Δουλεύετε με ευέλικτο ωράριο ή μερική απασχόληση; Πώς να βρείτε την τέλεια ισορροπία!

Δουλεύετε με ευέλικτο ωράριο ή μερική απασχόληση; Πώς να βρείτε την τέλεια ισορροπία!

Τα τελευταία χρόνια το ευέλικτο ή το part time ωράριο έχουν γίνει όλο και πιο διαδεδομένοι τρόποι εργασίας. Και όχι μόνο για τους νέους. Όλο και περισσότεροι αποφασίζουν να αφήσουν πίσω τους μια δουλειά γραφείου, ώστε να είναι πιο ευέλικτοι ή να δουλεύουν από το σπίτι. Όλα όμως, έχουν τα υπέρ και τα κατά! Δείτε παρακάτω 5 τρόπους που θα σας βοηθήσουν να εφαρμόσετε το ωράριο που σας ταιριάζει χωρίς να αντιμετωπίσετε το παραμικρό πρόβλημα στη δουλειά σας.

από τη Σοφία Κροκιδά

Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ισορροπήσει κανείς την προσωπική με την επαγγελματική του ζωή, φτιάχνοντας μια καθημερινότητα πιο ιδανική για τον ίδιο. Και πλέον δεν είναι λίγες οι εταιρείες που παροτρύνουν τους υπαλλήλους τους να δουλεύουν με αυτόν τον τρόπο.

Σύμφωνα όμως με πρόσφατες έρευνες, ένα ευέλικτο ωράριο μπορεί να οδηγήσει πολλούς εργαζόμενους να νιώθουν ότι δεν είναι πλέον μέλη της ομάδας τους ή ακόμα και να κάνουν εργασιακούς συμβιβασμούς αφού πιστεύουν ότι πρέπει να είναι ευγνώμονες που δουλεύουν κατά αυτόν τον τρόπο.

Το παραπάνω φαινόμενο δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση, αφού ελάχιστοι εργοδότες αναπροσαρμόζουν στ’ αλήθεια τις αρμοδιότητες κάποιου ώστε να ταιριάζει με το νέο του ωράριο. Έτσι, ο εργαζόμενος καταλήγει να κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά, στριμωγμένη σε πιο στενά χρονικά περιθώρια.

Αυτό όμως δεν πρέπει να σας σταματά από το να ζητήσετε αυτό που θέλετε. Γιατί το ευέλικτο ωράριο μπορεί να ωφελήσει και τον εργαζόμενο και τον εργοδότη. Αρκεί να το κάνετε σωστά. Πώς;

Διαπραγματευτείτε

Όταν έρθει η στιγμή να ζητήσετε από τον εργοδότη σας ευέλικτο ωράριο ή μία σχέση μερικής απασχόλησης, μην επικεντρωθείτε στο γιατί το χρειάζεστε. Εστιάστε στο πώς θα το κάνετε να δουλέψει.

Αν ο εργοδότης σας συμφωνήσει, κάντε μαζί του μια ειλικρινή και ρεαλιστική κουβέντα σχετικά με το πώς θα είναι το νέο σας ωράριο σε σχέση με τη δουλειά σας, ώστε να ξέρει και ο ίδιος τι να περιμένει.

Μην απολογείστε

Αντί να λέτε “συγγνώμη, δουλεύω απλά part time”, ξεκαθαρίστε το τοπίο μια για πάντα. Κάντε σαφή τον τρόπο με τον οποίο δουλεύετε και προσθέστε στην υπογραφή του email σας τις εκτός ώρες γραφείου.

Και μην ξεχνάτε ότι το να δουλεύετε λιγότερες ώρες δεν σημαίνει ότι δεν παίρνετε στα σοβαρά τη δουλειά σας. Μην αφήνετε πίσω τις επαγγελματικές σας φιλοδοξίες, γιατί αλλιώς το ίδιο θα κάνουν και οι άλλοι για εσάς.

Δείτε Επίσης
Διαχείριση του φόρτου εργασίας: Bάζουμε φρένο στην τρέλα!

Να είστε ρεαλίστρια

Επικεντρωθείτε στους στόχους σας και όχι στις ώρες τις οποίες αφιερώνετε για τη δουλειά σας. Και κάντε το με ρεαλιστικό τρόπο.

Μην φοβάστε να πείτε όχι

Θα πρέπει να είστε κάθετη σχετικά με το πρόγραμμά σας και  να κάνετε αυτό που πρέπει ώστε να βγει η δουλειά σας σωστά. Αυτό δεν σημαίνει να εμφανίζεστε πάντα στα meetings μόνο και μόνο για να δηλώσετε παρουσία. Δεν χρειάζεται να είστε πάντα διαθέσιμη για να μην σας κατακρίνουν οι συνεργάτες σας λόγω της part time δουλειάς σας.

Και φυσικά, μην απαντάτε στα email και τις κλήσεις σας, όταν δεν δουλεύετε. Τα όρια και η σαφήνεια στον επαγγελματικό τομέα είναι απαραίτητα και για εσάς και για τους συνεργάτες σας.

Να είστε παρούσα

Όσο απαραίτητο κι αν είναι να βάζετε τα όριά σας, άλλο τόσο είναι να παρευρίσκεστε σε σημαντικά events της εταιρείας. Οι εταιρικές έξοδοι είναι βαρετές, αλλά μια στις τόσες είναι καλό να δηλώνετε το παρόν, ώστε να κρατάτε επαφή με τους συναδέλφους σας και να ανταλλάσσετε σημαντικά νέα επάνω στον τομέα σας.

© 2013-2020 womanidol.com. All Rights Reserved.