Βιβλία: Η μεγάλη ιστορία τους ως δώρα στις Γιορτές!

Βιβλία: Η μεγάλη ιστορία τους ως δώρα στις Γιορτές!

Τα βιβλία αποτελούν εδώ και πολλούς αιώνες ένα από τα πιο δημοφιλή δώρα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ένα βιβλίο ως δώρο στις Γιορτές είναι στην πρώτη γραμμή στο μυαλό πολλών από εμάς και ούτε η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας δεν φαίνεται να επηρεάζει αυτή την επιλογή. Ένα βιβλίο είναι το δώρο που παραμένει επίκαιρο, προσωπικό και… καθόλου ντεμοντέ!

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Η δρ. Λέι Χένρικσον του Πανεπιστημίου του Loughborough σε μία ενδιαφέρουσα μελέτη της, αναφέρει ότι ο κόσμος των εκδόσεων -παρά τις πολλές αλλαγές των τελευταίων χρόνων- γνωρίζει μία άνθηση κυρίως κατά την περίοδο των Γιορτών.

Μάλιστα, όπως γράφει, στην Ισλανδία υπάρχει κι ένας συγκεκριμένος όρος για αυτό: Η «Χριστουγεννιάτικη πλημμύρα». Ο όρος έχει επίσης αναφερθεί στο ισλανδικό έθιμο της ανταλλαγής βιβλίων την παραμονή των Χριστουγέννων.

Το ίδιο παρατηρείται όμως και παντού αλλού, όπως για παράδειγμα η «ετήσια πλημμύρα» με νέους τίτλους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ιδιαίτερα μάλιστα με σκληρόδετα ή πολυτελή λευκώματα που αυτή την εποχή κάνουν την εμφάνισή τους αλλά και τις μεγαλύτερες πωλήσεις τους.

«Γράμμα στον νεότερο εαυτό μου». Πρόκειται για συλλογή όπου 80 σημαντικές προσωπικότητες γράφουν γράμμα στον νεότερο εαυτό τους. Σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Τζέιμι Όλιβερ, αλλά και εξαιρετικοί συγγραφείς, Μάργκαρετ Άτγουντ, Ίαν Ράνκιν, Νιλ Γκάιμαν. Ταιριάζει σε όσους αγαπάνε τις βιογραφίες, σε γυναίκες που ασχολούνται με προσωπική ανάπτυξη και επίσης σε κλασικούς βιβλιόφιλους. // «Ζήσε σαν καλλιτέχνης». Ταιριάζει σε όσους αγαπούν τη δημιουργικότητα και σε όσους ασχολούνται με βιβλία αυτοβελτίωσης. Με τις διαχρονικές, χρήσιμες και ηθικές αρχές του, απευθύνεται σε όσους θέλουν να ζήσουν μια ζωή γεμάτη νόημα.
«Γράμμα στον νεότερο εαυτό μου». Πρόκειται για συλλογή όπου 80 σημαντικές προσωπικότητες γράφουν γράμμα στον νεότερο εαυτό τους. Σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Τζέιμι Όλιβερ, αλλά και εξαιρετικοί συγγραφείς, Μάργκαρετ Άτγουντ, Ίαν Ράνκιν, Νιλ Γκάιμαν. Ταιριάζει σε όσους αγαπάνε τις βιογραφίες, σε γυναίκες που ασχολούνται με προσωπική ανάπτυξη και επίσης σε κλασικούς βιβλιόφιλους. // «Ζήσε σαν καλλιτέχνης». Ταιριάζει σε όσους αγαπούν τη δημιουργικότητα και σε όσους ασχολούνται με βιβλία αυτοβελτίωσης. Με τις διαχρονικές, χρήσιμες και ηθικές αρχές του, απευθύνεται σε όσους θέλουν να ζήσουν μια ζωή γεμάτη νόημα.

