Καφέ κηλίδες στα χέρια; Μην ανησυχείτε!

Καφέ κηλίδες στα χέρια; Μην ανησυχείτε!

Τα σημάδια του χρόνου κάνουν αναπόφευκτα κάποια στιγμή την εμφάνισή τους! Ένα από τα συχνότερα είναι οι καφέ κηλίδες και οι πανάδες στα χέρια. Πρόκειται για ακίνδυνες δυσχρωμίες του δέρματος που προκαλούνται από την μεγαλύτερη παραγωγή μελανίνης. Δεν είναι πρόβλημα υγείας, αλλά αισθητικής. Πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Συνήθως εμφανίζονται σε γυναίκες άνω των 40 ετών, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που έχουν δημιουργηθεί σε μικρότερες ηλικίες. Θεωρείται σημάδι πρόωρης γήρανσης και συγκεκριμένα φωτογήρανσης, προδίδοντας έτσι την πραγματική ηλικία μιας γυναίκας.

Ωστόσο, με την πρόληψη και τη σωστή φροντίδα, η εμφάνισή τους μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά. Αλλά κι αν έχουν ήδη παρουσιαστεί, μην ανησυχείτε. Μπορείτε να τις απαλύνετε ή και να τις εξαλείψετε με διάφορους τρόπους.

Τι προκαλεί τις καφέ κηλίδες

Ο βασικός λόγος είναι η μεγάλη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Το δέρμα προκειμένου να προστατευτεί από τις βλαβερές ακτίνες, αυξάνει την παραγωγή μελανίνης ανομοιόμορφα. Καλό θα είναι λοιπόν να μην αμελείτε τη χρήση αντηλιακού στα χέρια ακόμη και τον χειμώνα, καθώς και να αποφεύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας στην εμφάνιση δυσχρωμιών στο δέρμα των χεριών είναι οι ορμόνες. Η αύξηση των οιστρογόνων κατά την εγκυμοσύνη κάνει πιο πιθανή τη δημιουργία καφέ κηλίδων από τον ήλιο.

Αντίστοιχα συμβαίνει και με τα φάρμακα που επηρεάζουν τις ορμόνες, όπως τα αντισυλληπτικά, αλλά και γενικότερα με όσα προϊόντα προκαλούν φωτοευαισθησία στο δέρμα.

Εξίσου σημαντική αιτία εμφάνισης είναι και η κληρονομικότητα. Ακόμη κι αν προσέχετε και φροντίζετε το δέρμα των χεριών σας, η ύπαρξη κληρονομικής προδιάθεσης, καθιστά δύσκολη την αποφυγή της δημιουργίας τους.

Μπορούν να εξαφανιστούν οι καφέ κηλίδες από τα χέρια;

Η πλήρης εξαφάνιση των δυσχρωμιών στο δέρμα δεν είναι πάντα εφικτή. Αυτό όμως που μπορείτε να πετύχετε, είναι να τις απαλύνετε ώστε να γίνουν σχεδόν αόρατες. Ειδικά αν τις προλάβετε στην αρχή της δημιουργίας τους.

Το σημαντικότερο είναι να επιλέξετε τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης. Βρείτε λοιπόν πρώτα την αιτία που δημιουργήθηκαν και δώστε βάση στο μέγεθος τους.

Αντιμετώπιση με φυσικούς τρόπους

Aloe vera

Πρόκειται για ένα φυτό ευρέως γνωστό για τις αναπλαστικές και ενυδατικές ιδιότητες που έχει στο δέρμα. Η εφαρμογή του χυμού ή του ζελέ της επάνω στις καφέ κηλίδες σε καθημερινή βάση, θα απαλύνει σιγά σιγά το χρώμα τους, εξαφανίζοντάς τις σε μεγάλο βαθμό.

Δεν χρειάζεται να την ξεπλύνετε, αλλά αν σας ενοχλεί ή κολλάει, αφήστε τη να δράσει για τουλάχιστον 45 λεπτά και μετά ρίξτε λίγο νερό.

Λεμόνι

Οι ιδιότητες του κιτρικού οξέως και της βιταμίνης C το καθιστούν ιδανικό για την αντιμετώπιση των δυσχρωμιών του δέρματος. Απλά εφαρμόστε τοπικά τον χυμό του λεμονιού σκέτο ή αραιωμένο με νερό (αν το σκέτο ερεθίζει το δέρμα σας) στα σημεία που θέλετε να ασπρίσουν και αφήστε το να δράσει για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεπλύντε το πολύ καλά και μην βάλετε σαπούνι.

Προσοχή: Το λεμόνι δημιουργεί φωτοευαισθησία στο δέρμα, γεγονός που θα οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα αν βγείτε στον ήλιο. Γι’ αυτό, μην ξεχάσετε να το ξεπλύνετε πολύ καλά και να εφαρμόσετε το αντιηλιακό σας. Προτιμήστε λοιπόν να κάνετε τη μάσκα το βράδυ.

Μηλόξιδο

Έχει την ικανότητα να απολεπίζει το δέρμα, αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνειά του, λόγω των άλφα υδροξύ – οξέων (AHA) που περιέχει. Το εφαρμόζετε τοπικά για 30 λεπτά, μία φορά την μέρα. Η υπερβολική χρήση ενδέχεται να ξηράνει την επιδερμίδα σας.

Δείτε Επίσης
Οδηγός για την αντιμετώπιση των επίμονων καφέ κηλίδων στα χέρια

Μετά από 6 εβδομάδες συνεχούς χρήσης, θα δείτε εμφανή αποτελέσματα.

Εναλλακτικά, αναμείξτε 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο με 1 κουταλιά της σούπας ενυδατική κρέμα χεριών και εφαρμόστε το μείγμα κάνοντας μασάζ για 10-15 λεπτά. Μετά αφήστε το να δράσει καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Κρέμες

Πέρα από τους φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης των κηλίδων στα χέρια υπάρχουν και καλλυντικές ή φαρμακευτικές κρέμες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα έναν δερμαλόγο.

Αισθητικές επεμβάσεις

Χημικό πήλινγκ

Αναπλάθει την επιδερμίδα και την ανανεώνει, αφαιρώντας την επιφανειακή κατεστραμμένη στοιβάδα της και αποκαλύπτοντας ένα νέο, υγιές δέρμα. Για να γίνει αυτό, ο γιατρός εφαρμόζει ένα χημικό διάλυμα που απολεπίζει την επιδερμίδα, απομακρύνοντας τα νεκρά  κύτταρα.

Δερμοαπόξεση με διαμάντι ή μικροκρυστάλλους

Πρόκειται για μια μέθοδο μηχανικής βαθιάς απολέπισης που ανανεώνει την επιδερμίδα, καθαρίζοντας την σε βάθος και απαλύνοντας τις ατέλειες όπως οι πανάδες και οι κηλίδες στα χέρια.

Κρυοθεραπεία

Η ελάχιστα αυτή επεμβατική μέθοδος παγώνει τοπικά τα σημεία με τις δυσχρωμίες. Για να επιτευχθεί αυτό χρησιμοποιείται υγρό άζωτο σε θερμοκρασίες -175°C και -160°C που καταστρέφει τους παθολογικούς ιστούς.

Μετά την εφαρμογή του ενδέχεται να υπάρξει μικρός ερεθισμός στο δέρμα, ο οποίος όμως υποχωρεί και αποκαλύπτεται μια νέα φωτεινή επιδερμίδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία συνεδρίες για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

© 2013-2023 womanidol.com. All Rights Reserved.