Γραμμές έκφρασης και ρυτίδες: Ποιες είναι οι διαφορές και πώς αντιμετωπίζονται;

Γραμμές έκφρασης και ρυτίδες: Ποιες είναι οι διαφορές και πώς αντιμετωπίζονται;

Είτε πρόκειται για λεπτές γραμμές έκφρασης είτε για βαθύτερες ρυτίδες, το ζήτημα είναι πως αποτυπώνονται στο πρόσωπό μας και μας χαλούν τη διάθεσή μας, τουλάχιστον! Τι μπορούμε να κάνουμε για να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Λεπτές γραμμές έναντι ρυτίδων: Ποια είναι η διαφορά;

Οι απόψεις είναι αντικρουόμενες! Οι λεπτές γραμμές θεωρούνται συχνά ως ρυτίδες του μωρού, με αποτέλεσμα τα αχνά χαρακτικά να μπορούν να ωριμάσουν αργότερα, δημιουργώντας βαθύτερες πτυχές.

Η άλλη άποψη υποστηρίζει πως δεν σχετίζονται με την έκφραση του προσώπου, αλλά εμφανίζονται εξαιτίας της υπεριώδους ακτινοβολίας. Οι ακτίνες UV επεμβαίνοντας στην ελαστική δομή του δέρματος και προκαλούν λεπτές πτυχές, τελικά.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει σαφής διατύπωση που να μπορεί να διαχωρίσει τις λεπτές γραμμές με τις ρυτίδες. Εάν μάλιστα, ρωτήσουμε πέντε δερματολόγους που βρίσκονται στον ίδιο χώρο, με βεβαιότητα θα λάβουμε πέντε διαφορετικές απαντήσεις σχετικά με το τι συνιστά τη διαφορά μεταξύ μιας γραμμής και μιας ρυτίδας!

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε λοιπόν, είναι να αξιολογήσουμε την προσωπική μας εικόνα: Μια γραμμή έκφρασης είναι σχεδόν αδιόρατη, αχνή και πολύ-πολύ λεπτή. Μια ρυτίδα είναι σχετικά, πιο βαθιά και ευδιάκριτη.

Πώς οι λεπτές γραμμές μετατρέπονται σε ρυτίδες…

Εάν θεωρήσουμε τις λεπτές γραμμές ως ρυτίδες “μωρού”, θα παρατηρήσουμε ότι από απαλές, με την πάροδο του χρόνου θα ξεκινήσουν να βαθαίνουν.

Αυτό συμβαίνει διότι  το δέρμα μας λεπταίνει, καθώς τα επίπεδα κολλαγόνου μειώνονται σταδιακά. Ανάλογα με την ηλικία μας γίνεται όλο και πιο δύσκολο η επιδερμίδα μας να ανακάμψει, οπότε οι λεπτές γραμμές μοιάζουν να εγκαθίστανται στο δέρμα μας!

Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη, από τη θεραπεία!

Τόσο οι γραμμές έκφρασης όσο και οι ρυτίδες χρειάζονται παρόμοια προσέγγιση για την αντιμετώπισή τους! Πώς θα καθυστερήσουμε την εγκατάστασή τους στην επιδερμίδα μας;

1. Προστασία από τις ακτίνες UV

Είναι η no.1 συμβουλή για τη διατήρηση της νεανικής υφής του δέρματος! Η αντηλιακή προστασία είναι πολύ πιο σημαντική από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε. Μελέτες αποκαλύπτουν πως έως και το 80% των σημαδιών γήρανσης του δέρματος -συμπεριλαμβανομένης της λέπτυνσης και της απώλειας ελαστικότητας- οφείλονται στις ακτίνες UV!

Είναι σημαντικό λοιπόν, να βρούμε ένα αντηλιακό που μας ικανοποιεί, προστατεύοντας το δέρμα μας  τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες UVB και να το εφαρμόζουμε καθημερινά, όλο τον χρόνο – κάθε ημέρα – σε ήλιο και σε συννεφιά!

2. Αύξηση στην παραγωγή κολλαγόνου

Για να αυξήσουμε την παραγωγή κολλαγόνου και με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσουμε το βασικό θεμέλιο του δέρματός μας, ώστε να εξουδετερώσουμε τις λεπτές γραμμές και να βελτιώσουμε το βάθος των ρυτίδων που υπάρχουν ήδη στην επιδερμίδα μας, δεν χρειάζονται και πολλά!

Το μυστικό κρύβεται στα δραστικά συστατικά, όπως η ρετινόλη ή το γλυκολικό οξύ. Τα συγκεκριμένα συστατικά ενεργοποιούν την ανανέωση των κυττάρων, προκαλούν ήπια απολέπιση και ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου για να αποκτήσουμε πιο λεία και ελαστική επιδερμίδα.

