Μαστογραφία, οι νέες οδηγίες!

Μαστογραφία, οι νέες οδηγίες!

Όχι μαστογραφία πριν τα 45 αν δεν υπάρχει λόγος υποστηρίζουν οι επιστήμονες και βασίζονται στην αντίληψη πως, σε πολλές περιπτώσεις, οι πιθανές βλάβες από τις μαστογραφίες είναι περισσότερες από τα πιθανά οφέλη.

Από την Ελένη Λογοθέτη

Νέες οδηγίες για το πότε θα πρέπει να γίνεται η πρώτη μαστογραφία έδωσε η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, αναθεωρώντας τα δεδομένα. Η παλαιότερη οδηγία – του 2003 – συνιστούσε μία ετήσια μαστογραφία μετά τα 40 και τακτική κλινική εξέταση. Οι νέες οδηγίες βασίζονται στην αντίληψη πως σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως για τις νεότερες γυναίκες, οι πιθανές βλάβες από τις μαστογραφίες είναι περισσότερες από τα πιθανά οφέλη.

Έτσι, αν δεν υπάρχει λόγος (δηλαδή αν η γυναίκα δεν έχει νοσήσει ήδη και δεν έχει οικογενειακό ιστορικό), συνιστάται η πρώτη μαστογραφία να γίνεται στην ηλικία των 45.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων ετών, ο κίνδυνος καρκίνου είναι μικρότερος για τις γυναίκες ηλικίας 40 έως 44 ετών από ό,τι είχε θεωρηθεί στο παρελθον, ενώ ο κίνδυνος για ψευδώς θετικά αποτελέσματα από τις μαστογραφίες (με συνέπεια οι γυναίκες στη συνέχεια να κάνουν περιττές βιοψίες, χωρίς να έχουν πρόβλημα), είναι μεγαλύτερος.

Δείτε Επίσης
Φιλιά στον καθρέφτη ή η δύναμη της αυτοεκτίμησης!

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες:

  • Οι γυναίκες 45 έως 54 ετών πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε χρόνο, ενώ μετά τα 55 τους κάθε δύο χρόνια και για όσο διάστημα έχουν καλή υγεία και το προσδόκιμο ζωής τους είναι τουλάχιστον δέκα χρόνια.
  • Δεν συνιστάται πλέον η τακτική πεντάλεπτη κλινική εξέταση των μαστών -ψηλάφηση για ανίχνευση όγκων- στις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας (δηλαδή και πριν τα 40), καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτή η εξέταση όντως σώζει ζωές, αντίθετα συχνά οδηγεί σε ψευδώς θετικά αποτελέσματα και σε πρόκληση περιττής ανησυχίας.

Πάντως, η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου αφήνει περιθώριο επιλογών, αφού οι νέες συστάσεις της αναφέρουν ότι τελικά, αν θέλει, μια γυναίκα μπορεί να αρχίσει τις ετήσιες μαστογραφίες από τα 40 της (και όχι τα 45), ενώ μπορεί να τις συνεχίσει κάθε χρόνο (και όχι ανά διετία) και μετά τα 55 της.

© 2013-2023 womanidol.com. All Rights Reserved.