Ξηροδερμία: Τι κάνουμε με τη χρήση κρέμας χεριών στη φάση του κορωνοϊού;

Ξηροδερμία: Τι κάνουμε με τη χρήση κρέμας χεριών στη φάση του κορωνοϊού;

Το συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών είναι στην επικαιρότητα εξαιτίας του κορωνοϊού. Μία συνήθεια που έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να είναι δεδομένη είναι στην καθημερινή επικαιρότητα. Όμως, το συχνό πλύσιμο ή η χρήση αντισηπτικών με βάση το οινόπνευμα μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε λοιπόν, κρέμα χεριών ή όχι; Δύο ειδικοί γιατροί απαντούν στην έγκυρη εφημερίδα Guardian.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Το συχνό πλύσιμο το χεριών προκαλεί, ειδικά στους πιο κρύους μήνες, ξηρά ή και σκασμένα χέρια. Από την άλλη, το ζεστό νερό με σαπούνι αλλά και η χρήση απολυμαντικών ή αντισηπτικών χεριών με βάση το οινόπνευμα προκαλούν μεγαλύτερη ξηροδερμία.

Οπότε το ερώτημα που τίθεται είναι: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ενυδατικές κρέμες χεριών μετά το πλύσιμο, όπως συνηθίζαμε να κάνουμε, ή η χρήση τους μπορεί να «σαμποτάρει» την υγιεινή των χεριών;

«Δεν υπάρχει πρόβλημα με τη χρήση κρέμας χεριών», λέει η Dr Lindsay Broadbent of the Centre for Infection and Immunity στο Queens University του Μπέλφαστ. «Αρκεί βέβαια, να έχουμε στεγνώσει με επιμέλεια τα χέρια μας πριν την εφαρμόσουμε».

Ωστόσο, μας συμβουλεύει να έχουμε αποκλειστικά τη δική μας κρέμα για απόλυτη προστασία. «Γενικά, είναι προτιμότερο να μην μοιράζεστε την κρέμα χεριών σας με άλλους, καθώς δεν γνωρίζετε, αν κάποιος έχει πλύνει τα χέρια του πριν πιάσει τη συσκευασία», τονίζει.

Γιατί προκαλείται η ξηρότητα από το συχνό πλύσιμο;

«Το σαπούνι απομακρύνει τα φυσικά έλαια από την επιδερμίδα», εξηγεί ο καθηγητής Matthew Zirwas, Διευθυντής του Κέντρου Δερματίτιδας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Οχάιο.

«Έτσι, ειδικά αυτή την περίοδο που συστήνεται το πολύ συχνό πλύσιμο των χεριών, απομακρύνετε πολύ γρήγορα τα φυτικά έλαια που μπορεί φυσιολογικά να παράγει το δέρμα μας με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ξηρότητα, ερεθισμοί ή σκασίματα».

 «Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσετε αυτή την κατάσταση είναι να χρησιμοποιείτε μία καλή και πλούσια ενυδατική κρέμα χεριών, αφού έχετε πλύνει και στεγνώσει πολύ καλά τα χέρια σας».

Και συνεχίζει: «Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο πολύ πλένετε τα χέρια σας (κάτι που πρέπει να κάνετε), και όσο περισσότερο βάζετε αντισηπτικά, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για όλα τα παραπάνω. Και αυτό μπορεί σιγά σιγά να οδηγήσει σε ακόμη χειρότερες καταστάσεις, όπως στο έκζεμα ή την ψωρίαση».

Δείτε Επίσης
Εθισμένοι στον τρόμο

«Ιδανικά, προτιμήστε επιπλέον μία κρέμα χεριών με όσο γίνεται πιο πολλά φυσικά συστατικά, χωρίς άρωμα και γλυκολικά οξέα», λέει ο γιατρός.

Τι άλλο μας συμβουλεύουν οι ειδικοί

«Όταν εφαρμόζετε την κρέμα, βάλτε λίγο στο πίσω μέρος του χεριού σας χωρίς να αγγίζετε το στόμιο. Ο κορωνοϊός δεν μπορεί να επιζήσει για πολύ στην κρέμα χεριών, αλλά είναι καλύτερο για την υγιεινή σας, να μην ακουμπήσετε το στόμιο, καθώς τα βακτήρια και οι μύκητες θα μπορούσαν θεωρητικά να υπάρχουν εκεί», αναφέρει στον Guardian.

Ο δε, Dr Stephen Griffin της Ομάδας Έρευνας κατά των ιώσεων και της ιογενούς ογκολογίας του Πανεπιστημίου του Leeds λέει: «Αν τα χέρια σας είναι πολύ ξηρά και σκασμένα, πλύντε τα για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αν τυχόν είστε σε σημείο που υπάρχει κοινόχρηστη μαλακτική λοσιόν κάντε το εξής: Πάρτε λίγο χαρτί, σκουπίστε πολύ καλά τα χέρια και χρησιμοποιήστε το για να πατήσετε την αντλία, ώστε να μην την ακουμπήσετε με γυμνά χέρια».

Ο ειδικός Dr Stephen Griffin ακόμη εξηγεί ότι η κρέμα χεριών είναι μία πολύ καλή ιδέα, καθώς αν το δέρμα μας είναι πολύ σκασμένο και ξηρό μπορεί να γίνουμε περισσότερο ευάλωτοι σε μολύνσεις. Ο πρώτος φραγμός σε κάθε μικρόβιο είναι το δέρμα μας», αναφέρει χαρακτηριστικά. (Αν και επισημαίνει ότι η πιθανότητα να κολλήσουμε οποιαδήποτε μόλυνση αποκλειστικά από τα χέρια είναι χαμηλή).

Και οι δύο γιατροί δηλώνουν ότι έτσι κι αλλιώς πλένουν πολύ συχνά τα χέρια τους και λόγω της δουλειάς τους. Συστήνουν μάλιστα να χρησιμοποιούμε αρκετά συμπυκνωμένες και άρα πολύ ενυδατικές φόρμουλες για την προστασία των χεριών μας από την ξηροδερμία.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.