Aποφεύγοντας τις υπερβολές!

Aποφεύγοντας τις υπερβολές!

Ας ρίξουμε μια ματιά στο ντουλαπάκι και στα ραφάκια του μπάνιου μας, στην τουαλέτα του δωματίου μας και στο νεσεσέρ μας… Τι θα δούμε; Μήπως είναι αραδιασμένα «χιλιάδες» προϊόντα μισοχρησιμοποιημένα, προϊόντα που προ καιρού θα έπρεπε να έχουμε πετάξει ή μήπως δέκα διαφορετικά που όμως κάνουν την ίδια δουλειά;

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Τα σημεία που έχετε τα καλλυντικά σας παρουσιάζουν τάσεις… ασφυξίας. Προϊόντα που τα έχετε ξεχάσει, που δεν τα χρησιμοποιείτε καθόλου, προϊόντα του μακιγιάζ σε κακό χάλι. Με λίγα λόγια ένα απαράδεκτο χάος! Τώρα, με αφορμή το γεγονός ότι αρκετά προϊόντα αντικαθίστανται με τις πιο… χειμωνιάτικες φόρμουλες, την ώρα που οι νέες τάσεις του μακιγιάζ επιβάλλουν αλλαγή παλέτας είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να βάλετε μια τάξη αλλά και να πρυτανεύσει η λογική!

Θυμηθείτε την ημερομηνία λήξης

 • Αλλάζετε τη μάσκαρα κάθε δύο μήνες. Αυτό, γιατί κάθε φορά που τη χρησιμοποιείτε, μαζεύει στο βουρτσάκι όλη τη σκόνη που υπάρχει πάνω στις βλεφαρίδες σας και την κλείνει μέσα στο δοχείο με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μικρόβια.
 • Το ίδιο χρονικό διάστημα πρέπει να αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας. Στους δύο μήνες περίπου οι τρίχες έτσι κι αλλιώς χάνουν το σχήμα τους.
 • Τα κραγιόν σας, γενικά δεν πρέπει να τα χρησιμοποιείτε για διάστημα πάνω από 10-12 μήνες, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο σημείο που τα φυλάτε: να μην τα βλέπει ο ήλιος, να μην είναι κοντά σε εστίες θέρμανσης, να μην τα αφήνετε να «λιώνουν».
 • Ως και δύο χρόνια μπορούν να αντέξουν όσα καλλυντικά σας είναι σε μορφή πούδρας, αλλά μην υπερβάλλετε.
 • Αν χρησιμοποιείτε φυτικά καλλυντικά, δίνετε πάντοτε προσοχή στην ημερομηνία λήξης που αναγράφεται πάνω στη συσκευασία.
 • Τέλος, πετάξτε όλα τα μισο- κατεστραμμένα σωληνάρια, μπουκαλάκια, και κάθε είδους σπασμένες σκιές, πούδρες, μέικαπ. Δεν έχει νόημα να συνεχίζετε να τα κρατάτε!

Μειώστε τον αριθμό

Κάνοντας μερικές έξυπνες επιλογές μπορείτε να περιορίσετε τον αριθμό των καλλυντικών σας. Υπάρχουν προϊόντα που μπορούν να σας φανούν χρήσιμα και αποτελεσματικά αφού έχουν… πολλαπλούς ρόλους.

Δείτε Επίσης
Πώς θα αντιμετωπίσουμε τη μικρή μας κόρη που θέλει τα καλλυντικά μας;

 • Χρησιμοποιήστε για παράδειγμα, ένα προϊόν για το ντεμακιγιάζ του προσώπου και των ματιών σας. Υπάρχουν προϊόντα αρκετά ήπια που είναι κατάλληλα και για τις δύο χρήσεις. (Σε κάθε περίπτωση πάντως αν επιλέγετε να έχετε δύο προϊόντα, να θυμάστε ότι τα ντεμακιγιάζ για τα μάτια δεν είναι κατάλληλα για το υπόλοιπο πρόσωπο επειδή περιέχουν πολλά έλαια, τα οποία φράζουν τους πόρους του δέρματος. Αντιστοίχως, μην χρησιμοποιείτε το γαλάκτωμα καθαρισμού του προσώπου στα μάτια, γιατί μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και τσούξιμο).
 • Αν δεν έχετε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στα πόδια (όπως π.χ. σκασμένες φτέρνες ή πρόβλημα κακοσμίας), τότε μπορείτε να χρησιμοποιείτε την κρέμα χεριών και στα πόδια σας. Άλλωστε, το δέρμα των χεριών και των ποδιών δεν έχει ιδιαίτερες διαφορές και η ενυδάτωση που προσφέρουν αυτές οι κρέμες είναι ικανοποιητική.
 • Ένα κλασικό ερώτημα είναι αν μπορούμε να χρησιμοποιούμε την ίδια κρέμα πρωί και βράδυ. Η απάντηση σε γενικές γραμμές είναι ότι μπορούμε. Μπορείτε κατ΄ αρχήν να διαλέξετε μία κρέμα προσώπου κατάλληλη για πρωί και βράδυ. Διαφορετικά, να θυμάστε ότι πρέπει να αποφεύγετε να φοράτε μια κρέμα ημέρας με δείκτες αντηλιακής προστασίας τη νύχτα, αφού επιβαρύνει την επιδερμίδα, και αντιστοίχως οι κρέμες νύχτας με ρετινόλη χάνουν την αποτελεσματικότητά τους την ημέρα λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας.
 • Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιείτε για τα μαλλιά σας σαμπουάν και conditioner μαζί σε ένα προϊόν. Για επιπλέον φροντίδα, μία με δύο φορές χρησιμοποιείτε την κατάλληλη μάσκα μαλλιών.

Τι δεν μπορείτε να αποφύγετε

Υπάρχουν όμως και προϊόντα που όχι μόνο δεν μπορείτε να αγνοήσετε αλλά και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως… δύο σε ένα!

 • Το βέβαιο είναι ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείτε το γαλάκτωμα ενυδάτωσης του σώματος στο πρόσωπό σας, γιατί τα συστατικά του μπορούν να αφυδατώσουν αλλά και να ερεθίσουν την επιδερμίδα του προσώπου, λόγω διαφόρων χημικών συστατικών. Για άλλους λόγους, δεν μπορείτε να απλώνετε την ενυδατική προσώπου στο σώμα. Μαντεύετε; Απλώς γιατί στοιχίζει πολύ ακριβά!
 • Καλό είναι να αποφεύγετε και τις ανδρικές κρέμες προσώπου όπως και τα ανδρικά προϊόντα καθαρισμού. Υπάρχει η πιθανότητα να προκαλέσουν ερεθισμούς στη γυναικεία επιδερμίδα, λόγω των συστατικών τους.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.