Για να μην τρελαίνετε τους συνεργάτες σας…

Για να μην τρελαίνετε τους συνεργάτες σας...

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το κινητό δεν θα έπρεπε να είναι η προέκταση του χεριού σας μέσα στο γραφείο και πως η φούξια λίμα σας δεν έχει καμία θέση πάνω στους φακέλους της δουλειάς. (Καλά μέχρι εδώ; Καλά!). Αν θέλετε να σέβεστε και να σας σέβονται οι συνεργάτες σας, σας προτείνουμε κάποιους δοκιμασμένους τρόπους για να κρατάτε ισορροπία στο επαγγελματικό σας περιβάλλον.

Επιμέλεια: Δέσποινα Αρκουλάκη

Κακά τα ψέματα, το κλίμα του γραφείου είναι τις περισσότερες φορές το Α και το Ω ειδικά όταν πρόκειται για ομαδικές εργασίες. Πέντε τρόποι για να βελτιώσετε τις σχέσεις με τους συνεργάτες σας!

• Μην βιάζεστε να απορρίψετε τις ιδέες τους

Ένα από τα μεγαλύτερά δώρα που μπορείτε να προσφέρετε στους συνεργάτες σας, όταν σας έρχεται έμπνευση για ένα project, είναι να τους αφήνετε αρκετό χρόνο να σκεφτούν. Μην προσπαθείτε να επέμβετε στην ιδέα κάποιου πριν προλάβει να την επεξεργαστεί και να την ολοκληρώσει. Σε κάθε project ή σε κάθε επίλυση προβλήματος, υπάρχουν πάντοτε καλές και κακές ιδέες. Μην διστάσετε να δοκιμάσετε τα όρια τους ακόμη και αν είναι η πιο χαζή ιδέα που έχετε ακούσει.

Εμπιστευτείτε τους, δείξτε τους ότι στέκεστε εκεί για αυτούς χωρίς να τους αποθαρρύνετε ή (ακόμη χειρότερα) να τους ειρωνευτείτε και θα νιώσουν απελευθερωμένοι χωρίς αναστολές και φόβους. Ειδάλλως, εάν κρατάνε τις σκέψεις για τον εαυτό τους, φοβούμενοι πως θα κάνουν λάθη δεν θα περπατήσουν ποτέ στα μονοπάτια της επιτυχίας. Άλλωστε η εξέλιξη και η ανατροπή έρχεται πάντα μέσα από τις πιο τρελές ιδέες.

• Μην στέλνετε άσκοπα e-mails

Μην κάνετε το λάθος και στέλνετε κατεβατά μηνύματα για λόγους όχι και τόσο σημαντικούς στους συνεργάτες σας, επειδή παραδείγματος χάρη ξεχάσατε να τους πείτε κάτι στη συνάντησή σας. Πολλοί έχουν την τάση να στέλνουν αρκετά επεξηγηματικά μηνύματα στους συναδέλφους τους, με αποτέλεσμα να χάνεται η ουσία και η παραγωγικότητα, κουράζοντάς τους παραπάνω από ό,τι θα έπρεπε. Να είστε άμεσοι και συγκεκριμένοι. Δεν θα χάσετε ποτέ!

• Μην φέρεστε σαν να κάνετε τη δυσκολότερη δουλειά από όλους τους άλλους

Κόκκινο πανί θα γίνετε για τους συναδέλφους σας εάν τους κάνετε να αισθανθούν ότι οι αρμοδιότητές τους δεν είναι δα και τόσο σημαντικές, όπως οι δικές σας. Εκφράσεις τύπου “Δεν μπορώ να σε βοηθήσω” και ”Δεν καταλαβαίνεις πόσο δύσκολο είναι αυτό που κάνω”, δείχνουν ασέβεια και υποβιβασμό απέναντι στη δουλειά του άλλου ατόμου και σε αυτό που σας ζητάει.

Ο καθένας στον τομέα του έχει κάτι δύσκολο να αντιμετωπίσει, κάτι ίσως που εσείς οι ίδιοι δεν είστε καν σε θέση να ανταποκριθείτε, καθώς οι κλίσεις σας βρίσκονται σε άλλους τομείς. Δώστε λοιπόν βάση σε ό,τι κάνουν οι συνεργάτες σας. Είναι τελικά πολύ πιο πολύπλοκο και πιο χρονοβόρο απ’ όσο νομίζατε. Αυτό που θα κερδίσετε είναι να έρθετε πιο κοντά καταλαβαίνοντας και κατανοώντας τους περισσότερο.

• Μην είστε ο γκρινιάρης της «παρέας»

Υπάρχουν οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν όρεξη για ζωή και για δουλειά, θέλουν να συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην εργασία, βάζοντας το αισιόδοξο λιθαράκι τους σε κάθε τους ενέργεια και πράξη. Είναι συχνά καλοπροαίρετοι, δεν στέκονται σε μικροπράγματα για να παρεξηγηθούν, γιατί αυτό που τους νοιάζει είναι να βγει η δουλειά και παράλληλα το καλύτερο κομμάτι του εαυτού τους. Είναι όμως και εκείνοι, οι οποίοι χαλάνε το κλίμα μιας εργασίας με την επίκρισή τους, την γκρίνια και το ταλέντο τους να «φορτώνουν» τη δουλειά σε τρίτους.

Είναι εκείνοι που συνήθως δουλεύουν με σκοπό τους μόνο το χρήμα και δεν τους ενδιαφέρει σχεδόν τίποτε άλλο. Αν βλέπετε τον εαυτό σας περισσότερο στη δεύτερη κατηγορία, αλλάξτε στάση άμεσα διότι κάνετε κακό σε εσάς τους ίδιους, κερδίζοντας δικαιολογημένα τον τίτλο του αντιπαθή.

• Μην διακόπτετε τον συνομιλητή σας (ειδικότερα αν είναι γυναίκα!)

Σε αρκετές έρευνες που ασχολούνται με τη μέτρηση της συλλογικής νοημοσύνης, δηλαδή με το συνολικό IQ μιας ομάδας, αποδείχτηκε ότι όταν στην πλειοψηφία μιας ομάδας περιλαμβάνονται γυναίκες, το σκορ φτάνει σε ύψιστο βαθμό! Αξιοσημείωτο ήταν πως το σκορ κατέβαινε κατακόρυφα όταν η μια γυναίκα διέκοπτε την άλλη.

Ενώ έχει παρατηρηθεί ότι οι άντρες με το να διακόπτουν ο ένας τον άλλον γεμίζουν περισσότερη ενέργεια με αποτέλεσμα να φωνάζουν και να γίνονται πιο αποδοτικοί σε κάποιο project, οι γυναίκες καταφέρνουν να τσακωθούν και να χαλάσουν ολόκληρη τη συνεργασία επιτόπου εξ αιτίας αυτού. Αυτό συμβαίνει επειδή χάνουν τον ειρμό τους και ακαριαία σταματάει οποιαδήποτε έμπνευση, ιδέα ή επίλυση είχαν για κάποιο πρόβλημα.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.