Ο ήλιος και τα μάτια σας!

Ο ήλιος και τα μάτια σας!

Από τη φύση τους ευαίσθητα στον ήλιο, τα μάτια, ζητούν την προσοχή μας. Ο ήλιος δεν είναι μόνο επικίνδυνος για το δέρμα μας. Οι βλαβερές ακτίνες του είναι το ίδιο επικίνδυνες και για τα μάτια μας.

Από την Άντζελα Μολφέτα

Τα μάτια έχουν το δικό τους προστατευτικό μηχανισμό. Η κόρη ρυθμίζει την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται στο μάτι. Έτσι, στο ζωηρό φως συστέλλεται, ενώ στο απαλό διαστέλλεται. Θα έχετε παρατηρήσει, ότι τα μάτια χρειάζονται μερικά λεπτά για να προσαρμοστούν, όταν η ένταση του φωτός παρουσιάζει διακυμάνσεις. Και είναι γεγονός, ότι κάτω από τις δυνατές ακτίνες του ήλιου δεν βλέπουμε καλά. Προσπαθούμε να ανοίξουμε τα μάτια μας ή άλλοτε πάλι προσπαθούμε να δούμε κρατώντας τα μισόκλειστα. Όλη αυτή η διαδικασία κουράζει και σφίγγει τους μύες, δημιουργώντας παράλληλα και τις ανεπιθύμητες πρόωρες γραμμές και ρυτίδες. Αυτό που χρειαζόμαστε, για να νιώθουμε άνετα, ακόμα και κάτω από τις πιο δυνατές ακτίνες του ήλιου είναι ένα καλό ζευγάρι γυαλιά. Φροντίζοντας να έχουν τις ανάλογες προδιαγραφές ποιότητας, αλλά και να κολακεύουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας.

Η σημασία των φακών

Τα περισσότερα γυαλιά ηλίου είναι σχεδιασμένα για να προφυλάσσουν τα μάτια από το ορατό φως. Ελάχιστα είναι εκείνα που προστατεύουν και από τις υπεριώδεις ακτίνες. Για αυτόν τον λόγο έχουν διάφορες αποχρώσεις, που παρεμποδίζουν κατά 65-85% το φως που έρχεται από διάφορα ή μερικές φορές συγκεκριμένα σημεία του χρωματικού φάσματος. Μπορεί το χρώμα των φακών, όπως και ο σκελετός των γυαλιών να είναι θέμα προσωπικού γούστου, μερικές συγκεκριμένες αποχρώσεις, όμως, προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία. Για παράδειγμα, εάν σκοπεύετε να κάνετε ένα ταξίδι στην Αίγυπτο, ένα ζευγάρι γυαλιά με μπλε φακούς θα σας προστατέψει τέλεια από το κίτρινο χρώμα της ερήμου. Μια γενική πρόταση είναι οι φακοί σε καφέ, πράσινο ή γκρι φιμέ χρώμα. Χαμηλώνουν την ένταση του φωτός, χωρίς να αλλοιώνουν τα χρώματα. Πριν πάρετε την τελική απόφαση δοκιμάστε τα γυαλιά ηλίου, ελέγχοντας το χρώμα τους, έξω από το κατάστημα οπτικών και κάτω από δυνατή ηλιοφάνεια.

Δείτε Επίσης
Φορέστε τις πιο hot τάσεις στα γυαλιά ηλίου για η φετινή σεζόν και… ανθίστε!

Ιδανική επιλογή

Ο τρόπος που διαλέγουμε τα γυαλιά ηλίου είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί αρκετά, ειδικά στη σημερινή εποχή όπου η τρύπα του όζοντος έχει αλλάξει δραστικά τα δεδομένα. Εάν η ποιότητα των γυαλιών ηλίου είναι κακή, το πιθανότερο είναι να βλάψουν, παρά να βοηθήσουν την όρασή μας. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να διαλέγουμε επώνυμα γυαλιά ηλίου με πολύ καλής ποιότητας φακούς.

 • Το σημαντικότερο ρόλο παίζει η απορροφητικότητα των φακών στην UVA και UVB ακτινοβολία. Εφ’ όσον βεβαιωθείτε για την ποιότητα των φακών, ελέγξτε εάν και οι δύο φακοί είναι ομοιόχρωμοι και φυσικά εάν στην επιφάνειά τους διακρίνονται ελαττώματα.
 • Ο σκελετός τους καλό είναι να είναι αρκετά γερός, χωρίς βέβαια να αισθάνεστε βάρος στη μύτη σας!
 • Να είναι αρκετά μεγάλα, ώστε να καλύπτουν τα μάτια, τόσο μπροστά όσο και στο πλάι.
 • Φορέστε τα για να δείτε πόσο σας ταιριάζουν και κοιταχτείτε στον καθρέφτη. Δεν πρέπει να διακρίνετε τα μάτια σας, εκτός εάν πλησιάσετε πολύ κοντά. Σε περίπτωση που βλέπετε τα μάτια σας από απόσταση, μάλλον το χρώμα των φακών είναι πολύ ανοιχτό. Έτσι, δεν θα σας προστατέψουν αρκετά από τον ήλιο, εκτός και εάν είναι φωτοευαίσθητα.
 • Αφού αποκτήσετε το πολυπόθητο ζευγάρι, αποκτήστε τη συνήθεια να τα φοράτε παντού και πάντα. Ο ήλιος δεν βρίσκεται μόνο στην παραλία ή στις διακοπές. Έντονη αντανάκλαση του φωτός υπάρχει και μέσα στην πόλη, ακόμα και μέχρι τις απογευματινές ώρες.

Δείξτε προσοχή…

 • Οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, στην πόλη ή στην παραλία, είναι απαραίτητο να φοράτε τα γυαλιά ηλίου.
 • Μην παραλείπετε ποτέ να προσφέρετε αντηλιακή κάλυψη και στα βλέφαρα, με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο των 30.
 • Όταν βγαίνετε από τη θάλασσα ή την πισίνα, ξεπλύνετε τα μάτια σας με μπόλικο νερό, για να αποφύγετε την εμφάνιση μικροερεθισμών.
 • Μην ξαπλώνετε ποτέ σε ξένες πετσέτες! Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης μικροβίων και μυκήτων στα μάτια, αλλά και στο δέρμα.
 • Ένα κολλύριο τεχνητών δακρύων προστατεύει τα ευαίσθητα μάτια από την εμφάνιση αλλεργιών και μικροβιακών μολύνσεων. Χρησιμοποιήστε το, όσο συχνά θέλετε.
 • Κατά τη διάρκεια των διακοπών, φροντίστε να έχετε μαζί σας και ένα αντιβιοτικό κολλύριο. Θα σας βοηθήσει άμεσα σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποια μικροβιακή επιπεφυκίτιδα.
 • Αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, ελέγξτε εάν το σκεύασμα είναι φωτοευαίσθητο. Σε μια τέτοια περίπτωση μην εκτίθεστε στις ακτίνες του ηλίου, καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να παρουσιάσετε φωτοδερματίτιτδα στην περιοχή των βλεφάρων και οπωσδήποτε ζητήστε τη συμβουλή του ιατρού σας.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.