Η μακρά ιστορία των βιβλίων ως γιορτινά δώρα

Οι άνθρωποι χάριζαν βιβλία ως δώρα ακόμη και πριν ανακαλυφθεί το χαρτί και το τυπογραφείο. Έτσι, έχει ανακαλυφθεί ότι το έργο του διάσημου αρχαίου Ρωμαίου ποιητή Οβίδιου «Μεταμορφώσεις» γραμμένο σε δέρμα αποτέλεσε ένα πολύτιμο δώρο σε κάποιον Ρωμαίο αριστοκράτη με αφορμή τα Σατουρνάλια, τις μεγάλες γιορτές του Δεκεμβρίου, με άλλα λόγια τα δικά μας Χριστούγεννα.

Και μάλιστα, υπάρχουν επιγραφές στις οποίες αναγράφονται προτάσεις δώρων με τίτλους βιβλίων (σε πάπυρο ή περγαμηνή) αλλά και αντικείμενα σχετικά με το βιβλίο, όπως ξύλινες θήκες ή μικρά μπαούλα για τη φύλαξή τους!

«Το σκισμένο τούλι» της Έλενας Ακρίτα» - Πέντε γυναίκες προχωρούν πιασμένες χέρι χέρι αδιαφορώντας για ηλικίες, τάξεις και γενιές. Πέντε γυναίκες πετάνε τα σκισμένα τούλια από πάνω τους και διεκδικούν τη ζωή τους από την αρχή. Πέντε γυναίκες μέσα από την αγάπη, τη βία, το γέλιο και το δάκρυ αγωνίζονται για το δικό τους «μαζί». Σε μια εποχή που τα ανθρώπινα δικαιώματα πνίγονται στις κραυγές των αρνητών τους, η Έλενα Ακρίτα με χιούμορ και συγκίνηση αφηγείται μια δυνατή ιστορία, ενώ η πένα της γίνεται αγωγός για να ακουστεί η κρυφή φωνή που ξεκινάει από μέσα μας. // «Ζωή μέχρι χθες», Γιάννης Ξανθούλης. Έτσι ήταν η Αμφιτρίτη-Ρίτα Βράνη. Μια γυναίκα που μπορούσε να διαπρέψει ως γιατρός, ως ηθοποιός, ως νεκρή και ως αστέρι σε έναν γαλαξία συμβάσεων. Προτίμησε την ανατροπή, αυτοσαρκάζοντας την αδια­πραγμάτευτη μοναξιά της και τις ήττες της, που τις έκανε να δείχνουν νικηφόρες. Κι έτσι συνεχίζει… Συναρπαστική είναι και η γραφή του Ξανθούλη, ο οποίος συνεχίζοντας τη στροφή τα τελευταία χρόνια σε πιο ολοκληρωμένες ιστορίες που προβάλλουν περισσότερο διακριτούς χαρακτήρες, δίνει εδώ την ως σήμερα καλύτερη μυθοπλασία του.
«Το σκισμένο τούλι» της Έλενας Ακρίτα – Πέντε γυναίκες προχωρούν πιασμένες χέρι χέρι αδιαφορώντας για ηλικίες, τάξεις και γενιές. Πέντε γυναίκες πετάνε τα σκισμένα τούλια από πάνω τους και διεκδικούν τη ζωή τους από την αρχή. Πέντε γυναίκες μέσα από την αγάπη, τη βία, το γέλιο και το δάκρυ αγωνίζονται για το δικό τους «μαζί». Σε μια εποχή που τα ανθρώπινα δικαιώματα πνίγονται στις κραυγές των αρνητών τους, η Έλενα Ακρίτα με χιούμορ και συγκίνηση αφηγείται μια δυνατή ιστορία, ενώ η πένα της γίνεται αγωγός για να ακουστεί η κρυφή φωνή που ξεκινάει από μέσα μας. // «Ζωή μέχρι χθες», Γιάννης Ξανθούλης. Έτσι ήταν η Αμφιτρίτη-Ρίτα Βράνη. Μια γυναίκα που μπορούσε να διαπρέψει ως γιατρός, ως ηθοποιός, ως νεκρή και ως αστέρι σε έναν γαλαξία συμβάσεων. Προτίμησε την ανατροπή, αυτοσαρκάζοντας την αδια­πραγμάτευτη μοναξιά της και τις ήττες της, που τις έκανε να δείχνουν νικηφόρες. Κι έτσι συνεχίζει… Συναρπαστική είναι και η γραφή του Ξανθούλη, ο οποίος συνεχίζοντας τη στροφή τα τελευταία χρόνια σε πιο ολοκληρωμένες ιστορίες που προβάλλουν περισσότερο διακριτούς χαρακτήρες, δίνει εδώ την ως σήμερα καλύτερη μυθοπλασία του.

