Πώς θα κάνουμε ένα επιτυχημένο restart, για να νιώθουμε καλά τις Δευτέρες;

Πώς θα κάνουμε ένα επιτυχημένο restart, για να νιώθουμε καλά τις Δευτέρες;

Η πολυτραγουδισμένη πρώτη ημέρα της εβδομάδας, (από τον Ζαμπέτα μέχρι τους Boomtown Rats), η Δευτέρα θεωρείται η πιο δύσκολη ημέρα και συνήθως, ξεκινά με γκρίνια. Πώς θα κάνουμε λοιπόν, τη Δευτέρα ευχάριστη και δημιουργική; Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας, ώστε να πιστέψει πως οι καθημερινές μπορεί να είναι τόσο καλές όσο το Σαββατοκύριακο!  

Από την Άντζελα Μολφέτα 

Με απίστευτες πωλήσεις, η Δευτέρα γίνεται hit και σκαρφαλώνει στα charts ανά δεκαετίες, τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή δισκογραφία. Τι να πρωτοθυμηθούμε; «Βουρκωμένη Δευτέρα» του Ζαμπέτα, «Δευτέρα ξημερώματα» του Ρασούλη, «Monday, Monday” των Mamas & the Papas,  «I Don’t Like Mondays» των Boomtown Rats, «Manic Monday” των The Bangles, «Blue Monday» των New Order, «New Moon on Monday» των Duran Duran είναι μερικές από τις επιτυχίες που έχουμε σιγοτραγουδήσει και χορέψει, μάλλον για να εξευμενίσουμε την εβδομάδα που ξεκινά, δεν συμφωνείτε;

Μετά το διάλειμμα του Σαββατοκύριακου, οι κουραστικοί ρυθμοί τής καθημερινότητας δεν είναι και το καλύτερο που θα μας τύχει! Παράλληλα, όμως, σηματοδοτεί την επανεκκίνηση, τη νέα αρχή.

Εάν δεν μας αρέσει η Δευτέρα, θα βρούμε σίγουρα αρκετούς που θα συμφωνήσουν μαζί μας. Είναι αλήθεια πως δυσκολευόμαστε να επανέλθουμε στη ρουτίνα και τα εργασιακά μας καθήκοντα, ειδικά εάν έχουμε διασκεδάσει και ξεκουραστεί το Σαββατοκύριακο.

Αν και δεν μπορούμε να αλλάξουμε το πρόγραμμα ή τις υποχρεώσεις μας τις Δευτέρες, για να γίνουν πιο ελκυστικές, θα μπορέσουμε να επαναπρογραμματίσουμε τον εγκέφαλό μας, ώστε να αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο την εβδομάδα που ξεκινά.

Εγκέφαλος σε δράση!

Ο εγκέφαλός μας αγαπά την προβλεψιμότητα και τη ρουτίνα. Έρευνες έχουν δείξει, ότι η έλλειψη ρουτίνας σχετίζεται με μείωση της ευεξίας και προκαλεί ψυχολογική δυσφορία!

Παρόλο που το Σαββατοκύριακο προαναγγέλλει λοιπόν, χαλαρή διάθεση και ευχάριστες στιγμές, μήπως ο εγκέφαλός μας εργάζεται σκληρά για να προσαρμοστεί σε αυτή την ξαφνική αλλαγή, μέσα από την καθιερωμένη του ρουτίνα;

Τα καλά νέα είναι ότι ο εγκέφαλος δεν χρειάζεται τελικά, να προβεί σε υπερβολική προσπάθεια για να προσαρμοστεί στην ελευθερία του Σαββατοκύριακου και στην έλλειψη ρουτίνας.

Ωστόσο, υπάρχει μια διαφορετική αφήγηση όταν επιστρέφουμε στις λιγότερο ευχάριστες δραστηριότητες, όπως μια λίστα υποχρεώσεων το πρωί της Δευτέρας!

Η δύναμη της ρουτίνας

Ένας τρόπος για να προσαρμοστούμε στην αλλαγή μετά το Σαββατοκύριακο είναι να εισάγουμε ρουτίνες που διαρκούν όλη την εβδομάδα και έχουν τη δύναμη να κάνουν τη ζωή μας πιο ουσιαστική.

Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την παρακολούθηση του αγαπημένου μας τηλεοπτικού προγράμματος, την ενασχόληση μας με την κηπουρική ή την καθιερωμένη μας άσκηση στο γυμναστήριο. Είναι ουσιαστικής σημασίας να κάνουμε αυτά τα πράγματα, την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Οι ρουτίνες βελτιώνουν την αίσθηση της συνοχής, μια διαδικασία που μας επιτρέπει να κατανοήσουμε το παζλ των γεγονότων της καθημερινότητάς μας.

Όταν έχουμε λοιπόν, μια καθιερωμένη ρουτίνα, είτε είναι η ρουτίνα του να δουλεύουμε πέντε ημέρες και να παίρνουμε δύο ημέρες άδεια είτε να συμμετέχουμε σε ένα σύνολο δράσεων κάθε ημέρα, η ζωή μας αποκτά νόημα!

Η σημασία του ύπνου

Μια άλλη σημαντική ρουτίνα που πρέπει να καθιερώσουμε χωρίς αμφιβολία, είναι η ρουτίνα του ύπνου μας. Έρευνες αποκαλύπτουν πως εάν καταφέρουμε να διατηρήσουμε σταθερούς χρόνους ύπνου, τότε θα μπορέσουμε να απολαύσουμε το πρωινό της Δευτέρας, καθώς θα έχουμε κατακτήσει εξίσου ιδανική διάρκεια και ποιότητα ύπνου.

