Balenciaga: Διαχρονική αξία

Balenciaga: Διαχρονική αξία
Balenciaga: Διαχρονική αξία
Κοκτέιλ φόρεμα δια χειρός Balenciaga (φωτο: Hiro για το Harpers Bazaar, τον Σεπτέμβριο 1967) // Φόρεμα Balenciaga (φωτο: Irving Penn για την Vogue, Σεπτέμβριος 1950)
Εντυπωσιακή βραδινή δημιουργία του Cristobal Balenciaga με την ονομασία «Chou» (λάχανο, δηλαδή), 1968
Φόρεμα και παλτό με την υπογραφή του Ισπανού μετρ, 1950 // Νυφικό σε σχέδιο Balenciaga από το 1967 +5
Προβολή Φωτογραφιών
Balenciaga: Διαχρονική αξία

Τα σχέδιά του έχουν αφήσει εποχή, τα ρούχα του έχουν ντύσει την αριστοκρατία της κομψότητας και το όνομά του είναι συνώνυμο της ίδιας της μόδας. Σήμερα, στον οίκο Balenciaga η μαγεία συνεχίζεται…

Από τη Βάνα Αντωνοπούλου

To ξεκίνημα

Αύγουστος 1937. Στο νούμερο 10 της Avenue George V στο Παρίσι, τα μοντέλα παρελαύνουν με αυστηρό χαμόγελο χαραγμένο στα χείλη. Από τα παρασκήνια ο Ισπανός σχεδιαστής παρακολουθεί τις αντιδράσεις των καλεσμένων. Η κολεξιόν στέφεται με επιτυχία και σύντομα στο ατελιέ τού Cristobal Balenciaga δίνει ραντεβού όλη η καλή κοινωνία της Γαλλίας.

Οι γλυπτικές φόρμες του ανατρέπουν τα καθιερωμένα και δημιουργούν επανάσταση στη γυναικεία σιλουέτα, ενώ η φήμη του εξαπλώνεται και πέρα από τον Ατλαντικό. Κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μάλιστα, πολλές Αμερικανίδες πελάτισσες ρισκάρουν να ταξιδέψουν στην κατεχόμενη Ευρώπη μόνο και μόνο για τα ρούχα του και κυρίως για το «τετράγωνο» παλτό, στο οποίο τα μανίκια δεν είχαν ξεχωριστές ραφές αλλά ήταν κομμένα μαζί με το κολάρο.

Το 1946 λανσάρει το πρώτο του άρωμα το Le Dix. Tο 1953 σχεδιάζει το σακάκι balloon και το 1957 τη φούστα balloon, το φόρεμα baby doll με την ψηλή μέση, και το φόρεμα-σακί, όλα πραγματικές καινοτομίες στον χώρο τής υψηλής ραπτικής και του ρούχου γενικότερα. Ο Christian Dior τον χρίζει «μόδιστρο των μοδίστρων» και ο Hubert de Givenchy απολαμβάνει τη φιλία και την προστασία του.

Λέγεται ότι ο Τζον Κέννεντι, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, είχε εκνευριστεί φοβερά με την Τζάκι και τα πανάκριβα Balenciaga κομμάτια που επέλεγε, από φόβο μήπως ο αμερικανικός λαός θεωρήσει τις αγορές υπερβολικές. Τελικά, η λύση δόθηκε και οι λογαριασμοί πληρώθηκαν διακριτικά από τον πεθερό της, Joseph Kennedy.

Το 1968 ο Cristobal Balenciaga αποφασίζει να κλείσει τις πόρτες του οίκου. Αιτία, η απογοήτευσή του από την καινούργια τρέλα που κατακλύζει τη Γαλλία, το prêt-a-porter. Η κόμισσα Mona von Bismarck, jet-setter και πιστή πελάτισσα, θρηνεί το γεγονός κλεισμένη στη βίλα της στο Κάπρι για τρεις ολόκληρες μέρες… Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1972 ο μετρ πεθαίνει στην πατρίδα του την Ισπανία.

Η «παρένθεση»

Η μουσική εκκωφαντική και σκληρή χτυπάει σα σφυρί στα αυτιά. Η ζωντανή μπάντα που ο ανατρεπτικός καλλιτεχνικός διευθυντής του Balenciaga, Josephus Melchior Thimister, έχει ανεβάσει στη σκηνή συνεχίζει να παίζει αδιάφορη για τον κόσμο που, σοκαρισμένος, αποχωρεί στη μέση ακόμη του ντεφιλέ. Είναι η τελευταία κολεξιόν που ο κατά τ’ άλλα ταλαντούχος Ολλανδός θα σχεδιάσει για τον οίκο.

Η εποχή Ghesquière

Μετά από αρκετές διαβουλεύσεις, τη θέση του καταλαμβάνει ο Nicolas Ghesquière που μέχρι τότε συνεργαζόταν μόνο περιστασιακά με τον οίκο. Η πρώτη του κολεξιόν δεν δημιουργεί την αίσθηση που θα περίμενε κανείς. Μετά το 2000, όμως, τα πράγματα αλλάζουν και τον Φεβρουάριο του 2001 η Suzy Menkes της International Herald Tribune κάνει λόγο για μία «ολοκληρωτικά πρωτότυπη» συλλογή.

Δείτε Επίσης
Στο πρόσφατα ανακαινισμένο ξενοδοχείο Disneyland στο Παρίσι, το παραμύθι ξεκινά…

Αποτέλεσμα, η ζήτηση των ρούχων είναι τέτοια ώστε ο οίκος δεν μπορεί να ανταποκριθεί και να ικανοποιήσει τις γυναίκες που κατακλύζουν το κατάστημα της Αvenue George V.

Το 2012, ο Ghesquière καταγγέλει δημόσια τις πιέσεις που δέχεται από τον όμιλο Kering του François-Henri Pinault για πιο εμπορικές κολεξιόν και αποφασίζει να ψάξει αλλού για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Στις 5 Νοεμβρίου 2012, ο οίκος Balenciaga ανακοινώνει ότι η 15ετής συνεργασία του με τον Γάλλο σχεδιαστή έφτασε στο τέλος της.

Alexander Wang

Τον Δεκέμβριο του 2012, ο 28χρονος Alexander Wang αναλαμβάνει τα ηνία του γαλλικού brand και τον Φεβρουάριο του 2013 παρουσιάζει την πρώτη του συλλογή για την επωνυμία. Οι σιλουέτες του είναι καθαρές, ασπρόμαυρες, σε νεο-μοναστικό στιλ, με μινιμαλιστική διάθεση και αποκτούν φανατικό κοινό. Παρόλα αυτά, τον Ιούλιο του 2015, η Kering ανακοινώνει την αποχώρηση του σχεδιαστή από τον οίκο.

Και σήμερα…

Από τον Οκτώβριο 2015, καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου έχει αναλάβει ο Γεωργιανός Demna Gvasalia, με εντυπωσιακή πορεία στις σχεδιαστικές ομάδες των Maison Martin Margiela και Louis Vuitton, ενώ βρίσκεται μαζί με τον αδερφό του Guram και κάποιος ακόμη φίλους πίσω από το brand Vetements, που έχει προκαλέσει σεισμό στον κόσμο της μόδας. Το μέλλον του και το μέλλον του οίκου Balenciaga, θα κριθεί στις επόμενες κολεξιόν επί της πασαρέλας…

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.