Έλαιο argan: Από το εξωτικό Μαρόκο στις υπηρεσίες της ομορφιάς μας!

Έλαιο argan: Από το εξωτικό Μαρόκο στις υπηρεσίες της ομορφιάς μας!

Γύρω στο 2008 η εταιρεία Schwarzkopf Professional κυκλοφόρησε πρώτη μια σειρά καλλυντικών προϊόντων για τα μαλλιά, με βάση το έλαιο argan και τις θαυματουργές του ιδιότητες. Σήμερα, στην αγορά των καλλυντικών θα βρούμε άπειρα προϊόντα με κύριο συστατικό τους το συγκεκριμένο λάδι. Ποια είναι η ιστορία του και πόσο αποτελεσματικό είναι, τελικά;        

Από την Άντζελα Μολφέτα

Θυμίζει κάπως τη δική μας ελιά και φύεται μόνο στο νοτιοδυτικό Μαρόκο. Από το 1998 έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO προστατευόμενο είδος που συμβάλλει στο αποθεματικό της βιόσφαιρας, ενώ θεωρείται πως ενισχύει τη μορφολογία των εκτάσεων της ερήμου αποτρέποντας τη διάβρωση του εδάφους.

Το έλαιο argan θυμίζει κάπως τη δική μας ελιά και φύεται μόνο στο νοτιοδυτικό Μαρόκο

Στην προσπάθεια προστασίας από την αλόγιστη χρήση του παρατηρούμε πως η τιμή του ελαίου argan ολοένα και αυξάνεται, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο το φυσικό δάσος.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε επίσης, πως η διαδικασία παραγωγής του ελαίου argan πραγματοποιείται από γυναικείους, τοπικούς συλλόγους, Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η γυναικεία παρουσία στη μαροκινή κοινότητα, ενώ η δημιουργία συντεχνιών εξασφαλίζει ανώτερη ποιότητα, δίκαιη πληρωμή των εργατριών και έλεγχο στην τιμή πώλησης.

Τα δέντρα argan όπως αναφέραμε είναι προστατευόμενα, οπότε απαγορεύονται η κοπή και η επιβλαβής καλλιέργεια. Για την έκθλιψη του ελαίου χρησιμοποιούνται μόνο οι καρποί του δέντρου argan. Αφού στεγνώσουν, οι πυρήνες των καρπών αφαιρούνται και πιέζονται με παραδοσιακές μεθόδους και χρήση πέτρινων μύλων, ώστε να παραχθεί το πολύτιμο έλαιο και είδη πάστας.

δέντρα argan

Για τους Μαροκινούς το έλαιο argan αποτελεί βασικό συστατικό για τη φροντίδα του δέρματος και όχι μόνο. Προσφέρει την ιδανική ισορροπία τόσο στην ξηρότητα του δέρματος και την εξάλειψη των ρυτίδων, όσο και στην απομάκρυνση της ακμής, την απαλλαγή από τον πόνο στις αρθρώσεις ή την τριχόπτωση και τη δημιουργία ψαλίδας στα μαλλιά!

Οι θετικές του ιδιότητες για το δέρμα και τα μαλλιά

Το έλαιο argan είναι απόλυτα ασφαλές στη χρήση του. Περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε και λιπαρών οξέων. Διαχειρίζεται με την ίδια επιτυχία ένα ξηρό δέρμα ή επιδερμίδα με τάσεις ακμής, χάρη στο λινολεϊκό οξύ που περιέχει.

Καταπολεμά τις φλεγμονές, φροντίζει μοναδικά το ευαίσθητο δέρμα και βελτιώνει τα επίπεδα υγρασίας της επιδερμίδας.

Δείτε Επίσης
Πέντε μυστικά της μαροκινής ομορφιάς που πρέπει να γνωρίζετε

Χάρη στις εξαιρετικές του ιδιότητες προστατεύει το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες και τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας. Σε αντίθεση με τα έλαια καρύδας ή ελιάς, τα οποία έχουν μεγαλύτερα μοριακά μεγέθη, τα μόρια του ελαίου argan απορροφώνται γρηγορότερα από το δέρμα. Κατά συνέπεια, δεν φράζουν τους πόρους και δεν δημιουργούν ανεπιθύμητη συσσώρευση λίπους και εμφάνιση εξανθημάτων.

Υπέροχο προϊόν και στην περιποίηση των μαλλιών. Βελτιώνει την υγεία του τριχωτού της κεφαλής, διορθώνει τις σπασμένες άκρες, αντιμετωπίζει δραστικά την πιτυρίδα και ανακουφίζει από τυχόν φαγούρα (ευαισθησία) στο τριχωτό της κεφαλής, ταυτόχρονα!

Οι ειδικοί προτείνουν να ρίξουμε τρεις σταγόνες ελαίου argan στις παλάμες μας. Τρίβουμε απαλά ώστε να ζεσταθεί το έλαιο και στη συνέχεια, το περνάμε από τις ρίζες ως τις άκρες. Μια απλούστατη συνταγή για υπέροχα, υγιή και λαμπερά μαλλιά!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.