Τα βιβλία διαφημίζονται ως «γιορτινά δώρα»

Καθώς τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά γίνονται ολοένα και πιο εμπορικά, η γιορτινή αυτή περίοδος γίνεται πολύ σημαντική και για το εμπόριο βιβλίων. Ο καθηγητής της Αμερικανικής ιστορίας, Stephen Nissenbaum, υποστήριξε ότι τα βιβλία ήταν «στην αιχμή των δώρων».

Αναφέρει: «Τα βιβλία καταλάμβαναν πάνω από το μισό των διαφημίσεων για τα γιορτινά δώρα ήδη από τον 18ο αιώνα». Κατά τη Βικτωριανή εποχή, τα περιοδικά παρουσίαζαν τακτικά κριτικές βιβλίων για τα Χριστούγεννα και η προώθηση για τις πωλήσεις βιβλίων κατά τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου ήταν πολύ έντονη.

Ένα τέτοιο άρθρο από φύλλο της εφημερίδας New York Times του 1914  ξεκινά με τη δήλωση ότι «ο πόλεμος δεν είναι το μεγαλύτερο πράγμα στον κόσμο. Δεν μπορεί να καταστρέψει τα Χριστούγεννα… Οι εκδότες είναι έτοιμοι να βοηθήσουν».

Αυτό το άρθρο προτείνει διάφορα «βιβλία δώρων» κατάλληλα για τη γιορτινή περίοδο: «Πολυτελή βιβλία, ή εξαιρετικά λευκώματα με υπέροχες εικονογραφήσεις και ποιοτικές εκτυπώσεις άξια για τον πιο απαιτητικό παραλήπτη».

Τα βιβλία στον 20ο αιώνα συνεχίζουν να αποτελούν μέρος της παράδοσης ως αντικείμενα ιδιαίτερου δώρου. Αποτελούν ένα δώρο με προσωπική και κοινωνική αξία.

