Επιλέγοντας διευθυντικό στέλεχος

Επιλέγοντας διευθυντικό στέλεχος

Ανήκετε στην ομάδα των γυναικών που αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση ή είστε σε υψηλή διευθυντική θέση; Θέλετε να προσλάβετε κάποιο άτομο για διευθυντική θέση; Δείτε ποιες είναι οι ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον ιδανικό συνεργάτη.

Επιμέλεια: Άντζελα Μολφέτα

Αυτό που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι να ψάξετε κάτω από την επιφάνεια, δίχως προκαταλήψεις και να δείτε πραγματικά ποιος υποψήφιος ταιριάζει ιδανικά με τον ρόλο.

Θα πρέπει να εστιάσετε περισσότερο σε μια κίνηση ματ που θα κάνει, ώστε να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, εάν μπορεί να πάρει σκληρές αποφάσεις, να βρει τρόπους να ξεπερνά τα εμπόδια και να αφουγκραστείτε τις διαπροσωπικές του δεξιότητες, δηλαδή στο κατά πόσον μπορεί να επηρεάζει και να παρακινεί τους συνεργάτες του. Ακολουθούν πέντε ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε αυτά τα χαρακτηριστικά.

1. Ποια ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία σας; Tι σας έχει κάνει περισσότερο περήφανους;

Αναζητάτε κάποιον που έχει καταφέρει ένα επίτευγμα ή που έχει φέρει σε πέρας ένα έργο με επιτυχία από ένα καλό σημείο σε ένα ακόμα καλύτερο και μεγαλύτερο. Προσοχή! Οι υποψήφιοι που μιλούν με υποθετικά σενάρια δεν είναι σίγουρα οι ιδανικότεροι.

2. Μιλήστε μας για ένα στόχο που δεν καταφέρατε εσείς ή η ομάδα σας να κατακτήσετε.

Με αυτήν την πρόταση έχετε τη δυνατότητα να καταλάβετε πώς λειτουργεί ο υποψήφιος όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, εάν εστιάζει στα γεγονότα, τι μερίδιο ευθύνης παίρνει όταν κάτι πάει στραβά, εάν μαθαίνει από την αποτυχία και φυσικά θα διαπιστώσετε εάν δηλώνει άμοιρος των ευθυνών ή ακόμα εάν επιρρίπτει τις ευθύνες στους άλλους.

3. Μιλήστε μας για τη στιγμή που….

Ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψετε πως θα ενεργήσει στο μέλλον είναι να δείτε πώς έχει ενεργήσει στο παρελθόν. Αντί λοιπόν, να εστιάζετε σε υποθετικές καταστάσεις ζητήστε του να σας πει πώς έχει θέσει στόχους για ένα νέο τομέα, πώς έχει επιλύσει κάποιο πρόβλημα στην ομάδα του και συγκεκριμένες ερωτήσεις που αφορούν το είδος της δουλειάς του.

4. Αυτό είναι ενδιαφέρον. Μιλήστε μας περισσότερο για αυτό…

Θα μάθετε πολύ περισσότερα εάν εστιάσετε σε βάθος, από το να μείνετε απλά στις πληροφορίες του βιογραφικού. Ζητήστε του να σας πει για ένα σημαντικό έργο από την αρχή μέχρι το τέλος.

Στη συνέχεια, για να εμβαθύνετε περισσότερο μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις, όπως: «Ποιο ήταν το αρχικό σας όραμα για το έργο; Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση; Γιατί επιλέξατε αυτήν την οδό; Συνέβη κάτι απροσδόκητο; Πώς το αντιμετωπίσατε; Πώς διασφαλίσατε το αποτέλεσμα;». Mε αυτόν τον τρόπο θα δείτε πραγματικά πώς λειτουργούν οι υποψήφιοι.

5. Πείτε μας για μια δύσκολη απόφαση που έπρεπε να πάρετε σε σχέση με το προσωπικό.

Είναι αλήθεια, πως η αυστηρότητα παίζει σημαντικό ρόλο για την οικοδόμηση μια ομάδας ταλαντούχων στελεχών που στοχεύουν σε υψηλά επίπεδα. Ζητήστε λοιπόν από τον υποψήφιο να σας καθοδηγήσει μέσα από το πρόβλημα που αντιμετώπισε, μαθαίνοντας τη διαδικασία της σκέψης του και με τι τρόπο τελικά χειρίστηκε την κατάσταση.

Μέσα από αυτό θα δείτε στοιχεία του ανθρωποκεντρικού του χαρακτήρα, εάν είναι δίκαιος και συμπονετικός, εάν είναι διατεθειμένος να πάρει σκληρές αποφάσεις και εάν κρατά ψηλά τον πήχη στους συνεργάτες του.

© 2013-2023 womanidol.com. All Rights Reserved.