Ποια ποτά κάνουν κακό στο δέρμα μας;

Ποια ποτά κάνουν κακό στο δέρμα μας;

Η ιατρική εξηγεί ποια από τα αλκοολούχα ποτά είναι χειρότερα για το δέρμα.  Ενώ το αλκοόλ μπορεί να είναι συνδεδεμένο με τη διασκέδαση ή και σαν «ηρεμιστικό» σε στρεσογόνες καταστάσεις, δεν παύει να έχει διάφορες επιπτώσεις στην επιδερμίδα μας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς τα αλκοολούχα ποτά κατατάσσονται από τα λιγότερο επιβλαβή στα πιο επιβλαβή.

από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Η νευροπαθητική και η δερματολογία εξηγούν ότι το αλκοόλ επηρεάζει το δέρμα, αλλά από την άλλη υπάρχουν ποτά που είναι ελαφρώς “καλύτερα” από άλλα. Σε γενικές γραμμές το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα ή και πρήξιμο, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τις ελεύθερες ρίζες και αφυδατώνει το δέρμα.

Διαυγή αποστάγματα (βότκα, τζιν και τεκίλα)

Είναι σαφές ότι τα ποτά όπως η βότκα, το τζιν ή η τεκίλα περιέχουν τα λιγότερα πρόσθετα και επίσης διαχέονται στο σώμα μας ταχύτερα, οπότε και αποβάλλονται πιο γρήγορα. Η βότκα μάλιστα από πατάτα, η οποία δεν προέρχεται από σπόρους (π.χ. σιτάρι, κριθάρι ή σίκαλη που είναι και το πιο συνηθισμένο), αποβάλλεται από το σώμα σας πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο ποτό και έτσι έχει και τις ελάχιστες επιπτώσεις.

Ουίσκι και Ρούμι

Τα καθαρά ποτά, δηλαδή το σκέτο ρούμι και το ουίσκι δεν έχουν πρόσθετα. Ωστόσο, αυτά τα ποτά περιέχουν συγγενείς ουσίες (όπως είναι ο χημικός όρος), δηλαδή ουσίες που προστίθενται στο αλκοόλ ως αποτέλεσμα της διαδικασίας ζύμωσης. Αυτές οι ουσίες είναι υπεύθυνες για τον πονοκέφαλο την επόμενη ημέρα, ενώ συμβάλλουν στα πρόωρα σημάδια γήρανσης.

Μπίρα

Η μπίρα περιέχει αλάτι, το οποίο σίγουρα δεν ωφελεί το δέρμα, αλλά από την άλλη, συνήθως δεν πίνουμε τόση πολλή ποσότητα (όπως π.χ. κοκτέιλς) κι έτσι τελικά η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα μας είναι μικρή.

Λευκό κρασί

Το λευκό κρασί περιέχει τόσο αλάτι όσο και ζάχαρη, που μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο του δέρματος και φούσκωμα. Επιπλέον, τα λευκά κρασιά δεν περιέχουν τόσα αντιοξειδωτικά όσο τα κόκκινα.

Κοκτέιλ

Τα κοκτέιλ περιέχουν ζάχαρη, ζάχαρη και περισσότερη ζάχαρη, που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την καταστροφή των κυττάρων και μπορεί να οδηγήσει σε ακμή.

Επίσης, τα κοκτέιλ μπορούν να προκαλέσουν πιο γρήγορα μέθη, γιατί καταναλώνουμε πιο εύκολα περισσότερο αλκοόλ κι αυτό έχει ως κατάληξη το θαμπό και πρησμένο δέρμα και μαύρους κύκλους στα μάτια.

Ποιο είναι το χειρότερο κοκτέιλ, σύμφωνα με τους ειδικούς; Η αγαπημένη σε πολλούς margarita, κι αυτό επειδή περιέχει  και ζάχαρη και αλάτι, που ο συνδυασμός τους προκαλεί εύκολα πρήξιμο του δέρματος.

Δείτε Επίσης
Και τώρα, μιλάει το ποτό... για την προσωπικότητά μας!

Κόκκινο κρασί

Και φθάνουμε στο κόκκινο κρασί που θεωρείται το πιο επιβλαβές ποτό για το δέρμα μας! Μάλλον μένουμε έκπληκτες μαθαίνοντας ότι το οι βραδιές με κόκκινο κρασάκι και τυρί μπορούν να κάνουν περισσότερη ζημιά από τα after office κοκτέιλ!

Αν και το κόκκινο κρασί έχει οφέλη για την υγεία μας, χάρη στα αντιοξειδωτικά του, μπορεί να αποδειχθεί προβληματική επιλογή, ιδιαίτερα, αν έχετε π.χ. ροδόχρους ακμή.

Τα αντιοξειδωτικά μπορεί να είναι ωφέλιμα για τη γενική υγεία, αλλά καθώς είναι αδιήθητο, το συκώτι και τα νεφρά μας πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να το επεξεργαστούν. Το κόκκινο κρασί είναι πιο πιθανό να προκαλέσει κοκκινίλες, ερυθρότητα και λεκέδες στο δέρμα.

Και μία επιπλέον συμβουλή:

Εάν έχετε κάποια βραδιά καταναλώσει πολλά κοκτέιλ, οι ειδικοί προτείνουν να πιείτε 10 ποτήρια νερό και βιταμίνη C. Συνιστούν επίσης να καθαρίσετε πολύ καλά το δέρμα σας και να φορέσετε την ενυδατική σας ακόμη κι αν είστε έτοιμες να καταρρεύσετε πάραυτα στο κρεβάτι σας…

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.