Γλυκερίνη: Ας γνωρίσουμε τι κάνει στο δέρμα μας

Γλυκερίνη: Ας γνωρίσουμε τι κάνει το δέρμα μας

Τη συναντάμε πολύ συχνά, ως ενυδατικό συστατικό στα καλλυντικά για την περιποίηση του προσώπου μας. Η γλυκερίνη ή γλυκερόλη αποτελεί μία πολύ απλή ένωση, διαλυτή στο νερό, η οποία παράλληλα, συγκρατεί τα επίπεδα ενυδάτωσης της επιδερμίδας μας. Τι άλλο μπορεί να μας προσφέρει;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Τι είναι η γλυκερίνη

Σε μοριακή βάση, η γλυκερίνη είναι μία πολυόλη, καθώς με απλούστερη τοποθέτηση θεωρούμε ότι φέρεται ως μία οργανική πολυμερή ένωση με τρεις υδροξυλικές ομάδες (OH). Αυτή η δομή, δηλώνει ότι η γλυκερίνη δεν είναι μόνο διαλυτή, αλλά έχει και μεγάλη “συγγένεια” με το νερό (H2O).

Η γλυκερίνη είναι «υγροσκοπική», που σημαίνει ότι μπορεί να προσελκύσει και να συγκρατήσει μόρια νερού. Στη φυσική της μορφή είναι ένα διαυγές, άχρωμο υγρό με αρκετά παχιά υφή και γλυκιά γεύση. Για αυτό και αποτελεί υπέροχη προσθήκη στις συνθέσεις περιποίησης της επιδερμίδας.

Χρησιμοποιείται επίσης, στη μαγειρική και σε εμπορικά προϊόντα διατροφής (ειδικότερα σε γλυκά), σε υγρά για ηλεκτρονικά τσιγάρα και ψεκαστήρες, όπως και σε διάφορες εφαρμογές υγειονομικής περίθαλψης.

Η γλυκερίνη είναι ένα διαυγές, άχρωμο υγρό με αρκετά παχιά υφή και γλυκιά γεύση
Η γλυκερίνη είναι ένα διαυγές, άχρωμο υγρό με αρκετά παχιά υφή και γλυκιά γεύση

Τα οφέλη της γλυκερίνης στο δέρμα μας

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να αποφασίσουμε πως η γλυκερίνη μπορεί να αναβαθμίσει την καθημερινή μας ρουτίνα ομορφιάς!

Σούπερ Ενυδάτωση

Το πιο σημαντικό όφελος της γλυκερίνης είναι ότι έλκει και συγκρατεί το νερό στο δέρμα. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνει τα επίπεδα ενυδάτωσης στην επιδερμίδα. Όταν το δέρμα μας είναι αφυδατωμένο, φαίνεται θαμπό, ή «τραβάει», η γλυκερίνη είναι ένα συστατικό χρήσιμο.

«Αγκαλιάζει» αμέσως το δέρμα, κάνοντάς το να φαίνεται και να το αισθανόμαστε πιο λείο, πιο απαλό και πιο σφριγηλό. Ενισχύει επίσης, τη φυσιολογική εξάτμιση του νερού από το δέρμα μόλις εφαρμοστεί, οπότε βοηθά την επιδερμίδα να ισορροπήσει και να διατηρήσει την υγρασία μακροπρόθεσμα.

Η γλυκερίνη είναι ένα εξαιρετικό ενυδατικό συστατικό που καταπολεμά την αφυδάτωση και τη θαμπάδα, χαρίζοντας στο δέρμα μας την απαραίτητη υγρασία.  

Άμεση ομορφιά

Πολύ συχνά βλέπουμε το δέρμα μας άτονο, θαμπό και κουρασμένο. Συνήθως, αυτή η ανεπιθύμητη εμφάνιση προκαλείται από απλή αφυδάτωση. Η υπερβολική ματ όψη κάνει το πρόσωπό μας να μοιάζει άψυχο, οι λεπτές γραμμές έκφρασης φαίνονται βαθύτερες και η περιοχή κάτω από τα μάτια μοιάζει ιδιαίτερα ταλαιπωρημένη.

