Ειδικοί δερματολόγοι εξηγούν πώς αλλάζει η ανάπτυξη των τριχών καθώς μεγαλώνουμε…

Ειδικοί δερματολόγοι εξηγούν πώς αλλάζει η ανάπτυξη των τριχών καθώς μεγαλώνουμε…

Με την πάροδο των χρόνων το σώμα μας υπόκειται σε διάφορες αλλαγές: Από την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων έως και τις διακυμάνσεις του βάρους ή ακόμα, σημαντικές μεταβολές στα μαλλιά μας! Ειδικά για τα μαλλιά μας, οι τρίχες γίνονται πιο λεπτές και ξηρές, ενδέχεται να αλλάξουν υφή και ρυθμό ανάπτυξης, ενώ γκριζάρουν. Τι συμβαίνει, όμως, με την τριχοφυΐα στο σώμα μας; Οι ειδικοί απαντούν!

Από την Άντζελα Μολφέτα

Οι αλλαγές στο σώμα, στην επιδερμίδα και στα μαλλιά μας είναι αναπόφευκτες καθώς τα χρόνια περνούν. Ειδικά, στο θέμα των τριχών, αλλαγές παρουσιάζονται τόσο στο πάχος και στο χρώμα τους, όσο και στο ρυθμό ανάπτυξης και γενικά, στη συνολική τους κατανομή.

Στις περιοχές που αποτριχώνουμε πιο συχνά παρατηρείται συνήθως, αραίωση και μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, ενώ σε άλλα σημεία μπορεί να παρουσιαστεί αυξημένη τριχοφυΐα λόγω των ορμονικών μεταβολών.

Όσο περισσότερο μεγαλώνουμε πάλι, τόσο χάνεται η χρωστική ουσία με αποτέλεσμα οι τρίχες στο σώμα μας να γκριζάρουν ή να ασπρίζουν, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα μαλλιά μας!

Όλα αυτά μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά αποτελούν φυσιολογικές αντιδράσεις στη διαδικασία της γήρανσης. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, αλλά απλά να κατανοήσουμε τις λειτουργίες ώστε να τις αντιμετωπίσουμε και με τον καλύτερο τρόπο!

Αραίωση και πύκνωση, ανάλογα με την περιοχή!

© FREEPIK
© FREEPIK

Καθώς τα επίπεδα ορμονών μειώνονται εξαιτίας των ανδρογόνων, οι τρίχες γίνονται αισθητά πιο λεπτές στις μασχάλες και στην ηβική χώρα. Οι αλλαγές γίνονται σταδιακά, αλλά οι τρίχες γίνονται επίσης πιο λεπτές στα χέρια και στα πόδια, ενώ σε αυτά τα σημεία παρατηρείται και μείωση του αριθμού των τριχών.

Οι περιοχές που σημειώνεται αύξηση της τριχοφυΐας αφορούν στο πρόσωπο και συγκεκριμένα το πηγούνι ή το άνω χείλος, όπου μετά την εμμηνόπαυση αναπτύσσονται σκληρές τρίχες.

Οι δερματολόγοι εξηγούν πως η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων κάνει τις τρίχες του σώματός μας γενικά πιο αραιές, ακόμα και εάν η αύξηση των ανδρογόνων προκαλεί περισσότερη τριχοφυΐα στο πρόσωπο.

Αντίθετα, στους άνδρες η πτώση της τεστοστερόνης οδηγεί γενικά σε λέπτυνση των τριχών, ειδικά στο στήθος, στην πλάτη και στα πόδια. Το πότε ξεκινά το γκριζάρισμα διαφέρει επίσης, αφού οι γκρίζες τρίχες εμφανίζονται νωρίτερα στους άνδρες, ενώ σε εμάς τις γυναίκες η χρωστική τους ουσία διατηρείται για περισσότερο χρόνο.

Αλλαγές ανά περιοχή του σώματος

© FREEPIK
© FREEPIK

Περιοχή

Αλλαγές με την ηλικία

Κεφάλι (μαλλιά)

Αλλαγή υφής, πιο ξηρά και λεπτά μαλλιά, γκριζάρισμα από την ηλικία των 30-40 ετών

Πρόσωπο

Αυξημένη τριχοφυΐα, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση (π.χ. στο πηγούνι, στο άνω χείλος)

Μασχάλες

Λιγότερη πυκνότητα και πιο λεπτές τρίχες

Χέρια / πόδια

Λιγότερη πυκνότητα και πιο αραιές τρίχες

Ηβική περιοχή

Μείωση πυκνότητας και αργό γκριζάρισμα

Στήθος / πλάτη (κυρίως στους άνδρες)

Λέπτυνση, ειδικά με τη μείωση της τεστοστερόνης

Αλλαγές στις γυναίκες

Ορμονική αλλαγή

Αποτέλεσμα

Μείωση οιστρογόνων

Γενική αραίωση των τριχών στο σώμα

Δείτε Επίσης
Παστέλ: Το γλυκό μακιγιάζ τής φετινής άνοιξης

Αύξηση ανδρογόνων

Πιθανή εμφάνιση σκληρών τριχών στο πρόσωπο (πηγούνι, άνω χείλος)

Καθυστερημένο γκριζάρισμα

Οι τρίχες του σώματος γκριζάρουν αργότερα σε σχέση με τους άνδρες

Αλλαγές στους άνδρες

Ορμονική αλλαγή

Αποτέλεσμα

Πτώση τεστοστερόνης

Λέπτυνση και μείωση της τριχοφυΐας (στήθος, πλάτη, πόδια)

Πρώιμο γκριζάρισμα

Οι τρίχες του σώματος γκριζάρουν νωρίτερα από ότι στις γυναίκες

Συμπέρασμα

© FREEPIK
© FREEPIK

Η πυκνότητα και το χρώμα των τριχών επηρεάζονται κυρίως από τις ορμονικές μεταβολές (ανδρογόνα, οιστρογόνα, τεστοστερόνη), ενώ η εμμηνόπαυση προκαλεί της μεγαλύτερη μεταβολή σε εμάς, τις γυναίκες.

Βέβαια, οι αλλαγές δεν συμβαίνουν ταυτόχρονα σε όλο το σώμα, ούτε με την ίδια ένταση σε καθεμιά από εμάς, οπότε η κατάσταση είναι πιο διαχειρίσιμη, δεν συμφωνείτε;

© 2013-2025 womanidol.com. All Rights Reserved.