Πώς να αντιμετωπίσετε το «αλλεργικό πρόσωπο» της άνοιξης

Πώς να αντιμετωπίσετε το «αλλεργικό πρόσωπο» της άνοιξης

Όταν ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει και τα λουλούδια να… ανθίζουν μαζί με τη γύρη στην ατμόσφαιρα, ξεπροβάλλουν μαζί και τα δερματικά προβλήματα στο πρόσωπό σας; Η επιδερμίδα σας περνά ξαφνικά από την ηρεμία σε φαγούρα και φλεγμονή; Μπορεί να αντιμετωπίζετε έναν αόριστο αστερισμό δερματικών προβλημάτων που μερικές φορές αναφέρονται ως «αλλεργικό πρόσωπο». Αλλά τι κρύβεται πίσω από την εποχιακή υπερβολική αντίδραση του δέρματός σας και πώς μπορείτε να μεταφέρετε αποτελεσματικά τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας στην άνοιξη για να αντιμετωπίσετε αυτά τα ζητήματα;

Από τη Μαρία Καλοπούλου 

Όπως αποδεικνύεται, τα δερματικά προβλήματα είναι πιο συχνά σε άτομα με εποχιακές αλλεργίες. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για το αλλεργικό πρόσωπο, μια αντιδραστική αλλά μυστηριώδης κατάσταση που ξεκινά με την έκθεση στη γύρη και επιτείνεται στην καθημερινότητά σας σαν μια άσχημη σειρά από ντόμινο, κάνοντας το δέρμα σας ιδιαίτερα ευαίσθητο σε κάθε πιθανό ερεθιστικό παράγοντα που συναντά. Μπορεί ακόμη και να προκαλέσει αντιδράσεις σε προϊόντα που δεν ενοχλούν το δέρμα σας άλλες εποχές του χρόνου.

Για να μάθουμε περισσότερα για το αλλεργικό πρόσωπο, οι δερματολόγοι  ρίχνουν λίγο φως στην προέλευση των αλλεργιών του προσώπου και μας δίνουν μερικές συμβουλές για την αντιμετώπισή του.

Τι προκαλεί αλλεργία στο πρόσωπο;

© FREEPIK
© FREEPIK

Εάν η έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες όπως η εποχιακή γύρη αναστατώνει το δέρμα σας, πιθανότατα νομίζετε ότι καταλάβατε το πρόβλημα.  Αλλά η απάντηση μπορεί να μην είναι τόσο ξεκάθαρη όσο ελπίζετε.

Πρώτα και κύρια, οι δερματολόγοι εξηγούν ότι αυτός ο όρος δεν είναι μια ενιαία διάγνωση. Το «αλλεργικό πρόσωπο» είναι κάπως νεφελώδης όρος που πιθανώς συγκεντρώνει μερικές παθήσεις όπως τη ροδόχρου ακμή, την περιστοματική δερματίτιδα και τη δερματίτιδα εξ επαφής.

Ενώ όλες αυτές οι καταστάσεις έχουν κάπως διαφορετικά χαρακτηριστικά, μπορεί να εμφανίζουν φαγούρα στο δέρμα, επώδυνο δέρμα, κόκκινο ξεφλουδισμένο δέρμα και σπυράκια.

Επειδή το αλλεργικό πρόσωπο είναι μια ομάδα διαταραχών, δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί η ρίζα του προβλήματος. Ένας πιθανός ένοχος,  που κρύβεται πίσω από όλα; Ο μόνος ενοποιητικός παράγοντας είναι πιθανότατα ένας διαταραγμένος φραγμός του δέρματος και ένα ερεθιστικό προϊόν περιποίησης δέρματος.

Σε αυτήν την περίπτωση, ίσως αναρωτηθείτε: Τι διαταράσσει τον φραγμό του δέρματος μου; Πολλοί παράγοντες μπορούν να υπονομεύσουν την ικανότητα της άμυνας του δέρματός σας, συμπεριλαμβανομένου ενός υπερβολικά ξηρού ή υγρού περιβάλλοντος, της παραμονής κάτω από τις ακτίνες του ήλιου για πολύ χρόνο, της πολύ συχνής ή επιθετικής απολέπισης και — το μαντέψατε — της επαφής με αλλεργιογόνα και ρύπους.

Έτσι, αν πιστεύετε ότι η αλλεργία στη γύρη, συμβάλλει στα δερματικά σας προβλήματα, θα μπορούσατε κάλλιστα να έχετε δίκιο. Αλλά δεν μπορείτε να κρύβεστε σε εσωτερικούς χώρους όλη την ώρα, οπότε αν αντιμετωπίζετε αλλεργικό πρόσωπο, τι μπορείτε να κάνετε για αυτό;

Συμβουλές για την αντιμετώπιση του αλλεργικού προσώπου

Όπως ήδη είπαμε, δεν υπάρχει μόνο μία αιτία πίσω από την αλλεργία στο πρόσωπο, ειδικά επειδή μπορεί να συνδέεται με υπάρχουσες δερματικές παθήσεις όπως η δερματίτιδα ή η ροδόχρους ακμή. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να πάρετε μια πιο συγκεκριμένη ιατρική γνωμάτευση. Με άλλα λόγια επισκεφθείτε έναν δερματολόγο το συντομότερο δυνατόν.

Δείτε Επίσης
Απαλός και αποτελεσματικός καθαρισμός, ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας μας!

Εν τω μεταξύ, περιποιηθείτε το δέρμα σας απαλά για να ελαχιστοποιήσετε τον ενοχλητικό ερεθισμό. Περιορίστε τυχόν ενεργά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας (οξέα, ρετινοειδή, συσκευές στο σπίτι). Χρησιμοποιήστε απαλά καθαριστικά, ενυδατική κρέμα και αντηλιακό.

Δεδομένου ότι ένα κατεστραμμένος δερματικός φραγμός είναι το κεντρικό ζήτημα πίσω από το αλλεργικό πρόσωπο, μπορείτε επίσης να εξετάσετε τρόπους για να υποστηρίξετε φυσικά και να αναδομήσετε την υγεία τής επιδερμίδας σας.

Όταν προσπαθείτε να διορθώσετε έναν φραγμό του δέρματος που υποφέρει, μπορείτε να δοκιμάσετε να αλλάξετε σε πιο ήπια απολεπιστικά, να ξεπλένετε αμέσως το καθαριστικό σας αντί να το αφήσετε να καθίσει στο δέρμα και να ξεπλύνετε το πρόσωπό σας με χλιαρό και όχι με ζεστό νερό. Δυστυχώς, αυτό το τελευταίο σημείο περιλαμβάνει τον περιορισμό του ζεστού ντους, το οποίο θα μπορούσε να καταστρέψει τον φραγμό του δέρματος σας.

Επιπλέον, η τοπική εφαρμογή ορισμένων φυτικών ελαίων μπορεί να κλειδώσει την υγρασία και να βοηθήσει στην υποστήριξη του δερματικού φραγμού σας.

Εάν το ξηρό, κνησμώδες δέρμα σας φωνάζει για άμεση ανακούφιση, μπορείτε να συμπληρώσετε απαλά τη ρουτίνα σας με προϊόντα όπως το έλαιο jojoba, το αμυγδαλέλαιο, το έλαιο argan και το έλαιο αγριοτριαντάφυλλου (rosehip oil) που δεν πρέπει να συγχέεται με το έλαιο τριαντάφυλλου. Απλώς προσθέστε μερικές σταγόνες στην αγαπημένη σας απαλή κρέμα προσώπου ή απλώστε απευθείας σε στεγνό δέρμα.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.