Μια ενυδατική φόρμουλα στο ανώτερο στρώμα του δέρματος είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να «γεμίσουμε» αμέσως τα κενά και μέσα σε ελάχιστο χρόνο να αποκτήσει η επιδερμίδα μας φως και ελαστικότητα.

Η γλυκερίνη είναι το τέλειο συστατικό για τη βελτίωσή του, ειδικά όταν στη σύνθεση του προϊόντος περιέχεται επίσης, λίγο νερό και ελάχιστη ποσότητα ελαίων.

Γρήγορη αποκατάσταση

Όπως μπορεί να επιβεβαιώσει καθεμιά από εμάς, με ευαίσθητο ή ερεθισμένο δέρμα, η ξηρότητα μπορεί να επιδεινώσει τα αρνητικά φαινόμενα. Εάν λοιπόν, το δέρμα μας είναι ξηρό, χρειάζεται στοργή!

Η γλυκερίνη αποτελεί εγγύηση, όπως αποδεικνύεται και από επιστημονικές δερματολογικές έρευνες. Η ενυδατική της δράση βελτιώνει τη φυσιολογική λειτουργία του δέρματος, προάγει την επούλωση και βοηθά στην καταπράυνση των αρνητικών καταστάσεων.

Ρύθμιση της κυτταρικής λειτουργίας

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό επιστημονικό δερματολογίας «Journal of the European Academy of Dermatology», η γλυκερίνη είναι σε θέση να κατευθύνει τα κύτταρα του δέρματος προς την ωρίμανσή τους, διασφαλίζοντας τη φυσιολογική λειτουργία τους.

Σε περίπτωση που παρατηρηθεί έλλειψη γλυκερίνης στο δέρμα, η επιδερμίδα γίνεται τραχιά και πιο παχιά. Με την εφαρμογή ενός ενυδατικού με βάση τη γλυκερίνη, οι διεργασίες του δέρματος αποκαθίστανται άμεσα ρυθμίζοντας και την κυτταρική λειτουργία.

Η γλυκερίνη είναι ευεργετική για όλους τους τύπους δέρματος, χωρίς να έχει σχεδόν ποτέ παρενέργειες.

Η σύνθεση της γλυκερίνης είναι τέτοια, ώστε δεν προκαλεί ξεσπάσματα, ερεθισμούς ή ευαισθησίες στο δέρμα, ενώ είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος
Η σύνθεση της γλυκερίνης είναι τέτοια, ώστε δεν προκαλεί ξεσπάσματα, ερεθισμούς ή ευαισθησίες στο δέρμα, ενώ είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος

Ποιοι τύποι δέρματος μπορούν να επωφεληθούν από τη γλυκερίνη;

Σχεδόν κάθε τύπος δέρματος μπορεί να επωφεληθεί από τη χρήση γλυκερίνης. Αφού λοιπόν, η γλυκερίνη είναι ευεργετική τόσο για τις ξηρές όσο και για τις λιπαρές επιδερμίδες, είναι και για οποιοδήποτε ενδιάμεσο τύπο. Οπότε, ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματός μας, τα προϊόντα περιποίησης με γλυκερίνη είναι απαραίτητα!

Ξηρό δέρμα

Το ξηρό δέρμα δεν παράγει μεγάλη ποσότητα ελαίων και τείνει να έχει μικρότερους, λιγότερο ορατούς πόρους. Όταν το δέρμα δεν παράγει αρκετά έλαια, όμως, αφυδατώνεται και πολύ πιο εύκολα.