«Όσα κρατήσαμε κρυφά», Lara Prescot, To σημαντικότερο λογοτεχνικό ντεμπούτο της χρονιάς 2019. Βρισκόμαστε στην αυγή του Ψυχρού Πολέμου, κι οι λέξεις έχουν γίνει όπλα. Στη Μόσχα, η Όλγα Ιβίνσκαγια συλλαμβάνεται. Είναι η ερωμένη και μούσα του Μπόρις Πάστερνακ – του πιο διάσημου εν ζωή συγγραφέα στη Σοβιετική Ένωση. Το καθεστώς γνωρίζει ότι ο Πάστερνακ γράφει ένα μυθιστόρημα με τίτλο Δόκτωρ Ζιβάγκο που ασκεί δριμεία κριτική στην Οκτωβριανή Επανάσταση. Θέλοντας να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες και να πιέσουν τον συγγραφέα, οι αρχές στέλνουν την ερωμένη του στο γκουλάγκ… // «Σκοτεινός κήπος», Tana. Ο Τόμπι ανέκαθεν ήταν τυχερός στη ζωή του. Ώσπου μια νύχτα όλα αλλάζουν. Μια βάναυση επίθεση τον αφήνει τραυματισμένο – και πια δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος. Αναζητά καταφύγιο στο πατρικό του, ένα σπίτι γεμάτο όμορφες αναμνήσεις από τα καλοκαίρια του και τα εφηβικά πάρτι με τα ξαδέλφια του. Όμως, λίγο μετά την άφιξή του εκεί, ανακαλύπτεται ένα κρανίο κρυμμένο στη γέρικη φτελιά του κήπου. Κι ο Τόμπι αναγκάζεται να επανεξετάσει όσα γνωρίζει για την οικογένειά του, το παρελθόν του, τον ίδιο του τον εαυτό.
«Όσα κρατήσαμε κρυφά», Lara Prescot. To σημαντικότερο λογοτεχνικό ντεμπούτο της χρονιάς 2019. Βρισκόμαστε στην αυγή του Ψυχρού Πολέμου, κι οι λέξεις έχουν γίνει όπλα. Στη Μόσχα, η Όλγα Ιβίνσκαγια συλλαμβάνεται. Είναι η ερωμένη και μούσα του Μπόρις Πάστερνακ – του πιο διάσημου εν ζωή συγγραφέα στη Σοβιετική Ένωση. Το καθεστώς γνωρίζει ότι ο Πάστερνακ γράφει ένα μυθιστόρημα με τίτλο Δόκτωρ Ζιβάγκο που ασκεί δριμεία κριτική στην Οκτωβριανή Επανάσταση. Θέλοντας να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες και να πιέσουν τον συγγραφέα, οι αρχές στέλνουν την ερωμένη του στο γκουλάγκ… // «Σκοτεινός κήπος», Tana. Ο Τόμπι ανέκαθεν ήταν τυχερός στη ζωή του. Ώσπου μια νύχτα όλα αλλάζουν. Μια βάναυση επίθεση τον αφήνει τραυματισμένο – και πια δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος. Αναζητά καταφύγιο στο πατρικό του, ένα σπίτι γεμάτο όμορφες αναμνήσεις από τα καλοκαίρια του και τα εφηβικά πάρτι με τα ξαδέλφια του. Όμως, λίγο μετά την άφιξή του εκεί, ανακαλύπτεται ένα κρανίο κρυμμένο στη γέρικη φτελιά του κήπου. Κι ο Τόμπι αναγκάζεται να επανεξετάσει όσα γνωρίζει για την οικογένειά του, το παρελθόν του, τον ίδιο του τον εαυτό.

Τα βιβλία στον σημερινό κόσμο

Γράφοντας για τα μεσαιωνικά χειρόγραφα, ο Ολλανδός καθηγητής Μεσαιωνικής Τέχνης και Λογοτεχνίας Geert Claassens σημειώνει: «Ένα βιβλίο – είτε είναι ένα μεσαιωνικό χειρόγραφο είτε ένα σύγχρονο χαρτόδετο- λειτουργεί πάντα τόσο ως αντικείμενο όσο και ως κείμενο».

Αυτή η παρατήρηση είναι ιδιαίτερα σχετική σε έναν κόσμο που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα ηλεκτρονικά βιβλία (e-books), τα οποία αφαιρούν σε μεγάλο βαθμό την έννοια «αντικείμενο» του βιβλίου.

Έρευνα δείχνει ότι προτιμάμε τα έντυπα βιβλία και όχι τα ηλεκτρονικά. Ίσως γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να τυλίξουμε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο και να το τοποθετήσουμε κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από τη Laura Dietz στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin ως μέρος μιας ευρύτερης μελέτης σχετικά με τις κοινωνικές αντιλήψεις των ηλεκτρονικών βιβλίων, έδειξε ότι οι αναγνώστες προτιμούν ακόμα να προσφέρουν και να λαμβάνουν έντυπα βιβλία και όχι ηλεκτρονικά.