Οι αλλαγές στα πρότυπα ύπνου κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων προκαλούν αναστάτωση στο ρολόι του σώματός μας, κάτι σαν jet lag! Για παράδειγμα, εάν πέσουμε για ύπνο αργότερα από το συνηθισμένο και κοιμηθούμε πολύ περισσότερο τις πρωινές ώρες στις ελεύθερες ημέρες, μπορεί να προκληθεί διαταραχή στο φυσικό μας ρολόι. Κάτι τέτοιο βέβαια, συνδέεται και με υψηλότερα επίπεδα στρες, το πρωί της Δευτέρας.

Αυτό που είναι καλό για εμάς, είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε μια καθορισμένη ώρα ύπνου και να ξυπνήσουμε, περίπου την ίδια ώρα. Πολύ εξυπηρετικό θα είναι επίσης, να δημιουργήσουμε μια ρουτίνα ανάπαυσης 30 λεπτών, πριν πέσουμε για ύπνο, απενεργοποιώντας ή αφήνοντας μακριά μας τις ψηφιακές συσκευές και εφαρμόζοντας κάποιες τεχνικές χαλάρωσης.

Χακάροντας τις ορμόνες μας

Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο επίσης, για το πώς νιώθουμε για τις Δευτέρες. Για παράδειγμα, η κορτιζόλη είναι μια πολύ σημαντική πολυλειτουργική ορμόνη. Βοηθά το σώμα μας να ελέγξει τον μεταβολισμό μας, να ρυθμίσει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης και την απόκρισή μας στο στρες, μεταξύ άλλων.

Συνήθως, απελευθερώνεται περίπου μία ώρα πριν ξυπνήσουμε και στη συνέχεια, τα επίπεδά της μειώνονται μέχρι το επόμενο πρωί, εκτός και αν βρεθούμε κάτω από υπερβολική πίεση.

Οι συνθήκες που μας αναγκάζουν να λειτουργήσουμε κάτω από οξύ στρες, κάνει το σώμα μας να απελευθερώνει όχι μόνο κορτιζόλη αλλά και αδρεναλίνη, ως προετοιμασία για μάχη ή φυγή.

Αυτό συμβαίνει όταν η καρδιά μας χτυπά γρήγορα, όταν ιδρώνουν οι παλάμες μας και γενικά, σε περιπτώσεις που μπορεί να αντιδράσουμε παρορμητικά. Σε τέτοιες συνθήκες, ερεθίζεται ένα σημείο του εγκεφάλου μας που ονομάζεται αμυγδαλή.

Δείτε Επίσης
Νευροκαλλυντικά: Η φροντίδα της ομορφιάς μας ΠΟΤΕ δεν ήταν τόσο έξυπνη!

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, προκαλείται μια εξαιρετικά γρήγορη συναισθηματική απόκριση στο στρες, ακόμη και πριν προλάβει ο εγκέφαλός μας να το επεξεργαστεί και να σκεφτεί αν ήταν απαραίτητο!

Αμέσως μόλις μπορέσουμε να σκεφτούμε – ενεργοποιώντας τον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, την περιοχή της λογικής και της εκτελεστικής μας σκέψης – η διαδικασία αυτή θα μετριαστεί, εφόσον δεν υπάρχει πραγματική απειλή.

Πρόκειται τελικά, για μια διαρκή μάχη μεταξύ των συναισθημάτων μας και της λογικής! Μια συνθήκη που μπορεί να μας ξυπνήσει στη μέση της νύχτας, όταν είμαστε πολύ αγχωμένες ή ανήσυχες.

Δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη λοιπόν, πως τα επίπεδα κορτιζόλης τείνουν να είναι υψηλότερα τη Δευτέρα και την Τρίτη και σε χαμηλότερα επίπεδα τις Κυριακές.

Φυσικά, ως ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη παρουσιάζει διακυμάνσεις καθημερινά, αλλά όχι σταθερά. Τις καθημερινές, μόλις ξυπνάμε, τα επίπεδα κορτιζόλης εκτινάσσονται στα ύψη, ενώ οι διακυμάνσεις τείνουν να είναι υψηλότερες από ό,τι τα Σαββατοκύριακα.

Τι κάνουμε;

Για να το καταπολεμήσουμε αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να «ξεγελάσουμε» την αμυγδαλή, εκπαιδεύοντας τον εγκέφαλό μας, ώστε να αναγνωρίζει μόνο πραγματικές απειλές. Με άλλα λόγια, πρέπει να ενεργοποιήσουμε τον προμετωπιαίο φλοιό μας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Καλλιεργώντας την ενσυνειδητότητα, θα βελτιώσουμε τη συνολική μας υγεία.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το πετύχουμε και να μειώσουμε το συνολικό άγχος είναι να εφαρμόσουμε μεθόδους χαλάρωσης, ειδικά τις Δευτέρες.

Το να περνάμε χρόνο στη φύση είναι μια άλλη μέθοδος. Μπορούμε λοιπόν, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε τη Δευτέρα να είναι ότι θα βγούμε έξω, περπατώντας για λίγο στο κοντινό μας πάρκο ή να απολαύσουμε το μεσημεριανό μας γεύμα σε ένα παγκάκι περιτριγυρισμένο με πράσινο, γύρω από τον χώρο εργασίας μας. Οι κινήσεις αυτές θα κάνουν σημαντική διαφορά στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την αρχή της εβδομάδας!

Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας πριν ελέγξουμε το τηλέφωνό μας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις ειδήσεις. Και είναι σκόπιμο να περιμένουμε να μειωθεί φυσικά η κορτιζόλη, κάτι που συμβαίνει περίπου μία ώρα μετά το ξύπνημά μας και πριν εκτεθούμε σε εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας, ώστε να πιστέψει πως οι καθημερινές μπορεί να είναι τόσο καλές όσο το Σαββατοκύριακο!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.