Hedi Slimane: Τέλος εποχής στον οίκο Saint Laurent

Hedi Slimane: Τέλος εποχής στον οίκο Saint Laurent
Προβολή Φωτογραφιών

Τα νέα για την αποχώρηση του 47χρονου Hedi Slimane από τον Yves Saint Laurent, έκαναν τον γύρο του κόσμου σε χρόνο μηδέν. Τι σημαίνει αυτό για τον ιστορικό γαλλικό οίκο;

Από τη Βάνα Αντωνοπούλου

Ήδη εδώ και καιρό, λίγο μετά τα Χριστούγεννα, οι φήμες οργίαζαν ότι ο Hedi Slimane, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Yves Saint Laurent από τον Μάρτιο του 2012 ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τα ηνία του οίκου. Τότε, πολλοί το θεώρησαν φαντασιοπληξία, ενώ άλλοι περίμεναν το fashion week στο Παρίσι για να επιβεβαιώσουν ή όχι την είδηση. Έτσι, πριν μερικά εικοσιτετράωρα, στις 31 Μαρτίου, τέσσερα ολόκληρα χρόνια από την ημέρα της δεύτερης θητείας του στο διάσημο brand (ο Slimane εντάχθηκε στο δυναμικό του Yves Saint Laurent στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και γρήγορα μεταπήδησε από βοηθός στο τμήμα marketing σε σχεδιαστή και τέλος σε υπεύθυνο της σειράς Rive Gauche Homme. Αποχώρησε το 2000), ο οίκος και ο όμιλος Kering, κάτω από την ομπρέλα του οποίου βρίσκεται ο Saint Laurent, επισημοποίησαν τις θεωρίες.

«Αυτό που πέτυχε τα τέσσερα τελευταία χρόνια ο Yves Saint Laurent αντιπροσωπεύει ένα μοναδικό κεφάλαιο στη ιστορία του», δήλωσε ο François-Henri Pinault, ιδιοκτήτης της Kering. «Είμαι υπόχρεος στον Hedi Slimane και σε όλο το team του οίκου που χάραξαν τον δρόμο για μια εποχή μακροβιότητας στον θρυλικό αυτό οίκο».

Σύμφωνα με πληροφορίες το «διαζύγιο» έρχεται μετά από αποτυχία των δύο πλευρών να καταλήξουν σε νέα συμφωνία, αφού το συμβόλαιο του Slimane έληξε την τελευταία ημέρα του Μαρτίου 2016.

Η εποχή Slimane στον νέο Saint Laurent

Με την έλευση του Hedi Slimane το 2012, άλλαξαν πολλά πράγματα στον οίκο. Καταρχάς, το όνομα, απ’ όπου απομακρύνθηκε με συνοπτικές διαδικασίες το «Yves» και έμεινε απλώς το Saint Laurent (άραγε τι σημαίνει το γεγονός ότι στις πρόσφατες ανακοινώσεις τόσο του οίκου όσο και του κυρίου Pinault το όνομα αναφέρεται αυτούσιο, ως Yves Saint Laurent;).

Κατόπιν, το σχεδιαστικό στούντιο μεταφέρθηκε από το Παρίσι στο Λος Άντζελες, κατοικία του Slimane, με πολλούς τότε να μιλούν για ιεροσυλία και άλλους να εξετάζουν πόσο τελικά είναι εφικτό και λειτουργικό το δημιουργικό κομμάτι να βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την έδρα του οίκου.

Δείτε Επίσης
Το womanidol ονειρεύεται το στιλ του Ιουλίου 2023

Τέλος, η συμβολή του σχεδιαστή επεκτάθηκε ακόμη και στο μάρκετινγκ με τον ίδιο να βρίσκεται πίσω από τις φωτογραφήσεις των διαφημίσεων που έγιναν πλέον ασπρόμαυρες και είχαν ως πρωταγωνιστές indie ρόκερς και μοντέλα.

Με τις αλλαγές, το 2015 οι πωλήσεις του οίκου  έφτασαν τα 974 εκ. ευρώ σε σύγκριση με το ποσό των 707 εκ. ευρώ το 2014. Μάλιστα, τα κέρδη του οίκου αυξάνονταν σχεδόν κατά 20% κάθε χρόνο από την εποχή που ανέλαβε ο Slimane. Kαι καθώς ο Saint Laurent είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη επωνυμία στο πορτοφόλιο της Kering, η ανάγκη να βρεθεί ο κατάλληλος αντικαταστάτης, είναι απλώς επιτακτική. Ένα γεγονός που μπορεί να μην επηρρεάσει τη βραχυπρόθεσμη πορεία του brand, αλλά σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Όσο για τον άνθρωπο που θα κληθεί να αναπληρώσει τη θέση του Hedi Slimane, η Kering μόλις ανακοίνωσε ότι θα είναι ο Βέλγος Anthony Vaccarello, ο οποίος αποχώρησε πριν μερικά εικοσιτετράωρα από καλλιτεχνικός διευθυντής του brand Versus Versace. Αν μη τι άλλο, ο 36χρονος σχεδιαστής έχει μπροστά του αρκετή δουλειά…

Hedi Slimane who is who

  • O Hedi Slimane γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1968 στο Παρίσι από Ιταλίδα μητέρα και Τυνήσιο πατέρα.
  • Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στην École du Louvre.
  • Το 2000 αποχώρησε από τη θέση του σχεδιαστή στην ανδρική σειρά του Yves Saint Laurent και αρνήθηκε να αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του οίκου Jil Sander προκειμένου να πάρει στα χέρια του τα ηνία του Christian Dior Homme.
  • Η πορεία του στον Dior είχε ως αποτέλεσμα την ανδρική skinny σιλουέτα. Μάλιστα, ο ίδιος ο Karl Lagerfeld έχει δηλώσει ότι αδυνάτισε προκειμένου να μπορέσει να φορέσει τις δημιουργίες του Slimane.
  • Τον Ιούλιο του 2007, εγκαταστάθηκε στο Λος Άντζελες για να εστιάσει την προσοχή του στη φωτογραφία, την πρώτη και μεγάλη του αγάπη.
  • Για το τελευταίο του σόου στον Saint Laurent τον Μάρτιο δεν επέλεξε κάποιο ιδιαίτερο soundtrack (είναι γνωστό ότι στις επιδείξεις του έπαιζαν πάντα ειδικές μουσικές συνθέσεις). Αντίθετα, ο σχεδιαστής προτίμησε την απόλυτη σιωπή εκτός από τη φωνή της Bénédicte de Ginestous που ανακοίνωνε το νούμερο του κάθε look –ρόλο τον οποίο η συγκεκριμένη κυρία εκπλήρωνε για τα σόου της υψηλής ραπτικής του οίκου από το 1977 έως το 2002.

© 2013-2023 womanidol.com. All Rights Reserved.