλωσιές, οι οποίες ενδέχεται να αυξήσουν το συνολικό κόστος των εργασιών. Παράλληλα, ενδέχεται ο χώρος έξω από το σπίτι σας να είναι πολύ περιορισμένος και να μην μπορεί να τοποθετηθεί καθόλου σκαλωσιά.
 • Eπειδή η μόνωση βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά της κατοικίας και είναι εκτεθειμένη στις κλιματολογικές μεταβολές, είναι απαραίτητη η επίστρωση κάποιων υλικών για την προστασία της θερμομόνωσης από όλες τις εξωτερικές επιδράσεις.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.