Δείτε Επίσης
Τι δώρο θα κάνετε στην καλύτερη σας φίλη, σύμφωνα με το άστρο της;

«Η Γη της Επαγγελίας», Μπάρακ Ομπάμα. Στο συναρπαστικό και πολυαναμενόμενο πρώτο τόμο των απομνημονευμάτων του από τα χρόνια της προεδρίας ο Μπαράκ Ομπάμα αφηγείται την ιστορία της εκπληκτικής οδύσσειας του από τότε που ήταν ένας νεαρός άνδρας ο οποίος αναζητούσε την ταυτότητά του ως τη στιγμή που έγινε ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου, περιγράφοντας με συγκλονιστικές προσωπικές λεπτομέρειες τόσο την πολιτική του παιδεία όσο και τις στιγμές-ορόσημο της πρώτης θητείας της ιστορικής προεδρίας του – μια εποχή επεισοδιακών μεταβολών και δραματικών αναταραχών. Ένα βιβλίο εξαιρετικά προσωπικό και ενδοσκοπικό, καταγράφει την πεποίθηση του // «Έθνη σε αναταραχή», Jared Diamond. Πώς μπορούν τα κράτη να ξεπεράσουν κρίσεις που υπέστησαν; Και πώς μπορούμε να αντλήσουμε γνώση από τα ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος; Μια καθηλωτική και διαφωτιστική παρουσίαση για το πώς τα έθνη αντιμετωπίζουν τις κρίσεις στην πορεία της Ιστορίας.
«Η Γη της Επαγγελίας», Μπάρακ Ομπάμα. Στο συναρπαστικό και πολυαναμενόμενο πρώτο τόμο των απομνημονευμάτων του από τα χρόνια της προεδρίας ο Μπαράκ Ομπάμα αφηγείται την ιστορία της εκπληκτικής οδύσσειας του από τότε που ήταν ένας νεαρός άνδρας ο οποίος αναζητούσε την ταυτότητά του ως τη στιγμή που έγινε ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου, περιγράφοντας με συγκλονιστικές προσωπικές λεπτομέρειες τόσο την πολιτική του παιδεία όσο και τις στιγμές-ορόσημο της πρώτης θητείας της ιστορικής προεδρίας του – μια εποχή επεισοδιακών μεταβολών και δραματικών αναταραχών. Ένα βιβλίο εξαιρετικά προσωπικό και ενδοσκοπικό, καταγράφει την πεποίθηση του Μπαράκ Ομπάμα ότι η δημοκρατία δεν είναι ένα θείο δώρο, αλλά κάτι το οποίο βασίζεται στην κατανόηση και στην κοινή πεποίθηση ότι χτίζεται από κοινού, μέρα με τη μέρα. // «Έθνη σε αναταραχή», Jared Diamond. Πώς μπορούν τα κράτη να ξεπεράσουν κρίσεις που υπέστησαν; Και πώς μπορούμε να αντλήσουμε γνώση από τα ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος; Μια καθηλωτική και διαφωτιστική παρουσίαση για το πώς τα έθνη αντιμετωπίζουν τις κρίσεις στην πορεία της Ιστορίας.

Η ανάγνωση ως «κοινωνική φαντασίωση»

Σε ένα πρόσφατο άρθρο για το διεθνές πρόγραμμα READ-IT (Reading Europe Advanced Data Investigation Tool), η καθηγήτρια Μέσων Ενημέρωσης, Brigitte Ouvry-Vial, περιγράφει την ανάγνωση ως «μια κοινωνική φαντασίωση» που συμβάλλει τόσο στην προσωπική όσο και στη συλλογική ανάπτυξη. Δηλαδή, η ανάγνωση έχει οφέλη τόσο για τα άτομα όσο και για την κοινωνία.

Η ίδια σημειώνει: «Το ίδιο το βιβλίο έχει αλλάξει σαφώς με την πάροδο του χρόνου από ένα μέσον γνώσης, σε μια ευρεία πολιτιστική εμπειρία, που όχι μόνο παρέχει πληροφορίες, αλλά συνδέεται και με μια δραστηριότητα αναψυχής και διασκέδασης».

