Jazz Age: Μια ματιά στην επανάσταση του μακιγιάζ του 1920 που εμπνέει το σήμερα

Jazz Age: Μια ματιά στην επανάσταση του μακιγιάζ του 1920 που εμπνέει το σήμερα

Γυρνώντας στη δεκαετία του 1920, την εμβληματική εποχή της τζαζ, της μόδας και της ποτοαπαγόρευσης, βρίσκουμε μια ξεχωριστή αλλαγή στο μακιγιάζ. Αυτή η χρυσή περίοδος έφερε επανάσταση στις απόψεις των γυναικών για την ομορφιά και την αυτοέκφραση. Η χρήση του μακιγιάζ πέρασε από την αντίληψη του «αμαρτωλού» και του «απρεπούς» σε βασικό αξεσουάρ μιας γυναίκας. Η δεκαετία του 1920 έφερε τολμηρά στιλ, οι απόηχοι των οποίων μπορούν ακόμα να γίνουν αισθητοί στις σημερινές τάσεις του μακιγιάζ.

Από τη Μαρία Καλοπούλου 

Πρωταρχικό κίνητρο για αυτή τη μεταμόρφωση ομορφιάς ήταν η βιομηχανία του κινηματογράφου. Οι αστέρες του βωβού κινηματογράφου, όπως η Clara Bow και η Theda Bara, έκαναν δημοφιλή μια δραματική εμφάνιση στο μακιγιάζ για να τονίσουν τις εκφράσεις τους στη μεγάλη οθόνη.

Υπάρχει λόγος που αποκαλούν την εποχή «Roaring Twenties» – ήταν μια εποχή που «βρυχήθηκε» πραγματικά με στιλ, τόλμη και προσωπική έκφραση, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία της ομορφιάς.

Αυτές οι σειρήνες του Χόλιγουντ ενέπνευσαν τις γυναίκες να πειραματιστούν με τα καλλυντικά, δημιουργώντας ταυτόχρονα την εμμονή να μιμούνται τις λαμπερές τους προσωπικότητες.

Αρχικά, ας μιλήσουμε για τον καμβά: το δέρμα

Η ιδανική επιδερμίδα της δεκαετίας του 1920 ήταν ένας χλωμός τόνος δέρματος που έμοιαζε με πορσελάνη. Αυτό επιτεύχθηκε με τις κρέμες και τις πούδρες που ήταν δημοφιλείς εκείνη την εποχή. Επωνυμίες όπως η Max Factor και η Helena Rubinstein άρχισαν να πωλούν εμπορικά μέικαπ και πούδρες για να καλύψουν τη ζήτηση.

Το μακιγιάζ της δεκαετίας του 1920, όπως και η ίδια η εποχή, ήταν μια γιορτή της ατομικότητας και της μεταμόρφωσης. Συμβόλιζε τη γέννηση της σύγχρονης ομορφιάς, μια εξέλιξη που έχει διαμορφώσει την κουλτούρα του μακιγιάζ μας με σημαντικούς τρόπους.

Μετά ήρθαν τα μάτια…

Το μακιγιάζ της δεκαετίας του 1920 άφησε το στίγμα του με τη μεγαλύτερη επιρροή. Το khol εφαρμόστηκε γενναιόδωρα για να περιγράψει και να υπερβάλει τα μάτια, δημιουργώντας μια έντονη, εντυπωσιακή και μυστηριώδη εμφάνιση.

Οι βλεφαρίδες σκουραίνουν με τη μάσκαρα, ένα άλλο προϊόν που διαδόθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής. Οι ηθοποιοί του βωβού κινηματογράφου έδωσαν έμφαση στα μάτια τους για να επικοινωνήσουν το συναίσθημα, και αυτό μεταφράστηκε στις καθημερινές γυναικείες ρουτίνες μακιγιάζ, υψώνοντας τα μάτια στα παράθυρα της ψυχής.

