Ρούχα και αξεσουάρ με κέντημα: Οι καλύτεροι τρόποι φροντίδας

Ρούχα και αξεσουάρ με κέντημα: Οι καλύτεροι τρόποι φροντίδας

Τα ρούχα και τα αξεσουάρ με κέντημα έχουν γίνει πολύ της μόδας τις τελευταίες σεζόν και έτσι είναι πολύ πιθανόν να έχετε κάποια κομμάτια στην γκαρνταρόμπα σας. Εντυπωσιακά και πολύτιμα από τη μία μεριά, αλλά και αρκετά πολύπλοκα στη φροντίδα τους. Κι επειδή, σίγουρα δεν θέλετε να τα καταστρέψετε, σας προτείνουμε τους καλύτερους τρόπους για την άψογη φροντίδα τους.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Επειδή το κέντημα περιλαμβάνει περίπλοκα μοτίβα από πολύχρωμες κλωστές με ακρίβεια ραμμένες, τείνουν να είναι αρκετά εύθραυστα, ειδικά όταν εκτίθενται στη θερμότητα, επομένως πρέπει να τα φροντίζετε απαλά.

Κανείς δεν θέλει το κέντημα στο αγαπημένο του σακάκι ή πλεκτό να καταστραφεί. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί χρυσοί κανόνες όσον αφορά τη φροντίδα των κεντημένων ρούχων και των αξεσουάρ.

Τεστ χρώματος

Πριν καθαρίσετε κεντημένα ρούχα ή αξεσουάρ, είναι καλή ιδέα να δοκιμάσετε το κέντημα αν ξεβάφει, ειδικά αν το κάνετε για πρώτη φορά.

Μερικές φορές οι βαφές που χρησιμοποιούνται για τον χρωματισμό ενός ρούχου αρχίζουν ξεβάφουν, όταν έρθουν σε επαφή με το νερό ή το απορρυπαντικό. Όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει σε ξέβαμμα των χρωμάτων, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει και τη μείξη διαφορετικών χρωμάτων μεταξύ τους. Μάλλον δεν το θέλετε!

Ξεκινήστε βρέχοντας ένα βαμβακάκι ή την άκρη μίας χαρτοπετσέτας με καθαρό, κρύο νερό. Στη συνέχεια, τρίψτε το απαλά πάνω στην κεντημένη επιφάνεια.

Εάν τα χρώματα εμφανίζονται στο βαμβάκι ή στο χαρτί κουζίνας, μπορείτε να δοκιμάσετε να μουσκέψετε τα ρούχα σε κρύο νερό και να τα στεγνώσετε απαλά με μια χαρτοπετσέτα μέχρι να μην τρέξουν τα χρώματα.

Αφαίρεση λεκέδων

Επειδή τα κεντημένα ρούχα μπορεί να είναι τόσο περίπλοκα, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε τους λεκέδες το συντομότερο δυνατό, ιδανικά προτού το υγρό που προκαλεί τον λεκέ έχει την ευκαιρία να στεγνώσει.

 • Σκουπίστε το απαλά με ένα βρεγμένο βαμβάκι ή χαρτοπετσέτα. Ποτέ μην τρίβετε ένα κεντημένο σχέδιο.
 • Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε τους λεκέδες σκουπίζοντάς τους με ένα βαμβάκι με νερό, απορρυπαντικό και ένα όξινο υγρό όπως ξίδι ή χυμό λεμονιού μέχρι να φύγει ο λεκές.
 • Η μαγειρική σόδα μπορεί να είναι χρήσιμη για συγκεκριμένους λεκέδες, αλλά να είστε προσεκτικοί και να τη χρησιμοποιείτε με φειδώ.

Απαλό πλύσιμο για κεντητά ρούχα και αξεσουάρ

Ένας καλός εμπειρικός κανόνας για το πλύσιμο των κεντημένων ρούχων και αξεσουάρ είναι να πλένετε στο χέρι.

Ό,τι κι αν κάνετε, μην στύβετε ποτέ τα βρεγμένα κεντημένα ρούχα. Το κέντημα είναι ευαίσθητο και το να το πετάξετε στο πλυντήριο ρούχων ή να το μεταχειριστείτε αδέξια είναι «καλοί» τρόποι για ξεφτίσετε τις κλωστές του και να χαλάσετε το σχέδιο.

