Από τα γήπεδα στην πασαρέλα: Η ιστορία του hoodie





Από τα γήπεδα στην πασαρέλα: Η ιστορία του hoodie
Από τα γήπεδα στην πασαρέλα: Η ιστορία του hoodie
Από τα γήπεδα στην πασαρέλα: Η ιστορία του hoodie
Από τα γήπεδα στην πασαρέλα: Η ιστορία του hoodie
Από τα γήπεδα στην πασαρέλα: Η ιστορία του hoodie
Το φούτερ με κουκούλα, ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια της casual γκαρνταρόμπας. Ας γνωρίσουμε την εξέλιξή του στην πάροδο του χρόνου, από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του στη δεκαετία του ’20 στην Αμερική και πώς θα το φορέσουμε στην καθημερινότητά μας.
Από την Βάνα Αντωνοπούλου
Είναι γεγονός ότι όλες μας – ή σχεδόν όλες μας– έχουμε κάποια στιγμή ποθήσει να αποκτήσουμε και να φορέσουμε ένα άνετο hoodie (ένα φούτερ με κουκούλα, δηλαδή). Άλλωστε, ελάχιστοι μπορούν να αντισταθούν στο στιλιστικό ανάλογο μιας αγκαλιάς… Ιδανικό για το ταξίδι, το γυμναστήριο ή ακόμη για να μετατρέψετε σε πιο casual ένα κομψό σύνολο, το hoodie γοητεύει μεγάλους και μικρούς, γυναίκες και άνδρες.
Η καταγωγή του χρονολογείται από τη δεκαετία του ’20, στην Αμερική, όταν τα πρώτα στιλ ξεκίνησαν να φτιάχνονται από βαμβακερό ύφασμα προκειμένου να παρέχουν στους αθλητές –και κυρίως τους αθλητές του αμερικάνικου ποδόσφαιρου– αλλά και τους εργάτες επιπλέον προστασία από τις καιρικές συνθήκες και ζεστασιά χωρίς τη δυσφορία που είχε το μαλλί. Παρόλα αυτά το γνωστό πλέον hoodie (από τη λέξη hood=κουκούλα) δεν βρέθηκε στο ραντάρ του ευρύτερου κοινού μέχρι τη δεκαετία του ’70, όταν υιοθετήθηκε ως σήμα κατατεθέν από τους πρωτεργάτες του hip hop που είχε ξεκινήσει τότε να γεννιέται δειλά δειλά στη Νέα Υόρκη.
Παράλληλα, η εμφάνιση του hoodie και στον κινηματογράφο, ως “επίσημη” ενδυμασία του Ρόκι Μπαλμπόα στην ομώνυμη ταινία με τον Σιλβέστερ Σταλόνε, εδραίωσε την παρουσία του στην ντουλάπα της εργατικής τάξης τής εποχής. Τότε ήταν που διάφορα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ αποφάσισαν να λογοτυπήσουν τα hoodies με τα οικόσημά τους, δημιουργώντας έτσι μια ιδανική, άνετη και στιλάτη “στολή” για τους φοιτητές, την οποία μπορούσαν να φορούν παντού και πάντα, διαλαλώντας την ίδια στιγμή την πίστη τους προς τις αρχές του ανώτατου ιδρύματος, στο οποίο φοιτούσαν.
Το 1980, το hoodie αναβαθμίστηκε όταν η Νεοϋορκέζα σχεδιάστρια μόδας Norma Kamali το συμπεριέλαβε ως βασικό κομμάτι της πλέον διάσημης –και επαναστατικής για την εποχή– κολεξιόν “Sweats”. Η εν λόγω σχεδιάστρια (ήδη διάσημη για το περίφημο σέξι κόκκινο μαγιό που φορούσε η Φάρα Φόσετ στην αφίσα της σειράς “Οι Άγγελοι του Τσάρλι” το 1976) φορούσε συχνά ένα γκρι κολεγιακό που είχε βρει σε ένα μαγαζί με ρούχα από δεύτερο χέρι, ένα ρούχο που αποτέλεσε την έμπνευση για μια ολόκληρη σειρά κατασκευασμένη από γκρι βαμβακερό ύφασμα.
Στη δεκαετία του 1990, το hoodie είχε καθιερωθεί τόσο ως τάση, όσο και ως βασικό κομμάτι της γκαρνταρόμπας, συνώνυμο με το casual, χαλαρό ντύσιμο.
Τις τελευταίες σεζόν, το βλέπουμε όλο και πιο συχνά στις πασαρέλες, να αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό των πιο στιλάτων αλλά και κομψών look. Όσο για τις fashion bloggers και τις celebrities, το έχουν ήδη εντάξει στην καθημερινότητά τους, φορώντας το με δεκάδες διαφορετικούς και ευρηματικούς τρόπους.
Πώς θα το φορέσετε
- Όσον αφορά στο πώς θα φορέσουμε το hoodie, δεν υπάρχουν και πολλοί κανόνες. Το βασικό είναι το πώς θα το συνδυάσετε. Προτείνω να το φορέσετε με ασορτί (ή τουλάχιστον σχετικά όμοιο) παντελόνι φόρμας ή να το αναβαθμίσετε προσθέτοντας μια μίνι φούστα και κρεμαστά σκουλαρίκια.
- Το μυστικό στο hoodie είναι οι αναλογίες. Βασικά πρέπει είτε να είναι απλό και στενό ή φαρδύ σαν ανδρικό.
- Προτιμήστε τα hoodies με έντονα γραφίστικα prints και σλόγκαν (προσωπικά λατρεύω το brand Vetements). Επίσης, πολύ hot είναι και αυτά με αποδομημένο ύφος.
- Συνδυάστε το hoodie σας (κατά προτίμηση με logo) με ένα φόρεμα σε στιλ grunge και κλασικά αθλητικά παπούτσια. Το καλό με αυτό το look είναι ότι το hoodie δείχνει εξαιρετικό είτε φορεμένο κανονικά είτε δεμένο στη μέση…