Η χρήση πλυντηρίου πιάτων εξοικονομεί πραγματικά νερό;

Η χρήση πλυντηρίου πιάτων εξοικονομεί πραγματικά νερό;

Αυτές τις μέρες, πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι το να ζουν πιο βιώσιμα είναι πολύ σημαντικό. Αλλά όταν πρόκειται για τον καθορισμό ενός οικολογικού τρόπου ζωής, οι λεπτομέρειες μπορεί να γίνουν λίγο θολές. Μία από τις «κλασικές» ερωτήσεις είναι: Η χρήση πλυντηρίου πιάτων (αντί για το πλύσιμο στο χέρι) εξοικονομεί πραγματικά νερό;

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Οι ειδικοί λένε: «Υπολογίζεται ότι το 10% του νερού που χρησιμοποιούμε στο σπίτι χρησιμοποιείται στην κουζίνα, επομένως είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε».

Η σύντομη απάντηση: Ναι!

Η χρήση ενός πλυντηρίου πιάτων μπορεί να σας εξοικονομήσει έως και 100 λίτρα νερό ανά φορτίο, αρκεί να λειτουργείτε το πλυντήριο πιάτων σας γεμάτο.

Το γεγονός είναι ότι η χρήση ενός πλυντηρίου πιάτων, αντί για δέκα λεπτά πλυσίματος στον νεροχύτη μας, μπορεί να εξοικονομήσει περισσότερα από 350 λίτρα νερού την εβδομάδα. Αυτό ανέρχεται συνολικά σε περισσότερα από 22.000 λίτρα νερού ετησίως!

Οι ειδικοί λένε: «Είναι ενδιαφέρον ότι το 40% των καταναλωτών πιστεύει ότι το πλυντήριο πιάτων χρησιμοποιεί περισσότερο νερό από το πλύσιμο στο χέρι. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να καθαρίσετε ένα πλήρες πλυντήριο πιάτων με την ίδια ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται σε μόλις δύο λεπτά πλυσίματος των πιάτων στο χέρι!

Το πλύσιμο στο χέρι είναι (πιθανώς) αναποτελεσματικό

Το πλύσιμο στο χέρι είναι εξαιρετικά αναποτελεσματικό με τον τρόπο που το κάνουν οι περισσότεροι. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πολύ συχνά ζεστό νερό (που σημαίνει ότι εκτός από την κατανάλωση νερού, έχουμε και μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας) αλλά και ξεπλένουν τα πιάτα τους τείνοντας να αφήνουν τη βρύση να τρέχει συνέχεια.

Το νερό σε ένα πλυντήριο πιάτων καθαρίζει τα πιάτα και τα σκεύη χωρίς σπατάλη. Επιπλέον, θερμαίνει το νερό πέρα ​​από αυτό που μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος, κάτι που καθαρίζει τα πάντα πιο γρήγορα.

Το πλύσιμο στον νεροχύτη απαιτεί περισσότερο νερό και με λιγότερο αποτελεσματικό καθαρισμό.

Μαζί με τη χρήση λιγότερου νερού, τα πλυντήρια πιάτων χρησιμοποιούν και το νερό πιο αποτελεσματικά. Χρησιμοποιώντας το πλυντήριο πιάτων σας, φιλτράρει και επαναχρησιμοποιεί το νερό σε όλη τη διάρκεια του κύκλου για να ελαχιστοποιήσει την ποσότητα νερού που απαιτείται.

Ενεργειακά αποδοτικά πλυντήρια

Καλό είναι το πλυντήριο πιάτων να είναι πιστοποιημένο με Energy Star για να εξοικονομεί νερό.

Τα σύγχρονα ενεργειακά αποδοτικά πλυντήρια πιάτων εξοικονομούν το μέγιστο νερό (και ενέργεια), αλλά ακόμη και τα παλαιότερα μοντέλα μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικά από το πλύσιμο στο χέρι.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες και οι ακαδημαϊκοί έχουν μετρήσει τη χρήση νερού καταλήγοντας ότι ένα σύγχρονο πλυντήριο πιάτων χρησιμοποιεί περίπου 15 λίτρα νερού σε σύγκριση με τα 100 λίτρα, όταν πλένετε τα ίδια πιάτα στο χέρι. Τα παλαιότερα μοντέλα πλυντηρίων πιάτων μπορεί να χρησιμοποιούν έως και 45 λίτρα νερού, και πάλι λιγότερο από το πλύσιμο στο χέρι.

Σκεφθείτε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμη κι αν δεν έχετε γεμίσει το πλυντήριο πιάτων θα εξακολουθήσετε να εξοικονομείτε νερό, ακόμη και όταν το πλύσιμο στο χέρι αφορά λίγα σκεύη.

Η αγορά ενός καινούργιου πλυντηρίου πιάτων που να είναι ενεργειακά αποδοτικό είναι μια καλή επένδυση. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξοικονομήσετε ενέργεια στην κουζίνα σας είναι να επενδύσετε σε έξυπνες συσκευές. Αν και μπορεί να σας κοστίσει αρχικά, θα εξοικονομήσετε πολύ περισσότερο χρόνο, ενέργεια και χρήματα μακροπρόθεσμα.

Τα πλυντήρια πιάτων με πιστοποίηση Energy Star χρησιμοποιούν λιγότερο από 15 λίτρα νερού σε έναν ολόκληρο κύκλο. Μια βρύση που τρέχει χρησιμοποιεί την ίδια ποσότητα νερού κάθε 2 λεπτά, ή ουσιαστικά τον χρόνο που χρειάζεται για να πλύνετε μόνο οκτώ πιάτα, κατά μέσο όρο.

