Τα ψώνια παρόρμησης και πώς θα αντισταθείτε!

Τα ψώνια παρόρμησης και πώς θα αντισταθείτε!

Αν είστε από τους καταναλωτές που δαπανούν του κόσμου τα χρήματα κάθε χρόνο σε πράγματα που αποδεικνύονται άχρηστα ή αν ψωνίζετε συνήθως… χωρίς προγραμματισμό, τότε διαβάστε οπωσδήποτε παρακάτω!

Aπό τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Δεν είναι περίεργο ότι τα καταστήματα και οι έμποροι εστιάζουν στον τρόπο που θα κάνουν τους καταναλωτές να ψωνίσουν με την παρόρμηση της στιγμής. Η προσπάθεια της στρατηγικής τοποθέτησης των προϊόντων, ο τρόπος που αυτά παρουσιάζονται και η εύκολη πρόσβαση είναι σημαντικές κινήσεις αυτής της τακτικής. Οι εκτιμήσεις μάλιστα λένε ότι το 40% των καταναλωτών δαπανά χρήματα σε παρορμητικά ψώνια ή σε αγορές που δεν ήταν καθόλου προγραμματισμένες!

Τα κίνητρα για τέτοιου είδους δαπάνες είναι διαφορετικά για τον καθένα: από βαρεμάρα, για πλάκα, για συναισθηματικούς λόγους, επειδή έτσι μας ήρθε… Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι ανώδυνη, όπως π.χ. αν αγοράσουμε ξαφνικά ένα αναψυκτικό, αλλά μπορεί και να μας στοιχίσει πολλά.

Δείτε Επίσης
Συμβουλές για να μην τινάξετε… την μπάνκα στον αέρα στις Γιορτές!

Σκεφθείτε δε, ότι το 88% των ανθρώπων που λειτουργούν έτσι με τις αγορές τους, πιστεύουν ότι άρπαξαν την ευκαιρία! Μία ακόμη παράμετρος για τέτοια συμπεριφορά είναι οι εκπτώσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να αντισταθούν με αποτέλεσμα να αγοράζουν πράγματα άχρηστα ή που στο τέλος πετιούνται.

Τι να ΜΗΝ κάνετε!

  • Στο σούπερ μάρκετ: ετοιμάστε τη λίστα για τα ψώνια της εβδομάδας και ακολουθήστε την πιστά. Μην πηγαίνετε κάθε τρεις και μία για ψώνια γιατί είναι βέβαιο ότι εκτός από τα μακαρόνια που ξεχάσατε να αγοράσετε… θα «τσιμπήσετε» και δυο τρία άλλα πράγματα, για να γεμίσει το καλάθι…
  • Προσπαθήστε όταν πηγαίνετε για αγορές τροφίμων να είστε με γεμάτο στομάχι. Το «γουργούρισμα» σας κάνει να ψωνίζετε κάθε είδους λιχουδιές που κάνουν κακό στο πορτοφόλι και στη σιλουέτα σας!
  • Αδιαφορήστε για προσφορές που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας! Τι σημασία έχει για παράδειγμα αν η προσφορά είναι για μία δωδεκάδα αβγά και εσείς είστε μόνη στο σπίτι; Απλά θα χαλάσουν μέχρι να τα καταναλώσετε!
  • Προσπεράστε επίσης κάθε είδους… δελεαστική προσφορά, που απλώς δεν αφορά προϊόντα που χρησιμοποιείτε.
  • Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για κάθε άλλου είδους αγορές. Τι κι αν η μπλούζα στο πανέρι, δίπλα στο ταμείο του καταστήματος στοιχίζει μόλις 5 ευρώ; Δοκιμάσατε το νούμερο; Σας ταιριάζει; Είναι μία μπλούζα που θα φορέσετε; Αν ναι, τότε αποκτήστε την! Αν όχι… ξεχάστε το!
  • Μην βγαίνετε στην αγορά και βόλτα στα καταστήματα, αν αισθάνεστε μελαγχολία. Είναι κακός σύμβουλος!
  • Πριν αγοράσετε το… σούπερ μοντελάκι της μόδας, σκεφθείτε αν ταιριάζει με το γενικότερο στιλ σας και αν έχετε πού να το φορέσετε. Αλλιώς, θα μείνει στην ντουλάπα να σας θυμίζει ότι ξοδευτήκατε χωρίς αποτέλεσμα.
  • Ειδικά, τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές και όλοι λίγο έως πολύ θα ξεχυθούμε για τα δώρα μας, σκεφθείτε τι θα ψωνίσετε σε κάθε αγαπημένο σας πρόσωπο ξεχωριστά και μην αφεθείτε στην έμπνευση… της στιγμής!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.