Μεταλλικά στοιχεία: Μάθετε όλη την αλήθεια!

Μεταλλικά στοιχεία: Μάθετε όλη την αλήθεια!

Τα μεταλλικά στοιχεία, ειδικά στο κεφάλαιο μακιγιάζ, υποστηρίζεται πως κάνουν θαύματα, ακόμα και στα πιο ευαίσθητα δέρματα. Ακολουθώντας τις επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουμε του λόγου το αληθές!

Aπό την Άντζελα Μολφέτα

Από την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, οι πρώτοι αυτόχθονες κάτοικοι της Κεντρικής Ιταλίας, οι Αβοριγίνες, ζωγράφιζαν τα πρόσωπά τους με φυσικά μεταλλικά στοιχεία, όπως ο χρυσός, το οξείδιο του σιδήρου, η καολίνη, η μίκα (μαρμαρυγία), το διοξείδιο του πυριτίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου, στοιχεία που χρησιμοποιούσε και η Κλεοπάτρα στο μακιγιάζ της.

Και είναι αλήθεια, πως από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, τα μεταλλικά στοιχεία εγκρίθηκαν από δερματολόγους στη δημιουργία καλλυντικών, αναφερόμενα μάλιστα, ως εκπληκτικά συστατικά για το ευαίσθητο δέρμα. Η δράση τους συνεχίζει ακόμα και σήμερα να προσφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα, ενώ χρησιμοποιούνται ευρέως στο μακιγιάζ, προσδίδοντας καταπραϋντικές ιδιότητες και μια αρκετά πλούσια γκάμα σε φυσικές χρωστικές ουσίες.

Φυσικά ή τεχνητά;

Τα μεταλλικά στοιχεία και ορυκτά που χρησιμοποιούνται στην κοσμητολογία μπορεί να είναι φυσικά ή αποτελέσματα εργαστηρίων. Από τη μία, τα 100% φυσικά μεταλλικά στοιχεία μπορεί να είναι επιβαρυμένα με υδράργυρο και μόλυβδο, αλλά και σε μια τέτοια περίπτωση υπόκεινται σε καθαρισμό κατά τη διάρκεια εκχύλισης στα επιστημονικά εργαστήρια. Εάν πρόκειται για τεχνητά συστατικά, τότε είναι βέβαιο πως είναι και πάλι απόλυτα ασφαλή, με στόχο να προσφέρουν στο δέρμα τα θετικά οφέλη ενός φυσικού προϊόντος.

Σε τι ωφελούν την επιδερμίδα;

Ειδικά για τα προϊόντα μακιγιάζ, τα μεταλλικά στοιχεία προσφέρουν πολύ καλά αποτελέσματα, καθώς δεν ερεθίζουν ούτε και τα ευαίσθητα δέρματα. Εάν λοιπόν, το δέρμα μας παρουσιάζει ροδόχρους ακμή ή έκζεμα, μπορούμε να εμπιστευθούμε τα προϊόντα με μεταλλικά στοιχεία στη σύνθεσή τους, αφού τα βακτήρια δεν μπορούν να αναπτυχθούν στο αλκαλικό περιβάλλον αυτών των συστατικών.

Είναι αλήθεια, πως το οξείδιο του ψευδαργύρου προσφέρει πλούσιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ειδικά στις πούδρες προσώπου, το συστατικό αυτό μπορεί πραγματικά να ηρεμήσει ένα ερεθισμένο δέρμα ή να προστατέψει στο έπακρο ένα ευαίσθητο. Από τα πιο συνηθισμένα συστατικά που χρησιμοποιούνται σε πολλές φόρμουλες καλλυντικών είναι και το ορυκτέλαιο. Δεν χρειάζεται να τρομάζουμε! Πρόκειται για ένα προϊόν με καταπραϋντικές και μαλακτικές ιδιότητες που φροντίζει το δέρμα. Μάλιστα, τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν πως απομακρύνει την πιθανότητα δημιουργίας μαύρων στιγμάτων και δεν φράζει τους πόρους του δέρματος.

Πολύ συχνά, τα μεταλλικά στοιχεία εμπεριέχονται σε φόρμουλες μέικαπ με αντηλιακή προστασία. Πρόκειται για μια πολύ καλή πρόταση, ειδικά για τις ηλιόλουστες ημέρες που τριγυρνάμε στην πόλη. Σε περιπτώσεις μεγαλύτερης ηλιοφάνειας όμως, στη θάλασσα ή στο βουνό, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε ένα αντηλιακό με χρώμα, εμπλουτισμένο με μεταλλικά στοιχεία και SPF30 ή και μεγαλύτερο, το οποίο και θα ανανεώνουμε περίπου κάθε 2 ώρες.

Σκόνη πούδρας ή ταλκ

Ένα εντελώς φυσικό μεταλλικό στοιχείο, το οποίο εάν και έχει δυσφημιστεί κατά το παρελθόν για κάποιες επιβλαβείς ιδιότητες, δεν προκύπτει καμία έρευνα που να αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Βισμούθιο οξυχλωριούχου ή Bismuth oxychloride

Σε μορφή σκόνης που κατασκευάζεται στα εργαστήρια, προσφέρει μια φυσική μεταλλική λάμψη, γνωστή και ως συνθετικό μαργαριτάρι, που χαρίζει φωτεινότητα στο δέρμα. Σε μερικές περιπτώσεις είναι πιθανόν, να δημιουργήσει ερεθισμό όταν το δέρμα μας είναι υπερευαίσθητο.

Δείτε Επίσης
Μάσκα λάμψης από ρόδι
Μάσκα λάμψης από ρόδι

Μίκα (μαρμαρυγία) ή Mica

Φυσικό ορυκτό του πυριτίου με κρυσταλλική λάμψη. Χρησιμοποιείται ως χρωστική ουσία σε πολλά προϊόντα μακιγιάζ, προσδίδοντας ανταύγειες λάμψης.

Ορυκτέλαιο ή Mineral oil

Υποπροϊόν του πετρελαίου, το οποίο καθαρίζεται και φιλτράρεται για να προσφέρει τις καλλυντικές του ιδιότητες. Ένα καλής ποιότητες ορυκτέλαιο θεωρείται το ασφαλέστερο ενυδατικό συστατικό στην βιομηχανία των καλλυντικών.

Διοξείδιο του τιτανίου ή Titanium dioxide

Χρησιμοποιείται συνήθως, ως μεταλλικό στοιχείο σε συνθέσεις μέικαπ, καθώς και κρέμες με χρώμα και αντηλιακή προστασία, προσφέροντας κάλυψη και ένα ματ φινίρισμα.

Οξείδιο του ψευδαργύρου ή Zink oxide

Μελέτες έχουν δείξει πως το οξείδιο του ψευδαργύρου έχει την ιδιότητα να επιταχύνει την επούλωση από εγκαύματα ή ουλές, ενώ χρησιμοποιείται ακόμα και σε προϊόντα προστασίας από τον ήλιο.

© 2013-2020 womanidol.com. All Rights Reserved.