Θείο ή θειάφι: Θεϊκές… ιδιότητες και τα οφέλη για το δέρμα μας!

Θείο ή θειάφι: Θεϊκές… ιδιότητες και τα οφέλη για το δέρμα μας!

Γνωστό από την αρχαιότητα με διάφορες αναφορές για τη χρήση του από την Ελλάδα και την Ινδία, έως την Κίνα και την Αίγυπτο! Οι αναθυμιάσεις του κατά την καύση λειτουργούσαν ως απολυμαντικό, ενώ θειούχα μείγματα χρησιμοποιούνταν ως καταπραϋντικά και αντιπαρασιτικά. Και στα ξακουστά ρωμαϊκά λουτρά, οι θειούχες ενώσεις διατηρούσαν την επιδερμίδα νεανική, τα μαλλιά στιλπνά και την αναπνοή ανεμπόδιστα ελεύθερη! Υπάρχει καλύτερο;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Στη Βίβλο αναφέρεται ως θειάφι και οι θετικές του ιδιότητες αποκαλύπτονται ως σήμερα. Ίσως να αποτελεί την ιδανική μάσκα προσώπου, το καλύτερο συστατικό για την καταπολέμηση της ακμής και το πιο δραστικό στοιχείο κατά των μυκητιάσεων. Ανάλογα με τον τύπο του δέρματός μας, βρίσκουμε και την υφή αυτού του φυσικού στοιχείου που έχει την ιδιότητα να μεταμορφώσει την επιδερμίδα μας!

Τι είναι το θείο και πώς λειτουργεί;

Το πέμπτο πιο κοινό χημικό στοιχείο στον πλανήτη Γη, βρίσκεται πιο συχνά κοντά σε θερμές πηγές και ηφαιστειακές περιοχές. Είναι απαραίτητο στοιχείο για τη ζωή και εμφανίζεται φυσικά, σε όλη τη χλωρίδα και την πανίδα, στην καθαρή του μορφή ή ως οργανικές ενώσεις θείου. Για παράδειγμα, η βιοτίνη και η θειαμίνη (βιταμίνες Β1 και Β7) είναι οργανικές ενώσεις θείου.

Στη φροντίδα του δέρματος, ωστόσο, θέλουμε να εστιάσουμε στο στοιχειακό θείο, το οποίο στις μέρες μας συνήθως παράγεται ως παραπροϊόν αποθείωσης στη διαδικασία καθαρισμού του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Αποτελεί εξαιρετική θεραπεία για την ακμή, και ειδικότερα για τη μυκητιασική ακμή.

Όταν το στοιχειακό θείο εφαρμόζεται τοπικά στο δέρμα, δρα ως ήπιος αντιβακτηριακός παράγοντας για να σκοτώσει τα βακτήρια που προκαλούν ακμή, αλλά και ως κερατολυτικός παράγοντας για την προώθηση της απολέπισης στα νεκρά κύτταρα του δέρματος που μπορεί να φράζουν τους πόρους. Λειτουργεί επίσης ως μυκητοκτόνο, που σημαίνει ότι σκοτώνει τους μύκητες!

Τα οφέλη του θείου για το δέρμα μας!

 • Όπως το γλυκολικό και το σαλικυλικό οξύ, το θείο είναι ένας κερατολυτικός παράγοντας. Αυτό σημαίνει ότι προάγει την αποβολή των νεκρών κυττάρων του δέρματος, φροντίζοντας για την απολέπισή του.

  Μία από τις κύριες αιτίες εμφάνισης της ακμής είναι η συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος στους πόρους. Το θείο βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και κατά συνέπεια, στην απομάκρυνση των ερεθισμών.

 • Η κερατολυτική δράση του θείου το καθιστά επίσης, προληπτικό μέσο ενάντια στην εμφάνιση της ακμής, αφού θα αποτρέψει μακροπρόθεσμα τη συσσώρευση των νεκρών κυττάρων.

 • Καθώς το θείο οξειδώνεται στο δέρμα, μετατρέπεται σε θειικό οξύ. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας ήπιος αντιβακτηριδιακός παράγοντας, ικανός να μειώσει τα βακτήρια της ακμής και επομένως να αποτρέψει τις λοιμώξεις από το γνωστό φαινόμενο.
 • Όπως αναφέραμε ήδη, το θείο αποτελεί μια από τις καλύτερες προτάσεις θεραπείας για τη μυκητιασική ακμή, καθώς είναι και ένα πολύ αποτελεσματικό μυκητοκτόνο.
 • Ακριβώς αυτές οι μυκητοκτόνες ιδιότητες του θείου, μπορούν να θεραπεύσουν και άλλες δερματικές παθήσεις που προκαλούνται από λοιμώξεις των μυκήτων, όπως η πιτυρίδα και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

 • Το θείο θεωρείται αρκετά απαλό, επομένως μπορεί να είναι η κατάλληλη θεραπεία για την ακμή σε περιπτώσεις όπου το σαλικυλικό οξύ ή το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου ερεθίζουν το δέρμα.
 • Αν και δεν έχει αποδειχθεί ακόμη επιστημονικά, έρευνες αναφέρουν ότι το θείο είναι αντιφλεγμονώδες δηλαδή βοηθά στη μείωση της ερυθρότητας και των ερεθισμών που προκαλούνται από τα εξανθήματα. Μια δοκιμή θα επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές, χωρίς επικίνδυνες συνέπειες.

