Lola: 45 χρόνια μόδα με ελληνική υπογραφή!

Lola: 45 χρόνια μόδα με ελληνική υπογραφή!
Lola: 45 χρόνια μόδα με ελληνική υπογραφή!
Το παλιό λογότυπο, όταν ο Γρηγόρης και η Λόλα Γιαλαμά, ξεκινούν δειλά-δειλά τη δουλειά μέσα από ένα μικρό εργαστήριο ραπτικής. Η κυρία Λόλα ράβει γυναικεία ενδύματα και ειδικότερα εξαιρετικά καλοραμμένες φούστες που γρήγορα γίνονται επιτυχία
Η Φωτεινή και η Αναστασία Γιαλαμά εξομολογούνται: «Θα μπορούσε κάλλιστα να πει κάποιος ότι γεννηθήκαμε μέσα στη γυναικεία ένδυση, γι? αυτό και η επαγγελματική μας κατάληξη ήταν κάπου μοιραία!»
Από τη φωτογράφηση για την καλοκαιρινή συλλογή 2018 +6
Προβολή Φωτογραφιών
Lola: 45 χρόνια μόδα με ελληνική υπογραφή!

Η Φωτεινή και η Αναστασία Γιαλαμά είναι η δεύτερη γενιά μίας επιτυχημένης εταιρείας ένδυσης που ξεκίνησε πριν από περίπου μισό αιώνα από ένα μικρό εργαστήριο ραπτικής για να φτάσει σήμερα σε μία μεγάλη εταιρεία με αρκετά καταστήματα λιανικής πώλησης στη χώρα. Μοιραζόμαστε μαζί σας λίγη από την κομψή… ιστορία τους

συνέντευξη στην Λέγκω Μιχαλοπούλου

Η Φωτεινή και η Αναστασία Γιαλαμά. Μπροστά είναι δύο νέες γυναίκες, χαμογελαστές και ανεπιτήδευτα κομψές, αλλά για μένα είναι πάνω από όλα φίλες, αφού η γνωριμία μου μαζί τους μετρά πολλά χρόνια και έμελε από επαγγελματική συνεργασία να εξελιχθεί σε μια αληθινή φιλία.

«Φέτος η εταιρεία μας κλείνει 45 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο προσκήνιο της ελληνικής μόδας. Θα μπορούσε κάλλιστα να πει κάποιος ότι γεννηθήκαμε μέσα στη γυναικεία ένδυση, γι’ αυτό και η επαγγελματική μας κατάληξη ήταν κάπου μοιραία! Μόνο η Μαρία, η τρίτη μας αδελφή ξέφυγε αλλά κι αυτή έχει παρουσία στην εταιρεία μιας και είναι η νομική μας σύμβουλος», λένε περίπου με ένα στόμα, μία φωνή και οι δύο!

Αναπολώντας μαζί τους τα πρώτα βήματα στον χώρο της μόδας γυρνάμε πίσω στο 1973 όταν οι γονείς τους, ο Γρηγόρης και η Λόλα Γιαλαμά, ξεκινούν δειλά-δειλά τη δουλειά μέσα από ένα μικρό εργαστήριο ραπτικής. Η κυρία Λόλα ράβει γυναικεία ενδύματα και ειδικότερα εξαιρετικά καλοραμμένες φούστες που γρήγορα γίνονται talk of the town! Με το πέρασμα των ετών, το μικρό ραφείο μετατρέπεται σε εταιρεία με αρκετά καταστήματα λιανικής πώλησης. Το όνομα ΛΟΛΑ –όπως ήταν για πολλά χρόνια το λογότυπο της εταιρείας – αποκτά με τον καιρό σταθερές και αφοσιωμένες πελάτισσες που στα ρούχα της εταιρείας βρίσκουν σχέδια, ποιότητα και τιμές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

«Αυτό συμβαίνει μέχρι και σήμερα…», μας λέει η Φωτεινή Γιαλαμά CEO της LOLA. «Και νιώθουμε μεγάλη χαρά, όταν βλέπουμε παλιές μας πελάτισσες να έρχονται μαζί με τις κόρες τους για να ντυθούν σε μας. Αισθανόμαστε ότι κι εμείς σαν δεύτερη γενιά όχι μόνο “κρατάμε” την κληρονομιά της ετικέτας αλλά μιλάμε και στη νεότερη γενιά μέσα από σχέδια σύγχρονα αλλά διαχρονικά».

Η Αναστασία Γιαλαμά από τη θέση της Creative Director δημιουργεί συλλογές που χαρακτηρίζονται από τον καθαρό και μινιμαλιστικό σχεδιασμό τους χρησιμοποιώντας πάντα υλικά υψηλής ποιότητας, γιατί η αναζήτηση των υφασμάτων αποτελεί προτεραιότητα.

«Επιλέγω υφάσματα από καθαρό μετάξι, μαλλί, βαμβάκι και κασμίρ. Όλα τα εισάγουμε σε αποκλειστικότητα, κατά κύριο λόγο από την Ευρώπη. Κάθε κομμάτι της συλλογής πρέπει να κολακεύει τη γυναίκα, καλοδουλεμένο και με άψογη εφαρμογή. Μόνο αν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προχωρούμε σε παραγωγή».

Σ’αυτό το σημείο τολμώ να κάνω μια κοινότυπη ερώτηση αλλά καθ’όλα απαραίτητη.

– «Από πού αντλείς έμπνευση για τον σχεδιασμό των συλλογών της LOLA και σε ποια γυναίκα απευθύνεσαι με τις συλλογές που σχεδιάζεις;».

