Απολαύστε το καλοκαίρι… χωρίς απρόοπτα

Απολαύστε το καλοκαίρι... χωρίς απρόοπτα

Καλοκαίρι σημαίνει διακοπές, ξεκούραση, ανεμελιά, μπάνια στη θάλασσα, ηλιοθεραπεία… Όμως, καλοκαίρι σημαίνει επίσης κατακόρυφη αύξηση των κολπικών λοιμώξεων, λόγω παραμέλησης βασικών κανόνων υγιεινής. Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να προστατευθεί και να περάσει πραγματικά ξέγνοιαστες διακοπές, χωρίς να ανησυχεί για τυχόν λοιμώξεις ή ενοχλήσεις της ευαίσθητης περιοχής;

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, οι ανάγκες υγιεινής τής ευαίσθητης περιοχής αυξάνονται κατακόρυφα, καθώς η υγρασία, η άμμος και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη κολπίτιδων, ουρολοιμώξεων και διάφορων ερεθισμών.

Το Lactacyd, ο ειδικός για τη γυναικεία υγιεινή για περισσότερα από 60 χρόνια, και ο Δρ. Θεόδωρος Καλαμπόκας, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, M.Sc. Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, BFS Certified IVF Specialist, Β’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, “Αρεταίειο” Νοσοκομείο, μας δίνουν 5 πολύ απλές αλλά βασικές συμβουλές για τη διατήρηση της γυναικείας υγιεινής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού:

1. Προσοχή στο πλύσιμο

Η ευαίσθητη περιοχή σας είναι μία από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του σώματός σας, καθώς ο κόλπος διαθέτει μια λεπτή ισορροπία pH αυτοκαθαρισμού, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία ανάγκη να πλυθεί εσωτερικά με κολπική πλύση. Να πλένεστε εξωτερικά και να χρησιμοποιείτε προϊόντα σχεδιασμένα για χρήση στην ευαίσθητη περιοχή που σέβονται το σώμα σας. Επιλέξτε το προϊόν που σας ταιριάζει καλύτερα, σύμφωνα με την ηλικία και τις ανάγκες του οργανισμού σας.

2. Όταν το σώμα σας μιλάει, ακούστε το!   

Προσέξτε τα σημεία που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Μη φυσιολογική αιμορραγία, κολπικά υγρά, οσμή, κνησμός και πόνος ενδέχεται να υποδεικνύουν μόλυνση όπως κολπίτιδα ή ακόμη και σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Μην διστάσετε να συμβουλεύεστε τομ γυναικολόγο σας, όταν νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Δείτε Επίσης
Σαπούνια για την ευαίσθητη περιοχή: Είναι καλή ιδέα η χρήση τους;

3. Επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας

Αν είστε άνω των 18, να συμβουλεύεστε τον γυναικολόγο σας κάθε χρόνο και να εξετάζεστε για λοιμώξεις, ασυνήθιστα συμπτώματα και καρκίνο του τραχήλου. Ναι, δεν είναι η πιο ευχάριστη επίσκεψη, αλλά είναι πραγματικά γρήγορη και ανώδυνη.

4. Δώστε στο σώμα σας χώρο να αναπνεύσει

Αν φοράτε στενά ρούχα ή υφάσματα που δεν αφήνουν το σώμα να αναπνεύσει, όπως πολυεστερικά, αυτό μπορεί να δημιουργήσει θερμότητα και υγρασία στην περιοχή που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της ευαίσθητης περιοχής. Επιλέξτε άνετα υφάσματα που αναπνέουν, φτιαγμένα από φυσικά υλικά όπως βαμβακερά, όποτε είναι δυνατό.

5. Επισκεφθείτε την τουαλέτα πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή

Η ούρηση πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή βοηθάει στην πρόληψη λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης, οι οποίες μπορούν να προκύψουν όταν τα μικρόβια του κόλπου προωθούνται στην ουρήθρα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την επαφή για να προλάβετε τη διάδοση βακτηρίων.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.