Τα φρύδια υπέστησαν μια ριζική αλλαγή

Τα φρύδια τονίζονται με μακριά τόξα με μολύβι, που συχνά εκτείνονται πέρα από τη φυσική γραμμή των φρυδιών. Αυτό το ακραίο στιλ φρυδιών έρχεται σε έντονη αντίθεση με την προηγούμενη τάση των φυσικών, πληρέστερων φρυδιών, υποδηλώνοντας τη ρήξη της εποχής με την παραδοσιακή αισθητική.

Τα χείλη πήραν το σχήμα του «φιόγκου του έρωτα»

Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του μακιγιάζ της δεκαετίας του 1920. Τα κόκκινα, τα βυσσινί και τα δαμασκηνί ήταν οι δημοφιλείς αποχρώσεις κραγιόν, που εφαρμόστηκαν για να κάνουν το στόμα να φαίνεται μικρότερο και πιο καθορισμένο.

Το μακιγιάζ έγινε όργανο εξέγερσης ενάντια στα κοινωνικά πρότυπα και επιβεβαίωση της ανεξαρτησίας και της αυτοπεποίθησης των γυναικών.

Το σχήμα των χειλιών εμπνεύστηκε από ηθοποιούς όπως η Clara Bow, της οποίας έγινε η εικόνα της αφίσας των «Roaring Twenties» ή αλλιώς της τρελής εποχή του ’20.

Τέλος, η εποχή σημαδεύτηκε από την άνοδο του ρουζ

Τα μάγουλα ήταν τονισμένα με ρουζ για να δώσουν μια νεανική, υγιή λάμψη. Εφαρμοζόταν με κυκλικές κινήσεις στα μήλα των μάγουλων, συμβάλλοντας σε μια εμφάνιση κούκλας.

Δείτε Επίσης
Άρωμα γιασεμί… για την αγάπη και την καρδιά του!

Το στιλ flapper, που χαρακτηρίζεται από φουσκωτά μαλλιά, κοντές φούστες και μια στάση επαναστατικής ελευθερίας, συμπληρώθηκε τέλεια από τις τολμηρές τάσεις του μακιγιάζ.

Φουσκωτά μαλλιά

Απαθανατισμένο από σειρήνες της μεγάλης οθόνης όπως η Joan Crawford, η Greta Garbo και η Anita Page, το Marcel wave είναι ίσως το πιο εμβληματικό χτένισμα της δεκαετίας του 1920.

Το θερμαινόμενο σίδερο για μπούκλες που πρωτοπαρουσιάστηκε από τον Γάλλο κομμωτή Φρανσουά Μαρσέλ στα τέλη του 19ου αιώνα έκανε τα κύματα να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ευκολότερα στο να τα εφαρμόζουν οι γυναίκες.

Ένας άλλος τρόπος για ένα παρόμοιο αποτέλεσμα ήταν η ταπεινή τεχνική κυματισμού με τα δάχτυλα, που δημιουργήθηκαν σε βρεγμένα μαλλιά χρησιμοποιώντας μόνο μια χτένα και τα δάχτυλα: Τα μαλλιά χτενίζονταν προς τα πίσω και προς τα εμπρός για να σχηματίσουν το χαρακτηριστικό σχήμα κυματισμού, μετά τα άφηναν να στεγνώσουν δημιουργώντας εντυπωσιακό όγκο.

Και τελικά…

Σήμερα, βλέπουμε στοιχεία αυτής της χρυσής εποχής να αντικατοπτρίζονται σε έντονες σκιές ματιών, τονισμένα φρύδια και τολμηρά χείλη. Η δεκαετία του 1920, επομένως, δεν ήταν μόνο μια εποχή τζαζ και στιλ flapper, αλλά ήταν επίσης η εποχή που το μακιγιάζ έσπασε τα εμπόδια και έγινε ουσιαστικό μέρος της έκφρασης μιας γυναίκας.

Θέλετε να προσθέσετε μια πινελιά vintage glam στη ρουτίνα του μακιγιάζ σας; Δοκιμάστε να ενσωματώσετε μερικά από αυτά τα εμβληματικά στοιχεία της δεκαετίας του 1920.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.