Κοσμήματα και κορωναϊός: Τι να ξέρετε για το καθάρισμα και την ασφάλειά σας

Κοσμήματα και κορωναϊός: Τι να ξέρετε για το καθάρισμα και την ασφάλειά σας

Πρέπει να βγάζουμε τα δαχτυλίδια και τα ρολόγια μας για να πλύνουμε τα χέρια μας; Μήπως τα απολυμαντικά καταστρέψουν τα κοσμήματά μας; Μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός μέσω των κοσμημάτων μας; Και πώς πρέπει να τα πλύνουμε; Σε αυτές τις ερωτήσεις απαντούν οι ειδικοί.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Αυτές οι ερωτήσεις μπορεί να βρίσκονται στο μυαλό μας αυτή τη δεδομένη στιγμή. Κι αφού όλη την ώρα πλένουμε τα χέρια μας, καλό είναι να ξέρουμε μερικά ακόμη πράγματα για τη διατήρηση της καλής υγιεινής.

Εάν φοράτε κάποια κοσμήματα στην καθημερινότητά σας, ίσως να αναρωτηθήκατε, αν πρέπει να συνεχίσετε να τα φοράτε, ποια είναι η επίδραση (αν υπάρχει) της υπερβολικής απολύμανσης των χεριών π.χ. στα δαχτυλίδια σας, αλλά και ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές.

Τα απολυμαντικά και τα αντισηπτικά μπορούν να καταστρέψουν τα οργανικά και πορώδη πετράδια, όπως τα μαργαριτάρια
Τα απολυμαντικά και τα αντισηπτικά μπορούν να καταστρέψουν τα οργανικά και πορώδη πετράδια, όπως τα μαργαριτάρια

Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική!

Οι γιατροί και οι υγειινομικοί λένε ότι με βάση τις πληροφορίες για τους ιούς γενικά, θα ήταν λογικό να υποθέσουμε ότι θα μπορούσαν να βρίσκονται πάνω σε οποιοδήποτε είδος κοσμήματος.

Εάν για παράδειγμα, πλένετε συνεχώς τα χέρια σας φορώντας δαχτυλίδια, είναι ευκολότερο να σας παρουσιαστεί κάποιος ερεθισμός. Επομένως, δεν είναι κακή ιδέα να είστε πολύ προσεκτικές.

Επίσης, όχι απλώς καλό είναι να βγάζετε τα δαχτυλίδια σας όταν πλένετε τα χέρια σας, αλλά δεν θα πλύνετε καν σωστά τα δάχτυλά σας στα οποία φοράτε δαχτυλίδια.

Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, γιατί αν τυχόν, κάποιο δαχτυλίδι σας έχει μολυνθεί, τότε δεν κάνατε… δουλειά, αφού ο ιός θα ξαναβρεθεί στο χέρι σας. Καλό είναι να πλύνετε σε αυτή την περίπτωση και τα δαχτυλίδια σας, πριν τα ξαναφορέσετε. Πού καταλήγουμε; Καλύτερα, ας μην τα φοράτε αυτό το διάστημα.

Τα προϊόντα απολύμανσης χεριών είναι πιθανόν να θαμπώσουν ή και να καταστρέψουν τα κοσμήματά σας και τις πολύτιμες πέτρες σας επειδή  μπορούν να διαβρωθούν με την πάροδο του χρόνου
Τα προϊόντα απολύμανσης χεριών είναι πιθανόν να θαμπώσουν ή και να καταστρέψουν τα κοσμήματά σας και τις πολύτιμες πέτρες σας επειδή μπορούν να διαβρωθούν με την πάροδο του χρόνου

Και τι γίνεται με τη συντήρηση των κοσμημάτων;  

Εδώ τον λόγο παίρνουν οι κοσμηματοποιοί που φυσικά γνωρίζουν ποια υλικά, ποιες πολύτιμες πέτρες ή ποια πολύτιμα μέταλλα καταστρέφονται ή πώς πρέπει να τα καθαρίζουμε.