Εάν το δέρμα μας είναι ευαίσθητο στο γλυκολικό οξύ (είναι πιο έντονο AHA), μπορούμε να επιλέξουμε κάτι πιο απαλό, όπως γαλακτικό οξύ ή οξύ αμυγδάλου.

Επίσης, μπορούμε να υποστηρίξουμε τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα μας εκ των έσω, λαμβάνοντας συμπληρώματα υδρολυμένου κολλαγόνου. Μελέτες έχουν αποδείξει πως η λήψη πεπτιδίων κολλαγόνου θα υποστηρίξει την ελαστικότητα του δέρματος και τα επίπεδα ενυδάτωσης, προάγοντας μια νεανική και φωτεινή επιδερμίδα!

3. Αντιοξειδωτική προστασία

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το δέρμα να βελτιώσει την υφή του και τον τόνο του, ενώ ενισχύουν και την υγεία του. Χρησιμοποιώντας καλλυντικά προϊόντα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως ορούς και κρέμες, θα εξασφαλίσουμε παράλληλα και την απαραίτητη θρέψη του δέρματος.

Δείτε Επίσης
Κολλαγόνο: Η φυσική υπερδύναμη… και για πιο νεανικά νύχια!

Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία, με δράση κατά των ελευθέρων ριζών, όπως η βιταμίνη C, η νιασιναμίδη, το Q10 και άλλα, βοηθούν στη διατήρηση της νεανικότητας του δέρματος και στην ενίσχυση της ελαστικότητας.

Όπως ήδη αναφέραμε, μπορούμε να ενισχύσουμε και τη φυσική αντιοξειδωτική άμυνα του σώματός μας με στοχευμένα συμπληρώματα. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία του δέρματός μας από τη φωτογήρανση, απορροφώντας τις ακτίνες UV αλλά και βοηθώντας στην εξουδετέρωση του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι κάψουλες με ασταξανθίνη αποτελούν ένα ισχυρό φυτοθρεπτικό συστατικό, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις ρυτίδες σε έξι-οκτώ εβδομάδες.

4. Ενυδάτωση του δέρματος

Η διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματος όχι μόνο θα βελτιώσει την όψη του προσώπου μας, αλλά μπορεί και να «γεμίσει» τις λεπτές γραμμές, αποτελεσματικά. Το υαλουρονικό οξύ βοηθά στο να διατηρούνται τα κύτταρα του δέρματος ενυδατωμένα και η επιδερμίδα ελαστική.

Μπορούμε να αναζητήσουμε και άλλους ενυδατικούς παράγοντες βέβαια, όπως η αλόη, η γλυκερίνη και η βρώμη. Το σημαντικό είναι να βεβαιωθούμε πως τα ενυδατικά στοιχεία δεν βρίσκονται απλά στην επιφάνεια του δέρματος, με τελικό αποτέλεσμα την εξάτμισή τους, αλλά εισχωρούν διατηρώντας τα επιθυμητά επίπεδα υγρασίας.

5. Προσοχή στις τριβές

Οπωσδήποτε και δεν πρόκειται να υποστηρίξουμε ποτέ, πως θα πρέπει να σταματήσουμε να χαμογελάμε για να μην δημιουργήσουμε ρυτίδες ή πως πρέπει να κοιμόμαστε αποκλειστικά και μόνο ανάσκελα!

Σκοπός μας είναι να ζήσουμε τη ζωή μας στο έπακρο, αλλά δεν είναι κακό να προφυλάξουμε και την επιδερμίδα του προσώπου μας από τα πρόωρα σημάδια γήρανσης, δεν νομίζετε;

Θα βοηθούσε σημαντικά λοιπόν, εάν όταν είμαστε στο σπίτι φροντίσουμε για τη χαλάρωση των μυών του προσώπου μας, ειδικά εάν όλη την ημέρα το στόμα μας βρίσκεται σε συνεχή κίνηση!

Και φυσικά, εάν έχουμε την τάση να κοιμόμαστε με το πρόσωπό μας μέσα στο μαξιλάρι θα σχηματιστούν οι ρυτίδες ύπνου… Για να μειώσουμε τις πιθανότητες, όμως, μπορούμε να επενδύσουμε σε μεταξωτές μαξιλαροθήκες για βελούδινη απαλότητα πάντα και παντού!

Τελικά, όσο και να θέλουμε να κατηγοριοποιήσουμε τις λεπτές γραμμές, η αλήθεια είναι πως θα μεταμορφωθούν σε ρυτίδες, αργότερα… Οπότε το σημαντικότερο είναι να καθυστερήσουμε την εμφάνισή τους και στη συνέχεια, την αποτύπωσή τους στην επιδερμίδα μας – ακόμα και στην ευαίσθητη περιοχή κάτω από τα μάτια!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.