– «Μου αρέσει πάρα πολύ η αντίθεση ανάμεσα στην κλασική κομψότητα και το σύγχρονο στιλ “του δρόμου”. Μας χαρακτηρίζει από άποψη, μία λιτή αισθητική που είναι μεν ένα σύγχρονο χαρακτηριστικό αλλά ταυτόχρονα διαγράφει σταθερή πορεία μέσα στον χρόνο. Αν κάποιος δει τις συλλογές μας θα καταλάβει ότι δεν μας αρέσουν τα “φορτωμένα” ρούχα…  Απευθυνόμαστε σε μια γυναίκα εκλεπτυσμένη, δυναμική, που απολαμβάνει τη ζωή της, ταυτόχρονα όμως, αναγνωρίζει και αναζητά την ποιότητα».

Ακούγοντας τα λόγια της Αναστασίας έρχεται στο μυαλό μου κάτι που, από προσωπική εμπειρία, βρίσκω κι εγώ πολύ πρακτικό, σε όλες τις συλλογές των ρούχων τους (LOLA Sport, Lola & Gilles για cocktail ντύσιμο, Chic City Looks και η καλοκαιρινή Summer Resort Collection) και αυτό είναι ότι η πελάτισσα θα βρει όλα εκείνα τα κομμάτια-κλειδιά που χρειάζεται για να «στήσει» μία κομψή γκαρνταρόμπα συνδυάζοντάς τα κατά περίπτωση μεταξύ τους.

Για παράδειγμα ένα ολομέταξο πουκάμισο, ένα παντελόνι σε ολόμαλλο κρεπ, ένα καλοραμμένο παλτό από ιταλικό μαλλί και κασμίρι, το λευκό πουκάμισο από φίνα ιταλική ποπλίνα, το tailor made κοστούμι προσεγμένο σε κάθε του λεπτομέρεια αλλά και ένα βραδινό φόρεμα με κομψό και φίνο σχεδιασμό, όλα αυτά αποτελούν στοιχεία που μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους.

Δείτε Επίσης
Στιλάτη και κομψή χωρίς να ξοδευτείτε!

– Φωτεινή θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία τάση στην ελληνική μόδα να ενσωματώνει στοιχεία «εθνικότητας», αυτά που αποκαλούμε ως ethnic. Πώς βλέπετε αυτό το φαινόμενο;  Βοηθά ενδεχομένως,  να δημιουργηθεί μία ελληνική σχολή μόδας;

– «Ναι, είναι έντονη η τάση και έχει αρχίσει να δημιουργείται μια ελληνική σχολή μόδας που ακουμπά πολύ στο boho στιλ με ελληνικά στοιχεία.  Είναι αρκετές οι εταιρείες που παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες συλλογές και δεν αναφέρομαι μόνο σε εταιρείες ρούχων αλλά και σε αυτές που κάνουν πολύ όμορφα αξεσουάρ. Απλά νομίζω ότι ο σχεδιασμός αυτός απευθύνεται σε συγκεκριμένο τύπο γυναικών και καλύπτει περιορισμένες ανάγκες. Στη LOLA έχουμε δημιουργήσει τη συλλογή Resort που ακουμπά σε αυτή τη σχολή όμως παράλληλα έχουμε τις συλλογές Lola Sport & Lola που έχουν urban χαρακτήρα.

Τα κορίτσια με ξεναγούν στο ατελιέ τους, όπου εκτός από τις συλλογές των ρούχων βλέπω και καταλόγους, φωτογραφήσεις με μοντέλα, πολλές καταχωρήσεις στον Tύπο και γενικά ποικίλο προωθητικό υλικό. Δεν μπορώ λοιπόν να μην ρωτήσω για τον ρόλο και τη σημασία της διαφήμισης  και των social media στη δουλειάς τους.

Η Φωτεινή είναι σαφής: «Σίγουρα και στον χώρο της μόδας η εικόνα είναι εξαιρετικά σημαντική, τα τελευταία χρόνια, με τη χρήση των social media, ακόμα σημαντικότερη. Στη LOLA εδώ και χρόνια ακολουθούμε μια πολύ ξεκάθαρη και συγκεκριμένη γραμμή στον τρόπο που προβάλουμε τις συλλογές μας, που αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία τους. Μας αρέσουν οι όμορφες εικόνες στις οποίες υπάρχει ισορροπία: γήινες γυναίκες με ρούχα συνδυασμένα αρμονικά μεταξύ τους, με τα σωστά αξεσουάρ, χωρίς περιττά στοιχεία και υπερβολές. Θέλουμε στις φωτογραφήσεις να φαίνονται οι εκλεπτυσμένες λεπτομέρειες του σχεδιασμού, μας αρέσει να εστιάζουμε στις υφές και τη γραμμή των ρούχων. Οι συλλογές είναι τόσο πολύπλευρες που κάθε σεζόν, κάθε μήνα δημιουργούμε editorials, ώστε να προτείνουμε τα κατάλληλα σύνολα για κάθε εποχή και στιγμή. Οπότε καταλαβαίνεις ότι ναι, η εικόνα και η διαφήμιση είναι εξαιρετικά σημαντικές».

Η ώρα περνάει ευχάριστα και το ραντεβού με την Φωτεινή και την Αναστασία Γιαλαμά εξελίσσεται σε… αρμένικη βίζιτα! Αφού ανανεώνουμε το ραντεβού μας για καφέ και κουβεντούλα εκτός γραφείου, τις αποχαιρετώ συγκρατώντας ως τελευταία εικόνα αυτήν που είδα και στην αρχή δηλαδή τα χαμογελαστά πρόσωπά τους… Και για άλλη μια φορά, σκέφτομαι στον δρόμο της επιστροφής πως είναι μεγάλη ευτυχία στη ζωή σου να κάνεις τη δουλειά που αγαπάς. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δύο αδελφές αγαπούν τη δουλειά τους και αυτό… φαίνεται!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.