Ποια είναι η χειρότερη στιγμή για να χρησιμοποιήσουμε το στοματικό διάλυμα; Και γιατί;

Ποια είναι η χειρότερη στιγμή για να χρησιμοποιήσουμε το στοματικό διάλυμα; Και γιατί;

Έπειτα από ένα υπέροχο γεύμα, πλούσιο σε καρυκεύματα, είναι πιθανόν να χρησιμοποιήσουμε το στοματικό διάλυμα για να απομακρύνουμε την πικάντικη γεύση από το στόμα μας. Η φρεσκάδα της μέντας είναι πολύ καλύτερη από τη βαριά μυρωδιά του σκόρδου, έτσι δεν είναι; Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, αυτή είναι η χειρότερη στιγμή. Τι συμβαίνει και ποιο είναι το κακό;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα, αμέσως μετά το γεύμα ή την προπόνηση…

Τα παραδοσιακά στοματικά διαλύματα διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες, με σκοπό να απομακρύνουν όλα τα βακτήρια από το στόμα μας. Παράλληλα, προσφέρουν έντονη φρεσκάδα με την παρουσία μέντας, δυόσμου η άλλων βοτάνων. Ακριβώς, αυτό το σημείο είναι που προκαλεί και την πρώτη αρνητική αντίδραση.

Το στοματικό μας μικροβίωμα βασίζεται τόσο σε καλά, όσο και σε κακά βακτήρια, δημιουργώντας στην κυριολεξία, μια πύλη προστασίας για τη φροντίδα του εντέρου.

Μελέτες έχουν αποδείξει πως τα βακτήρια του στόματος μπορούν πραγματικά, να ταξιδέψουν προς το έντερο και να αλλάξουν τη μικροχλωρίδα του. Καθώς λοιπόν, μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο απορροφώνται τα θρεπτικά συστατικά της τροφής μας και συγκεκριμένα τα νιτρικά άλατα που αποτελούν ασπίδα για την καρδιά, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ο δρόμος του μονοξειδίου του αζώτου

Όχι, δεν θα κάνουμε βιολογία! Θα κατανοήσουμε, όμως, πώς τα βακτήρια του στόματός μας βοηθούν στην ισορροπία του οργανισμού μας και κατά επέκταση, στην υγεία του σώματός μας!

Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν νιτρικά άλατα βρίσκονται συνήθως, στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά. Τα νιτρικά άλατα με τη σειρά τους είναι βασικοί πρόδρομοι του μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανοσία, την υγιή ροή του αίματος, τον ρυθμό του μεταβολισμού, την υγεία του εγκεφάλου μας και πολλά άλλα!

Το στοματικό διάλυμα μετά το τέλος του γεύματος μειώνει την ικανότητα τού οργανισμού μας να λάβει και να επεξεργαστεί κατάλληλα, τα οφέλη της τροφής.

Για να μπορέσουν να εισέλθουν τα νιτρικά άλατα στην οδό του μονοξειδίου του αζώτου θα πρέπει να μετατραπούν σε νιτρώδη. Και για να γίνει κάτι τέτοιο, το σώμα μας βασίζεται στα βακτήρια του στόματος. Εάν αμέσως μετά το φαγητό χρησιμοποιήσουμε στοματικό διάλυμα, τα στοματικά βακτήρια θα εξαλειφθούν, οπότε δώρων άδωρον!

Όσο λοιπόν, και εάν ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή, όταν χρησιμοποιήσουμε το στοματικό διάλυμα μετά το τέλος του γεύματος, τότε ουσιαστικά μειώνεται η ικανότητα του οργανισμού μας να λάβει και να επεξεργαστεί κατάλληλα, τα οφέλη της τροφής.

Και τα κακά νέα δεν σταματούν εδώ!

Η έρευνα έδειξε πως όσοι χρησιμοποιούσαν αντισηπτικά στοματικά διαλύματα δύο φορές την ημέρα ή και περισσότερο είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 50%!

Επίσης, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιήσουμε αντισηπτικό στοματικό διάλυμα, αμέσως μετά την προπόνηση. Ο λόγος είναι παρόμοιος: Τα βακτήρια του στόματος ανακυκλώνουν το μονοξείδιο του αζώτου που ενισχύεται από την άσκηση, η οποία από τη μεριά της βοηθά στον μεταβολισμό και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Δείτε Επίσης
Μικρά προβλήματα υγείας που προκύπτουν μεγαλώνοντας και πρακτικές λύσεις

Με τη χρήση του στοματικού διαλύματος, όχι μόνο δεν ενισχύεται το μονοξείδιο του αζώτου, αλλά μειώνονται και τα οφέλη κατά της υπέρτασης που προσφέρονται με την άσκηση.

Τα στοματικά διαλύματα περιέχουν συνήθως, αλκοόλ το οποίο και θέλουμε να αποφύγουμε. Βέβαια, εάν το χρησιμοποιήσουμε σπάνια ή δεν κάνουμε γαργάρες με αυτό μετά από την κατανάλωση πράσινων λαχανικών ή αφού ιδρώσουμε από την εξάσκηση, τότε δεν μοιάζει τόσο ανησυχητικό.

Φυσικά, μπορούμε να επιλέξουμε ένα μη αντισηπτικό στοματικό διάλυμα, το οποίο μοιάζει αρκετά ήπιο για το στοματικό μας μικροβίωμα.

Τελικά;

Το στοματικό μας μικροβίωμα επηρεάζει σημαντικά τη συνολική μας υγεία. Καθώς τα στοματικά βακτήρια πρωταγωνιστούν στην υγεία του εντέρου και τη διαδικασία του μεταβολισμού, δεν θα πρέπει να τα απομακρύνουμε απερίσκεπτα με τη χρήση ενός αντισηπτικού στοματικού διαλύματος.

Ένα-δυο μπουκώματα μακριά από τα γεύματα αραιά και πού, δεν θα προκαλέσουν προβλήματα, αλλά οι γαργάρες μετά το φαγητό ή την άσκηση θα πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.