Με την εφαρμογή γλυκερίνης, το ξηρό δέρμα δείχνει και αισθάνεται πολύ πιο υγιές, ενώ ο κίνδυνος αφυδάτωσης απομακρύνεται. Σε συνδυασμό με κάποια μαλακτικά έλαια και αποφρακτικά συστατικά θα προσφέρει στο δέρμα μας την ιδανική αποκατάσταση για την ανανέωση των φυσικών ελαίων της επιδερμίδας μας.

Δείτε Επίσης
Γλυκερίνη: Φροντίζει το δέρμα μας σε βάθος!

Λιπαρό δέρμα

Το λιπαρό δέρμα, από την άλλη, παράγει υπερβολική ποσότητα ελαίων όλη την ημέρα. Οι πόροι τείνουν να είναι μεγαλύτεροι και μπορούν εύκολα να φράξουν. Έτσι, εάν έχουμε λιπαρό δέρμα, εμφανίζονται συχνά και φαινόμενα ακμής.

Αν και το λιπαρό δέρμα δεν αφυδατώνεται εύκολα, ωστόσο, το φαινόμενο μπορεί να παρουσιαστεί πολύ πιο συχνά από ό,τι φανταζόμαστε. Και αυτό διότι, προσπαθούμε να αντισταθμίσουμε τη λιπαρότητα με «σκληρά» προϊόντα περιποίησης, που τελικά ξηραίνουν το δέρμα.

Το σαλικυλικό οξύ ή το υπεροξείδιο του βενζολίου μπορούν να ξεμπλοκάρουν τους φραγμένους πόρους και την ακμή. Για αυτό η γλυκερίνη θεωρείται ιδανικό συστατικό για το λιπαρό δέρμα:

Αποκαθιστά την ενυδάτωση και την υγρασία χωρίς να προσδίδει λιπαρότητα. Δεν φράζει τους πόρους και απορροφάται γρήγορα από το δέρμα, συμβάλλοντας στην ομαλή λειτουργία του.

Πιθανές παρενέργειες

Η σύνθεση της γλυκερίνης είναι τέτοια, ώστε δεν προκαλεί ξεσπάσματα, ερεθισμούς ή ευαισθησίες στο δέρμα. Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα στοιχεία της είναι εξαιρετικά σπάνιες. Εάν ανήκουμε σε αυτή τη μειοψηφία, οι ερεθισμοί θα εξαφανιστούν γρήγορα μέσα σε λίγες ώρες ή και ημέρες, έπειτα από έναν απλό καθαρισμό του δέρματος.

Το πιθανότερο είναι να έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει καλλυντικά προϊόντα με γλυκερίνη, αλλά παρόλα αυτά μπορούμε να κάνουμε πάντα τη σχετική δοκιμή, εφαρμόζοντας τη νέα φόρμουλα ενυδάτωσης στο εσωτερικό του βραχίονα, για 24 ώρες.

Όταν χρησιμοποιείται αυτούσια, ενδέχεται να προκαλέσει ένα ελαφρύ φαινόμενο θερμότητας. Αυτό συμβαίνει διότι, καθώς αυξάνει την υγρασία άμεσα, η επιδερμίδα θερμαίνεται κάπως, στοιχείο που θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό.

Εάν λοιπόν, χρησιμοποιούμε με αυτόν τον τρόπο την γλυκερίνη, μπορούμε να προσθέσουμε λίγες σταγόνες νερού στην παλάμη μας, πριν τη χρήση, για να μετριάσουμε τη θερμική αντίδραση του δέρματος.

Σε περίπτωση τώρα, που ζούμε σε ένα πολύ ξηρό κλίμα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε προϊόντα με χαμηλά επίπεδα γλυκερίνης. Υποτίθεται πως οι υπερβολικά υψηλές ποσότητες για να απορροφηθούν από την επιδερμίδα εξαιτίας της έλλειψης υγρασίας στο περιβάλλον, θα απορροφήσουν υγρασία από τις χαμηλότερες στοιβάδες του δέρματος.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.