Louis Vuitton Monogram: Ο καμβάς που έγινε μόδα





Louis Vuitton Monogram: Ο καμβάς που έγινε μόδα
Louis Vuitton Monogram: Ο καμβάς που έγινε μόδα
Louis Vuitton Monogram: Ο καμβάς που έγινε μόδα
Louis Vuitton Monogram: Ο καμβάς που έγινε μόδα
Louis Vuitton Monogram: Ο καμβάς που έγινε μόδα
Louis Vuitton Monogram: Ο καμβάς που έγινε μόδα
Louis Vuitton Monogram: Ο καμβάς που έγινε μόδα
Το πιο διάσημο ίσως print στην ιστορία του στιλ παραμένει ακόμη και τώρα, 120 χρόνια μετά από τη γέννησή του, πάντα επίκαιρο και φρέσκο!
Από τη Βάνα Αντωνοπούλου
Είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, όλοι έχουμε μια εγκυκλοπαιδική -θα την αποκαλούσα- γνώση των λογοτύπων των διάφορων brands. Ελάχιστα, όμως, από αυτά διαθέτουν τη γοητεία, τη διαχρονικότητα και κυρίως την αναγνωρισιμότητα του κλασικού καμβά Monogram του οίκου Louis Vuitton. Άλλωστε, όλες ή σχεδόν όλες κάποια στιγμή έχουμε ποθήσει να αποκτήσουμε έστω και ένα μικρό δείγμα από τα χαρακτηριστικό αυτό αντικείμενο του πόθου, το οποίο έχει κατά καιρούς βρεθεί στα χέρια διάσημων γυναικών που το λάτρεψαν για την τεχνική αρτιότητα και την απαράμιλλη κομψότητά του.
Ιστορικές καταβολές
Η ιστορία του καμβά Monogram είναι άρρηκτα δεμένη με την ιστορία του ίδιου του οίκου Louis Vuitton. Ο ιδρυτής του, Louis Vuitton γεννήθηκε το 1821 στο Anchay της Γαλλίας και σε ηλικία μόλις 13 ετών έφυγε για το Παρίσι προκειμένου να χαράξει τη δική του πορεία. Μάλιστα, λέγεται ότι περπάτησε και τα σχεδόν 470 χιλιόμετρα μέχρι τη γαλλική πρωτεύουσα σε διάρκεια δύο ετών, κάνοντας στο μεσοδιάστημα διάφορες δουλειές προκειμένου να επιζήσει και να συνεχίσει το ταξίδι του! Όταν πια έφτασε, μαθήτευσε στο εργαστήριο ενός κατασκευαστή κουτιών και γρήγορα κατάφερε να ξεπεράσει σε τέχνη τον δάσκαλό του.
Όταν ο Ναπολέοντας Γ’ έγινε αυτοκράτορας της Γαλλίας το 1852, η σύζυγός του, Ευγενία του Μοντίχο, προσέλαβε τον Louis Vuitton ως προσωπικό της κατασκευαστή κουτιών και τον έκανε ευρύτερα γνωστό στη γαλλική ελίτ. Το 1854, ο Vuitton άνοιξε το πρώτο του κατάστημα και τέσσερα χρόνια αργότερα δημιούργησε το χαρακτηριστικό μπαούλο που θα γινόταν και το σήμα κατατεθέν του. Το εν λόγω μπαούλο ήταν κατασκευασμένο από καμβά και όχι από δέρμα και αποδείχτηκε ότι ήταν και πιο ανθεκτικό αλλά και πιο αδιάβροχο από οτιδήποτε κυκλοφορούσε έως τότε στην αγορά, ενώ αντί για θολωτό σχήμα είχε παραλληλόγραμμη μορφή, γεγονός που το καθιστούσε σαφώς πιο λειτουργικό.
Ένας στιλάτος φόρος τιμής
Τον Φεβρουάριο του 1892 και σε ηλικία 70 ετών, ο Louis Vuitton πεθαίνει αφήνοντας κληρονομιά την επιχείρηση στον γιο του Georges, ο οποίος αποφάσισε να μεγαλώσει την εταιρεία και να την μετατρέψει σε όνομα με διεθνή λάμψη και απήχηση. Τέσσερα χρόνια μετά, αποφάσισε να δημιουργήσει το περίφημο Monogram ως φόρο τιμής στη μνήμη του πατέρα του. Το λογότυπο αποτελούνταν από τα αρχικά LV μπλεγμένα μεταξύ τους με διάσπαρτα στιλιζαρισμένα τετράφυλλα άνθη, ένα επαναστατικό σχέδιο για την εποχή. Ο Georges πατεντάρισε το λογότυπο, το οποίο σύντομα έγινε διάσημο παντού.
Σήμερα, το print Monogram δεν περιορίζεται μόνο στον καμβά, αλλά βρίσκεται τυπωμένο πάνω σε υφάσματα και δέρμα, ενώ αποτελεί ένα από τα best sellers του ιστορικού γαλλικού οίκου με παραλλαγές σχεδόν κάθε σεζόν και πολλές συνεργασίες με διάσημους καλλιτέχνες που του έχουν δώσει τη δική τους εκδοχή. Απόδειξη ότι μερικά πράγματα μπορούν να αντέξουν στην πάροδο του χρόνου χωρίς να χάσουν την αξία τους, αυξάνοντας αντίθετα τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο της μόδας!