Ασφάλεια μέσα και έξω από τη θάλασσα: Τι πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε τα μπάνια

Ασφάλεια μέσα και έξω από τη θάλασσα: Τι πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε τα μπάνια

Υπάρχει κάτι καλύτερο από το καλοκαίρι; Ένα ασφαλές καλοκαίρι! Γιατί όσο εξοικειωμένοι κι αν είμαστε με την παραλία και το νερό, η θάλασσα παραμένει απρόβλεπτη και κρύβει κινδύνους για τους απερίσκεπτους. Τι πρέπει να έχετε στο μυαλό σας λοιπόν όταν πηγαίνετε για μπάνιο;

Από τη Σοφία Κροκιδά

Ενημερωθείτε σχετικά με τις σημαίες

Οι σημαίες που βλέπουμε στις παραλίες δεν είναι απλά διακοσμητικές. Παίζουν σημαντικό ρόλο στην υπόδειξη της καθαριότητας και των πιθανών κινδύνων.

Οι πιο συνηθισμένες είναι οι παρακάτω:

Γαλάζια: Η παραλία είναι καθαρή και πληροί τα περιβαλλοντικά πρότυπα

Πράσινη: Δεν υπάρχει κίνδυνος, επιτρέπεται η κολύμβηση

Κίτρινη: Ενδεχόμενος κίνδυνος, η κολύμβηση αποτελεί ευθύνη των ίδιων των κολυμβητών

Κόκκινη: Υπάρχει κίνδυνος, δεν επιτρέπει την κολύμβηση.

Μην υπερεκτιμάτε τις κολυμβητικές σας ικανότητες

Η θάλασσα δεν αστειεύεται, ειδικά αν έχει κύμα ή ρεύματα. Σκεφτείτε μόνο ότι η ταχύτητα ενός ρεύματος μπορεί να ξεπεράσει αυτή ενός Ολυμπιονίκη κολυμβητή. Αν λοιπόν ο Michael Phelps δεν μπορεί να κολυμπήσει σε μια τέτοια θάλασσα, τότε μάλλον δεν μπορείτε ούτε εσείς.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το 80% των διασώσεων που γίνονται προέρχονται από ανθρώπους που τους πήρε το ρεύμα. Αν καταλάβετε ότι κολυμπάτε σε ρεύμα μην πανικοβληθείτε και μην προσπαθήσετε να κολυμπήσετε αντίθετα για να βγείτε έξω. Το καλύτερο είναι να κολυμπήσετε παράλληλα με το ρεύμα μέχρι να φτάσετε στη στεριά.

Προσέξτε ιδιαίτερα τα παιδιά

© BONNIE HENDERSON-PIXABAY
© BONNIE HENDERSON-PIXABAY

Οι οικογενειακές διακοπές είναι τέλειες, αφού οι δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε είναι αμέτρητες. Με τόσα πράγματα τριγύρω είναι σίγουρα καλύτερο λοιπόν να προτιμάμε παραλίες με ναυαγοσώστες όταν πάμε για μπάνιο με παιδιά.

Μην παίρνετε προσωπικά τις ικανότητες σας ως γονιός. Σκεφτείτε ψύχραιμα: πόσο σίγουροι είστε ότι θα μπορέσετε να βοηθήσετε αν το παιδί σας βρεθεί σε κάποιο ρεύμα ή το παρασύρει ένα κύμα;

© PEXELS
© PEXELS

Οι ναυαγοσώστες υπάρχουν για κάποιο λόγο και είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να απολαύσετε μια μέρα στην παραλία.

Επίσης, μην ξεχνάμε τα σωσίβια και γενικά τα φουσκωτά. Από τη μια παρέχουν ασφάλεια, από την άλλη μπορεί εύκολα να τα παρασύρει η θάλασσα. Ποτέ μην αφήνετε ένα παιδί χωρίς επιτήρηση, είτε φοράει σωσίβιο είτε όχι.

Προστατευθείτε επαρκώς από τον ήλιο

Δείτε Επίσης
Κορυφαίες συμβουλές τόνωσης της ευτυχίας!

Τώρα που λύσαμε τα θέματα μέσα στο νερό ας περάσουμε και στην αμμουδιά! Σίγουρα ξέρετε πόσο σημαντικό είναι το αντηλιακό, αλλά ίσως μερικές πληροφορίες παραπάνω σας φανούν χρήσιμες.

Όταν επιλέγετε αντηλιακό φροντίστε να προσφέρουν προστασία ευρέως φάσματος, προστασία που αφορά και στους δύο τύπους UV ακτινοβολίας, την UVA και την UVB.

Επίσης, προτιμήστε αντηλιακά με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30. Η σωστή εφαρμογή του αντηλιακού είναι 20 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο, ενώ η επανάληψή του ανά δύο ώρες είναι απαραίτητη. Αν καείτε ενυδατώστε την περιοχή και πιείτε άφθονο νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Απολαύστε τις στιγμές στην παραλία με σύνεση

Σας ακούγεται ξενέρωτο; Κι όμως, ακόμα και τις καλοκαιρινές στιγμές μας θα πρέπει να προσέχουμε κάποια πράγματα. Πρώτον, αν πιείτε υπερβολικά μάλλον δεν θα σκεφτείτε όλα τα παραπάνω θέματα ασφαλείας.

Δεύτερον, οι παραλίες δεν ευνοούν τις υπερβολές. Το αλκοόλ όχι μόνο μειώνει τα αντανακλαστικά μας αλλά επίσης αφυδατώνει. Όταν λοιπόν συνδυάζουμε τον ήλιο και τη ζέστη με το ποτό, τότε μπορεί να αφυδατωθούμε πολύ πιο γρήγορα.

Μπορεί ένα ψυγειάκι που συναγωνίζεται τα καλύτερα μπαρ να ακούγεται ονειρεμένο, αλλά μην το παρακάνετε. Φροντίστε να πίνετε πολύ νερό και να κάθεστε στη σκιά ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όσο κι αν αγαπάτε να περνάτε χρόνο στην παραλία μην ξεχνάτε να παραμένετε ασφαλής και ενυδατωμένοι.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.