Τα απολυμαντικά και τα αντισηπτικά μπορούν να καταστρέψουν τα οργανικά πετράδια, όπως τα κοράλλια ή τα μαργαριτάρια. «Το οινόπνευμα που περιέχει ένα απολυμαντικό μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη ζημιά στην επιφάνειά τους ή ακόμη και να τους δημιουργήσει ρωγμές. Το ίδιο ισχύει και για τα κοσμήματα με πέτρες οπάλ, με τιρκουάζ ή σμαράγδια.

Δείτε Επίσης
Πώς ντυνόμαστε όταν δεν υπάρχει κανένας να μας δει ή πουθενά να εμφανιστούμε;

Προσέξτε και τις κρέμες χεριών

Η ενυδάτωση των χεριών μας [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ] διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία τους από την ξηροδερμία και τους ερεθισμούς, ενώ επιπλέον τα διατηρεί υγιή κατά του κορωνοϊού και για έναν ακόμη λόγο: Χέρια που έχουν σκάσει ή είναι ξηρά, χάνουν το υδρολιπιδικό τους φράγμα, γεγονός που θα μπορούσε να κάνει το δέρμα ανίκανο να απορροφήσει τα αντιβακτηριακά οφέλη του απολυμαντικού και του σαπουνιού. Αλλά η λοσιόν ή η κρέμα χεριών μπορεί να καταστρέψει τα δαχτυλίδια μας, ειδικά αν έχουν πολύτιμους λίθους.

Ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος για να κρατάτε το κοσμήματά σας καθαρά είναι να τα πλύνετε με ένα ήπιο σαπούνι
Ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος για να κρατάτε το κοσμήματά σας καθαρά είναι να τα πλύνετε με ένα ήπιο σαπούνι

Ποιος είναι ο τρόπος για να καθαρίσουμε τα κοσμήματά μας;

Ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος για να κρατάτε το κοσμήματά σας καθαρά είναι να τα πλύνετε με ένα ήπιο σαπούνι πιάτων.

Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο κόσμημά σας μετά τη χρήση αντισηπτικού, πλύνετε αμέσως με ζεστό, ήπιο σαπουνόνερο. Αυτό θα απομακρύνει τυχόν υπολείμματα από το απολυμαντικό. Και στη συνέχεια, όταν θα μπορέσετε, καλό είναι να το δει ένας έμπειρος κοσμηματοποιός για να αξιολογήσετε τη ζημιά και να συζητήσετε την επισκευή του.

Μπορείτε όμως, από την άλλη, να χρησιμοποιήσετε απαλά ένα αντισηπτικό μαντιλάκι για να καθαρίσετε κοσμήματα από χρυσό και τα διαμάντια, χωρίς να το παρακάνετε! Αλλά ποτέ, αρωματικά μαντιλάκια!

Ειδικά για τα διαμάντια σας, μπορείτε να τα καθαρίσετε με ένα ήπιο αντισηπτικό μαντιλάκι αλλά σε καμία περίπτωση αρωματικό!
Ειδικά για τα διαμάντια σας, μπορείτε να τα καθαρίσετε με ένα ήπιο αντισηπτικό μαντιλάκι αλλά σε καμία περίπτωση αρωματικό!

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οξυζενέ για να καθαρίσετε τα κοσμήματα;

Οινόπνευμα ή οξυζενέ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο για να καθαρίσετε το κούμπωμα στα κρεμαστά σκουλαρίκια αλλά όχι πάνω στα σκουλαρίκια! Κι εδώ λίγο σαπούνι και νερό είναι ό,τι πρέπει. Και φυσικά, μην τυχόν και σας περάσει από το μυαλό να χρησιμοποιήσετε χλωρίνη!

© 2013-2020 womanidol.com. All Rights Reserved.