Κάνοντας την επιλογή να χρησιμοποιήσετε ένα πλυντήριο πιάτων με πιστοποίηση Energy Star, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 80% λιγότερο νερό από το πλύσιμο των πιάτων σε έναν νεροχύτη με τη βρύση να τρέχει.

Και όταν έρθει η ώρα της αγοράς, το μέγεθος και η κλίμακα έχουν σημασία. «Αν η συσκευή σας είναι πολύ μεγάλη για τις ανάγκες σας, τότε θα συνεχίσει να σπαταλά κάποια σοβαρή ενέργεια», λένε οι ειδικοί.

Δείτε Επίσης
Άρωμα γιασεμί… για την αγάπη και την καρδιά του!

«Αν ζείτε μόνοι σας, πιθανότατα δεν θα χρειαστείτε ένα μοντέλο πλήρους μεγέθους με μεγάλη χωρητικότητα, οπότε επιλέξτε ένα μικρότερο και εξοικονομήστε χρήματα και ενέργεια.

Όχι, δεν χρειάζεται να ξεπλύνετε πρώτα

Μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να πλένουν ή να ξεπλένουν τα πιάτα τους πριν τα βάλουν στο πλυντήριο πιάτων, αλλά αυτό είναι περιττό και σπατάλη νερού.

Τα πλυντήρια πιάτων σήμερα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά και η παράλειψη του βήματος της πρόπλυσης μπορεί να εξοικονομήσει εκατοντάδες λίτρα νερού ετησίως.

Τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων χρειάζονται κάποια αρκετά λερωμένα πιάτα για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, καθώς διαθέτουν αισθητήρες που καθορίζουν πόσο ισχυρό είναι το πλύσιμο!

Μπορείτε να κάνετε το πλυντήριο πιάτων σας ακόμα πιο αποτελεσματικό

Ακόμα κι αν είναι γενικά αποδεκτό ότι τα πλυντήρια πιάτων είναι η πιο βιώσιμη επιλογή, οι ειδικοί προτείνουν μερικούς τρόπους για να μεγιστοποιήσουμε την απόδοσή τους.

  • Αποφύγετε να αφήνετε το πλυντήριο πιάτων σας (ή οποιαδήποτε συσκευή) σε κατάσταση αναμονής ή αναμμένο. Ενώ είναι κατανοητό ότι ορισμένες συσκευές στο σπίτι σας δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν, όπως το ψυγείο, άλλες συσκευές απλώς σπαταλούν ενέργεια.
  • Για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του πλυντηρίου πιάτων σας, βεβαιωθείτε ότι το πλυντήριο πιάτων σας είναι καθαρό είναι ένας σίγουρος τρόπος για να το βοηθήσετε να διαρκέσει λίγο περισσότερο.
  • Η λειτουργία ενός πλήρους πλυντηρίου πιάτων σας εξοικονομεί χρόνο και χρήματα. Εάν ετοιμάζετε τουλάχιστον δύο γεύματα την ημέρα για μια τετραμελή οικογένεια, μπορείτε να εξοικονομήσετε περισσότερο από 75% σε κόστος ενέργειας και νερού θέτοντας σε λειτουργία το πλυντήριο πιάτων σας αντί να πλένετε τα πιάτα σας στο χέρι.
  • Αυτό μπορεί να σας εξοικονομήσει περισσότερα από 100 ευρώ ετησίως σε λογαριασμούς κοινής ωφελείας μόνο χρησιμοποιώντας το πλυντήριο πιάτων σας.
  • Και όπως λένε, ο χρόνος είναι χρήμα, και η χρήση ενός πλυντηρίου πιάτων μπορεί να σας εξοικονομήσει τριάντα λεπτά κατά μέσο όρο απασχόλησης την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να εξοικονομήσετε σχεδόν δέκα ημέρες προσωπικού χρόνου ετησίως, αφήνοντας το πλυντήριο πιάτων σας να κάνει τη δουλειά αντί για εσάς.
  • Φροντίστε επίσης να προμηθεύεστε πάντα ένα ποιοτικό απορρυπαντικό για την πλήρη βελτιστοποίηση των λειτουργιών του πλυντηρίου πιάτων.
  • Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τον κανονικό κύκλο όποτε είναι δυνατόν, καθώς αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός κύκλος του πλυντηρίου σας και είναι προσαρμοσμένος για καθημερινά φορτία πιάτων.
  • Μια άλλη συμβουλή είναι να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία προγραμματισμού, διαθέσιμη σε ορισμένα μοντέλα πλυντηρίων πιάτων, η οποία σας δίνει τη δυνατότητα να λειτουργείτε το πλυντήριο πιάτων σας σε ώρες εκτός αιχμής.

Υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις! Τι δεν μπαίνει στο πλυντήριο

Ορισμένα αντικείμενα δεν πρέπει να πλένονται σε πλυντήριο πιάτων, όπως ξύλινα αντικείμενα, ορισμένα πλαστικά, μαντεμένια τηγάνια και κοφτερά μαχαίρια. Τα μαχαίρια μπορούν να «στομώσουν» όταν πλένονται συνεχώς στο πλυντήριο πιάτων.

Η σύσταση των κατασκευαστών πλυντηρίων είναι να πλένουμε στο χέρι αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, καθώς και μαχαίρια κουζίνας, πιάτα από πορσελάνη, κρυστάλλινα ποτήρια και οτιδήποτε από ξύλο, χυτοσίδηρο, αλουμίνιο, χρυσό, χαλκό, ασήμι και μπρούτζο.

Πλένοντας στο χέρι αυτούς τους τύπους μαγειρικών σκευών, αποφεύγετε να προκαλέσετε ζημιά στο πλυντήριο πιάτων, καθώς και οποιαδήποτε πιθανή βλάβη στο φινίρισμα του αντικειμένου.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.