Υπάρχουν παρενέργειες από τη χρήση θείου στη φροντίδα του δέρματος;

Το θείο έχει αρκετά υψηλό pH, επομένως σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην προσφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Υψηλό pH, όμως, έχει και το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, μια ακόμα δημοφιλής και αποτελεσματική θεραπεία για την ακμή.

Ο μόνος τρόπος για να μάθουμε πώς ανταποκρίνεται το δέρμα μας είναι να δοκιμάσουμε το θείο και να μειώσουμε το υψηλό του pH χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα, ρυθμιστικά σκευάσματα.

Σε μερικούς ανθρώπους, τα προϊόντα περιποίησης δέρματος με θείο μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα, κνησμό, πρήξιμο ή ερεθισμό. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί εάν δεν ενυδατώσουμε την επιδερμίδα μας μετά από τη χρήση μάσκας θείου ή πριν τη θεραπεία στις κηλίδες ακμής.

Εάν αισθανθούμε κνησμό ή ερεθισμό, ακόμη και μετά τη χρήση κάποιου ενυδατικού προϊόντος, τότε μάλλον θα πρέπει να διακόψουμε τη χρήση προϊόντων περιποίησης δέρματος με βάση το θείο και να επιλέξουμε άλλες θεραπείες ακμής.

Όπως και με κάθε άλλο κερατολυτικό παράγοντα, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουμε υπερβολική απολέπιση του δέρματός μας, χρησιμοποιώντας μάσκες θείου ή άλλα προϊόντα με βάση αυτό το στοιχείο.

Εάν παρατηρήσουμε σημάδια υπερβολικής απολέπισης στο δέρμα μας, όπως ερυθρότητα, ερεθισμό ή ξεφλούδισμα θα πρέπει να σταματήσουμε εντελώς την απολέπιση μέχρι να επουλωθεί το δέρμα μας. Αφού επανέλθει πλήρως, μπορούμε αργά και με φειδώ να επαναφέρουμε σταδιακά τα απολεπιστικά προϊόντα στη φροντίδα της επιδερμίδας μας.

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης είναι απαραίτητο να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας σχετικά με το εάν μπορούμε να συμπεριλάβουμε προϊόντα με βάση το θείο στις καθημερινές μας φροντίδες ή για τη θεραπεία ορμονικών εξάρσεων που μπορεί να παρουσιαστούν.

Θεϊκό δέρμα, ανάλογα με τον τύπο του! 

Εάν έχουμε δέρμα με τάση ακμής, τα προϊόντα με θείο είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα! Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και ένα ξηρό ή κανονικό δέρμα μπορεί να επωφεληθεί από τα οφέλη του. Ας δούμε λοιπόν, πώς μπορούμε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα και να αποκτήσουμε θεϊκό δέρμα, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας μας!

Θείο για λιπαρό δέρμα

Οι διεσταλμένοι πόροι του δέρματος και η υπερρέκριση των σμηγματογόνων αδένων μπορούν να ισορροπήσουν με τη χρήση προϊόντων με βάση το θείο.

 • Οι μάσκες τόσο με θείο, όσο και με καολίνη ή και άργιλο βοηθούν στο να αντιμετωπίσουμε τα σπυράκια, ενώ παράλληλα θα καθαρίσουν σε βάθος τους πόρους του δέρματός μας. Ωστόσο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε προϊόντα θείου, από τονωτικά και καθαριστικά προϊόντα ως και τοπικές θεραπείες σημείων.

Θείο για κανονικό και μεικτό δέρμα

Το κανονικό δέρμα αναγνωρίζεται εύκολα, καθώς οι πόροι είναι μεσαίου ή μικρού μεγέθους και η παραγωγή λιπαρότητας φυσιολογική. Το μεικτό δέρμα αναγνωρίζεται καθώς στη ζώνη Τ, οι πόροι του δέρματος μπορεί να είναι μεγαλύτεροι και να παρουσιάζεται περισσότερη λιπαρότητα.

 • Οι μάσκες με θείο αποτελούν μια καλή επιλογή, αν και είναι προτιμότερο η σύνθεσή τους να μην περιέχει άργιλο, ώστε να μην «στεγνώσει» το δέρμα μας. Ωστόσο, εάν στοχεύουμε στη μείωση της λιπαρότητας στη ζώνη Τ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μάσκες θείου και αργίλου, αποκλειστικά και μόνο στην περιοχή και όχι σε όλο το πρόσωπο. Επίσης, η θεραπεία με θείο σε προϊόντα τοπικής εφαρμογής θα εξασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα του θείου, χωρίς να ξηράνουν την επιδερμίδα μας.

Θείο για ξηρό δέρμα

Ακόμη και εάν το δέρμα μας είναι ξηρό, παράγοντας ελάχιστα έως και καθόλου έλαια, είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουμε άλλα δερματικά προβλήματα, όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, τα οποία μπορεί να μετριαστούν με τη χρήση θείου.

 • Οι μάσκες θείου με άργιλο είναι προτιμότερο να αποφεύγονται, καθώς μπορούν να «στεγνώσουν» και να αφυδατώσουν το δέρμα μας. Οι τοπικές θεραπείες με θείο είναι η καλύτερη επιλογή για τη θεραπεία μιας τυχαίας έξαρσης, ενώ ένα απαλό τονωτικό προϊόν με θείο μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένη φροντίδα, χωρίς να ξηράνει το δέρμα.

Έξτρα συμβουλή: Φροντίζουμε να ενυδατώνουμε το δέρμα μας πολύ καλά με ορούς και κρέμες, μετά τη χρήση ενός προϊόντος με θείο, για τέλεια αποτελέσματα!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.