Πώς θα παραγγείλετε το σωστό νούμερο στις online αγορές ένδυσης

Πώς θα παραγγείλετε το σωστό νούμερο στις online αγορές ένδυσης

Μία από τις πλέον δημοφιλείς κατηγορίες αγορών στο διαδίκτυο είναι, δίχως άλλο, τα είδη ένδυσης. Εντούτοις, πολλοί από εμάς είμαστε ακόμα διστακτικοί, φοβούμενοι μήπως επιλέξουμε το λάθος μέγεθος. Η Maria Yelutina από την PayPal, ειδικός στο shopping, μας δίνει μια σειρά από συμβουλές για το πώς να επιλέγουμε είδη online με τον πιο σωστό και άνετο τρόπο.

Καταρχάς, επιβάλλεται να γνωρίζετε ποιο είναι το νούμερό σας και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μετρηθείτε. Να προσέχετε να κρατάτε τη μεζούρα μέτρησης άνετη και ελαφρώς χαλαρή, χωρίς να τη σφίγγετε πολύ. Εάν δεν έχετε πρόχειρη μια μεζούρα στο σπίτι, μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε ένα κορδόνι, το οποίο μετά θα το μετρήσετε με ένα χάρακα.

Για επιτυχημένες online αγορές, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τις ακριβείς αναλογίες του σώματός σας ως εξής:

 • Ύψος. Είναι μάλλον προφανές.
 • Θώρακας – Στήθος. Για τους άνδρες – τοποθετήστε τη μεζούρα κάτω από τις μασχάλες σας, για τις γυναίκες – γύρω από το πιο ‘γεμάτο’ τμήμα του στήθους σας.
 • Μέση. Η μεζούρα πρέπει να περαστεί γύρω από το στενότερο σημείο του σώματος, στη φυσική γραμμή της μέσης.
 • Περιφέρεια. Η μεζούρα πρέπει να τυλιχθεί περιμετρικά γύρω από το φαρδύτερο μέρος των γοφών.
 • Το μήκος των μανικιών. Σηκώστε το χέρι σας στο πλάι και μετρήστε την απόσταση από το μέσο του λαιμού έως τον καρπό. Λάβετε υπόψη σας ότι μερικές εταιρείες μετρούν τα μανίκια εσωτερικά.
 • To μήκος των παντελονιών. Είναι προτιμότερο να μετρήσετε το παντελόνι που ξέρετε ήδη ότι σας ταιριάζει καλύτερα. Για τις γυναίκες, είναι εξίσου χρήσιμο να λάβουν υπόψη τους με ποιο μήκος φούστας αισθάνονται πιο άνετα. Το μήκος του παντελονιού μετριέται στο εσωτερικό τμήμα του ποδιού (από τον καβάλο έως τον αστράγαλο).
 • Λαιμός. Στους άνδρες προτείνεται να μετρήσουν και… τον λαιμό τους. Αυτή η πληροφορία είναι απαραίτητη, ειδικά όταν αγοράζετε πουκάμισα.
 • Αναζητήστε το ιδανικό μέγεθος σουτιέν. Η καλύτερη λύση είναι να επισκεφθείτε μία φορά ένα καλό κατάστημα εσωρούχων και να επιλέξετε το σωστό μέγεθος μαζί με μία ειδικό.

Προσοχή: Να θυμάστε ότι εφ’ όσον σχεδιάζετε να κάνετε αγορές σε αμερικανικές ιστοσελίδες, μπορείτε εύκολα να μετατρέψετε online τα εκατοστά σε ίντσες.

Συμβουλή για νούμερα: Ανά χώρα, τα μεγέθη ενδέχεται να διαφέρουν, οπότε καλό είναι να έχετε κατά νου τις διαφοροποιήσεις αυτές, προτού προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά. Αν και μπορεί να μας φαίνονται οικεία – οι ετικέτες στα ρούχα ξεκινούν από το ΧS και φτάνουν τουλάχιστον στο XL – τα ακριβή μεγέθη μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Τα συστήματα μέτρησης είναι περίπου τα ίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και τη Ρωσία. Ωστόσο, υπάρχουν ταυτόχρονα διαφορές ανάμεσα στα ανδρικά, γυναικεία και παιδικά ενδύματα, καθώς και ανάλογα με τον τύπο του ρούχου. Μπορείτε να τσεκάρετε όλες τις διαφορές μεγέθους στις μηχανές αναζήτησης. Επιπλέον, τα περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα διαθέτουν μετατροπέα μεγεθών. Εάν όχι, είναι εύκολο να τον βρείτε online και να τον αποθηκεύσετε για κάθε μελλοντική χρήση.