Πώς να πλένετε με ασφάλεια τα κεντημένα ρούχα ή αξεσουάρ

 • Γεμίστε ένα καθαρό μπολ, τον νεροχύτη ή την μπανιέρα με κρύο νερό και ήπιο απορρυπαντικό.
 • Τοποθετήστε απαλά το ρούχο στο νερό και μετακινήστε το απαλά με το χέρι σας.
 • Αφήστε το να μουλιάσει στο νερό για 10 λεπτά.
 • Στραγγίστε προσεκτικά το νερό και ξαναγεμίστε το δοχείο με δροσερό νερό.
 • Ολοκληρώστε αυτή τη διαδικασία μέχρι το νερό να είναι εντελώς απαλλαγμένο από σαπούνι.

Πώς να πλύνετε κεντητά σε πλυντήριο

Ιδανικά, όπως ήδη είπαμε καλό είναι να πλένετε πάντοτε τα κεντημένα αξεσουάρ ή τα ρούχα στο χέρι. Μπορεί να είναι μια χρονοβόρα και κάπως κοπιαστική διαδικασία και δεν έχουν όλοι τον χρόνο. Η χρήση πλυντηρίου ρούχων γενικά δεν συνιστάται για τα περισσότερα κεντημένα ρούχα και αξεσουάρ.

Παρόλα αυτά, αν το αποφασίσετε, χρησιμοποιήστε πρόγραμμα με κρύο νερό και για ευαίσθητα ρούχα. Επίσης, αποφύγετε να πλένετε στο πλυντήριο κεντημένα αντικείμενα με μεταλλικά εξαρτήματα, όπως φερμουάρ.

Στέγνωμα

Γενικά, θα πρέπει να αποφεύγετε να εκθέτετε κεντημένα ρούχα και αξεσουάρ σε θερμότητα. Αντίθετα, θα πρέπει να τα στεγνώνετε στον αέρα ή «ξαπλωτά», όπως τα πλεκτά σας.

Η θερμότητα προκαλεί τη συρρίκνωση των βρεγμένων ρούχων, γεγονός που μπορεί να παραμορφώσει το σχέδιο του κεντήματος και να χαλάσει τις κλωστές.

Δείτε Επίσης
Πώς να στεγνώνουν πιο εύκολα τα ρούχα τον χειμώνα

Έχοντας αυτό κατά νου, μην χρησιμοποιείτε συμβατικό στεγνωτήριο για να στεγνώσετε κεντημένα ρούχα. Εάν το σπίτι σας έχει καλοριφέρ, μην βάλετε τα κεντημένα ρούχα να στεγνώσουν πάνω του.

Προσοχή! Το στεγνό καθάρισμα δεν συνιστάται! Και αυτό γιατί πολλά στεγνοκαθαριστήρια χρησιμοποιούν σκληρές χημικές ουσίες που μπορεί να καταστρέψουν το χρώμα του κεντήματος.

Οδηγίες σιδερώματος

Και πάλι, η ζέστη και το κέντημα είναι συνήθως ένας κακός συνδυασμός. Έχοντας αυτό υπόψη, το σιδέρωμα κεντημένων ρούχων και αξεσουάρ είναι επικίνδυνο.

Εάν πρέπει να σιδερώσετε κεντημένα ρούχα ή αξεσουάρ, φροντίστε να τα προστατέψετε από τη ζέστη όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τι να κάνετε

 • Γυρίστε τα ρούχα το μέσα έξω, αν είναι δυνατόν.
 • Αποφεύγετε πάντα να σιδερώνετε κεντημένα ρούχα ενώ είναι βρεγμένα και βάζετε ατμό.
 • Μην τοποθετείτε ποτέ ζεστό σίδερο απευθείας πάνω στο κεντημένο σχέδιο. Αντίθετα, τοποθετήστε ένα ή δύο κομμάτια υφάσματος πάνω από το σχέδιο κεντήματος πριν το σιδερώσετε.
 • Εναλλακτικά, σιδερώστε το σχέδιο από την αντίθετη πλευρά, αλλά κάντε το προσεκτικά.

Γενική συντήρηση

Γενικά, καλό είναι να προσέχετε όσο το δυνατόν περισσότερο, όταν φοράτε κεντημένα ρούχα. Μην τα εκθέτετε σε βρωμιά, σκληρές χημικές ουσίες ή οτιδήποτε μπορεί να λερώσει.

Μπορείτε επίσης μερικές φορές να καθαρίσετε ένα ρούχο ή αξεσουάρ χρησιμοποιώντας ένα σκουπάκι χειρός ή ορισμένα εξαρτήματα από μια κανονική ηλεκτρική σκούπα.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.