Λεμόνι, για να μην σας βγει ξινό!

Λεμόνι, για να μην σας βγει ξινό!

Ενέσεις ομορφιάς και υγείας με λεμόνι! Οι ευεργετικές ιδιότητες του αγαπημένου μας εσπεριδοειδούς κάνουν θαύματα για την υγεία του σώματός μας. Γι’ αυτό αγαπήστε το με πάθος!

Από την Άντζελα Μολφέτα

Το λεμόνι είναι καρπός του γνωστού υβριδικού εσπεριδοειδούς δέντρου λεμονιά. Προέρχεται από τη διασταύρωση άγριων ποικιλιών, όπως του κίτρου και του μανταρινιού. Ο Πλίνιος στη Φυσική Ιστορία αναφέρει κατά πάσα πιθανότητα το κίτρο ως το malum medicum (ιατρικό καρπό), το οποίο ήταν και το πρώτο γνωστό εσπεριδοειδές στη Μεσόγειο. Η πρώτη σαφής περιγραφή του λεμονιού συναντάται στις αρχές του 10oυ αιώνα, σε πραγματεία περί γεωργίας του Άραβα Κούστους Αλ-Ρούμι. Γύρω στα τέλη του 12ου αιώνα, ο γιατρός Ιμπν Τζαμί αναφέρθηκε αναλυτικά στις ιδιότητες του λεμονιού, ενώ πιστεύεται ότι οι πρώτες λεμονιές καλλιεργήθηκαν στο οροπέδιο Ντεκάν στην κεντρική Ινδία.

Θεραπευτική δράση

Το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό χρησιμοποιούσε το λεμόνι για την καταπολέμηση του σκορβούτου, θεραπεία που προτείνεται μέχρι σήμερα. Τα βρετανικά πλοία, μάλιστα, υποχρεώνονται από τον νόμο, να είναι πάντα εφοδιασμένα με αρκετή ποσότητα λεμονιών και κάθε ναυτικός που ταξιδεύει πάνω από10 ημέρες πρέπει να καταναλώνει 30 γρ. χυμό λεμονιού ημερησίως.
Πιο αναλυτικά:

  • 0  χυμός του συστήνεται σε όλες τις προληπτικές και θεραπευτικές αγωγές για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
  • Είναι φυσικό αιμοστατικό, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα, βοηθά στην αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων και λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης λειτουργεί ως φυσικό συστατικό πρόληψης κατά του καρκίνου και συγκεκριμένα σε δώδεκα είδη, μεταξύ των οποίων παχέως εντέρου, στήθους, προστάτη, πνευμόνων και παγκρέατος.
  • Ρυθμίζει το κυκλοφορικό και συντελεί στην καταπολέμηση της υψηλής πίεσης, κατεβάζει τον δείκτη του διαβήτη, θεωρείται πολύ καλό αντιπηκτικό αίματος που μειώνει τις θρομβώσεις, ενώ είναι επίσης ισχυρό βακτηριοκτόνο.
  • Ειδικά εάν είστε επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις, η συχνή κατανάλωση άφθονου χυμού λεμονιού απομακρύνει και τις πιθανότητες ανάπτυξης των μικροβίων.
  • Το λεμόνι είναι ακόμα ο καλύτερος σύμμαχος για την αντιμετώπιση προβλημάτων στο ήπαρ και προλαμβάνει δυσλειτουργίες στους νεφρούς.
  • Βοηθά στη θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θωρακίζει τα οστά του εμβρύου.
  • Εμποδίζει την αρτηριοσκλήρωση, τη συσσώρευση αλάτων και τα αρθριτικά.
  • Από ψυχολογικής πλευράς, το λεμόνι κατευνάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και λειτουργεί δραστικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Ο κατάλογος για τις θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού είναι πραγματικά πολύ μακρύς, οπότε αξίζει να αναφέρουμε σε αυτή τη λίστα την εκπληκτική δράση του στην απώλεια βάρους. Το λεμόνι κάνει και εδώ το θαύμα του! Καθώς είναι πλούσιο σε πηκτίνη, βοηθά στην καταπολέμηση της πείνας, αλλά και η ενίσχυση που προσφέρει στη διαδικασία της πέψης, καθιστά το λεμόνι τον ιδανικότερο σύμμαχο για να δείτε τα κιλά σας να μειώνονται γρηγορότερα.

Δείτε Επίσης
Ina Garten: Συμβουλές για καλύτερα μαγειρέματα

Κίνηση ματ

Για να οικειοποιηθείτε όλες τις παραπάνω θετικές δράσεις στο σώμα σας, δεν έχετε παρά να πίνετε περίπου μισή ώρα πριν από το πρωινό σας 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό, όπου θα έχετε προσθέσει τον χυμό μισού λεμονιού. Εάν μάλιστα το νερό που θα χρησιμοποιήσετε είναι απιονισμένο, τότε η δράση του γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματική. Ειλικρινά, θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα εάν ακολουθήσετε με συνέπεια αυτήν την απλή διαδικασία για διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών. Μια συνήθεια, την οποία με βεβαιότητα θα διατηρήσετε για πάντα!

Εναλλακτικά… κι ακόμα πιο δραστικά

Τοποθετήστε ένα λεμόνι από τον κήπο σας ή βιολογικής καλλιέργειας στην κατάψυξη. Όταν το λεμόνι παγώσει, τρίψτε στον τρίφτη το λεμόνι πάνω σε όλα τα φαγητά και τα ροφήματα που καταναλώνετε σε καθημερινή βάση. Η φλούδα λεμονιού περιέχει πέντε έως δέκα φορές περισσότερες βιταμίνες από ό,τι ο χυμός του. Έχει τη δυνατότητα να ανανεώνει τα κύτταρα του σώματος και να εκτοπίζει τα τοξικά στοιχεία που εισέρχονται στον οργανισμό μας, από τις τροφές και το περιβάλλον. Είναι άλλωστε αποδεδειγμένο πως είναι 10.000 φορές πιο ισχυρό από την ίδια τη χημειοθεραπεία! Την ίδια στιγμή, το ξύσμα λεμονιού θα δώσει μια ανέλπιστα καλή γεύση σε κάθε σας γαστριμαργική δημιουργία.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.