Πώς να διαβάζετε σωστά τα νούμερα

Ακόμα και εντός της ίδιας χώρας, τα μεγέθη ενδέχεται να έχουν μικρές διαφοροποιήσεις από μάρκα σε μάρκα. Αυτό συμβαίνει λόγω του φαινομένου, που είναι γνωστό ως «μέγεθος ματαιοδοξίας» (vanity sizing). Οι εταιρείες συνηθίζουν να προβαίνουν σε ψυχολογικά τρικ – οι αγοραστές δείχνουν συχνά απρόθυμοι να αγοράσουν μεγάλα νούμερα, με αποτέλεσμα διάφορα brands να τα μειώνουν. Αυτό συμβαίνει στην τύχη, και κατά συνέπεια τα μεγέθη μπορεί να διαφέρουν ακόμα και μεταξύ της ίδιας μάρκας, εάν μάλιστα προέρχονται από διαφορετικούς κατασκευαστές.
Κάθε e-shop διαθέτει έναν ενδεικτικό πίνακα μεγεθολογίου. Θα πρέπει να τον συμβουλεύεστε ανελλιπώς, πριν από κάθε σας παραγγελία. Είναι επίσης πιθανό, ακόμα κι αν αγοράζετε συνήθως ρούχα μεγέθους Μ (medium), σε ένα άλλο κατάστημα να πρέπει να επιλέξετε είδη σε S (small).

Υπάρχουν συγκεκριμένα στερεότυπα, στα οποία βασιζόμαστε κατά την επιλογή ενδυμάτων.

 • Τα ρούχα από νεανικές μάρκες (H&M, TopShop, κ.ά.) έχουν συνήθως μικρότερα πατρόν από τα είδη των εταιρειών που απευθύνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες.
 • Τα ρούχα αμερικανικής προέλευσης είναι παραδοσιακά ελαφρώς μεγαλύτερα.
 • Στην Ασία (Κίνα, Κορέα), τα προϊόντα δεν είναι σχεδιασμένα για ψηλούς ανθρώπους, οπότε είναι καλύτερα να αγοράζετε προϊόντα σε  μεγαλύτερο μέγεθος.

Σε περίπτωση που αγοράζετε χειροποίητα είδη, μεταχειρισμένα ή και vintage, συνήθως προτείνεται η μορφή της «flat μέτρησης». Αυτό σημαίνει ότι συγκρίνονται με άλλα ρούχα, όταν είναι απλωμένα επάνω σε επίπεδη επιφάνεια. Στην περίπτωση αυτή, είναι επίσης καλό να δοκιμάζετε ένα παρόμοιο είδος, το οποίο σας ταιριάζει και ‘στρώνει’ καλά, προκειμένου να συγκρίνετε το μέγεθος.

Διαβάστε τις κριτικές

Πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο, όπως είναι οι κριτικές των προϊόντων. Μην παραλείψετε να τις διαβάζετε! Από τις κριτικές μπορείτε να καταλάβετε, για παράδειγμα, εάν ένα είδος σας ταιριάζει (έχει πολύ στενή φόρμα, ή μήπως είναι πολύ φαρδύ;), καθώς και άλλες μικροδιαφορές. Θα είστε ιδιαιτέρως τυχεροί μάλιστα, εάν στις κριτικές αυτές πετύχετε μαζί και φωτογραφικό υλικό – έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε το προϊόν «ζωντανά».
Επίσης, μην διστάσετε να αποταθείτε απευθείας στους εμπόρους, ειδικά όταν πρόκειται για μικρό κατάστημα, προκειμένου να ζητήσετε διευκρινίσεις για τις διαστάσεις και άλλες τυχόν λεπτομέρειες.

Παραγγείλετε έξυπνα

Εάν ακόμα δεν είστε σίγουροι για την επιλογή σας, σας προτείνουμε να παραγγείλετε το ίδιο προϊόν σε διαφορετικά μεγέθη (ειδικά αν είναι η πρώτη σας παραγγελία από το συγκεκριμένο κατάστημα), και στη συνέχεια να επιστρέψετε όσα δεν σας κάνουν. Πολλοί  έμποροι δέχονται επιστροφές για διάστημα μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο από τον νόμο διάστημα των 14 ημερών – χρειάζεται πάντως να τσεκάρετε τους αντίστοιχους όρους εκ των προτέρων.

Εικονικό δοκιμαστήριο

Καθώς αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ενδυμάτων που πωλούνται online, οι εταιρείες επινοούν και νέους τρόπους για να επιλύσουν το πρόβλημα εύρεσης του κατάλληλου μεγέθους. Για παράδειγμα, το Virtusize προσφέρει «εικονικά δοκιμαστήρια», τα οποία ήδη εμφανίζονται σε μερικές ιστοσελίδες – και ίσως ένα λαμπρό μέλλον για το τέλειο fitting και την ιδανική «πρόβα» να είναι ήδη προ των πυλών!

© 2013-2020 womanidol.com. All Rights Reserved.