Ενώ, πολλά επίσης, βιβλία πλέον συνδέονται με την αυτό-βελτίωση και την ψυχολογική υποστήριξη με πολλές συμβουλές και ευρύ πεδίο γνώσεων.

Το μικρότερο χριστουγεννιάτικο δώρο. Όταν φτάνουν τα Χριστούγεννα, ο Ρόλαντ τρέχει στο στολισμένο έλατο να δει τι δώρο τον περιμένει. Αυτό όμως που αντικρίζουν τα μάτια του τον κάνει να παγώσει: Για τούτο το μικροσκοπικό πακετάκι περίμενε όλη τη χρονιά; Μα αυτό είναι το μικρότερο δώρο που έχει δει ποτέ του! Μια έξυπνη χριστουγεννιάτικη ιστορία από τον βραβευμένο και πολυαγαπημένο Πίτερ Ρέινολντς, που μας θυμίζει ότι ένα μικροσκοπικό δωράκι μπορεί ταυτόχρονα να είναι πολύ μεγάλο. Και ότι το καλύτερο δώρο είναι συχνά κάτι που ήδη έχουμε. // «Η γάτα του Χοσελίτο Περδόν». Για καλαίσθητες μαμάδες που αγαπούν το design και τις πρωτότυπες ιδέες. Η πρωτοποριακή, χειροποίητη τυπογραφία και το μινιμαλιστικό σκίτσο του βιβλίου ξεχωρίζουν, ενώ το κείμενο ενσωματώνεται πλήρως στην ολοσέλιδη εικονογράφηση, κάνοντας την ανάγνωση μία ιδιαίτερη εμπειρία! Το εντυπωσιακό μέγεθος και η πολυτελής έκδοση θα συναρπάσουν μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.
Το μικρότερο χριστουγεννιάτικο δώρο. Όταν φτάνουν τα Χριστούγεννα, ο Ρόλαντ τρέχει στο στολισμένο έλατο να δει τι δώρο τον περιμένει. Αυτό όμως που αντικρίζουν τα μάτια του τον κάνει να παγώσει: Για τούτο το μικροσκοπικό πακετάκι περίμενε όλη τη χρονιά; Μα αυτό είναι το μικρότερο δώρο που έχει δει ποτέ του! Μια έξυπνη χριστουγεννιάτικη ιστορία από τον βραβευμένο και πολυαγαπημένο Πίτερ Ρέινολντς, που μας θυμίζει ότι ένα μικροσκοπικό δωράκι μπορεί ταυτόχρονα να είναι πολύ μεγάλο. Και ότι το καλύτερο δώρο είναι συχνά κάτι που ήδη έχουμε. // «Η γάτα του Χοσελίτο Περδόν». Για καλαίσθητες μαμάδες που αγαπούν το design και τις πρωτότυπες ιδέες. Η πρωτοποριακή, χειροποίητη τυπογραφία και το μινιμαλιστικό σκίτσο του βιβλίου ξεχωρίζουν, ενώ το κείμενο ενσωματώνεται πλήρως στην ολοσέλιδη εικονογράφηση, κάνοντας την ανάγνωση μία ιδιαίτερη εμπειρία! Το εντυπωσιακό μέγεθος και η πολυτελής έκδοση θα συναρπάσουν μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

Διατηρώντας την παράδοση ζωντανή

Στη σημερινή εποχή, τα βιβλία αντιπροσωπεύουν κάτι περισσότερο από τη γνώση ή έστω τη διασκέδαση. Παίζουν επίσης, ρόλο ακόμη και στην πολύ προσωπική σφραγίδα της διακόσμησης του σπιτιού.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα βιβλία μπορούν να «πουν» πράγματα για τους ιδιοκτήτες τους. Ομοίως, το βιβλίο που επιλέγετε να χαρίσετε σε κάποιον για δώρο, μπορεί να «μιλήσει» σε μεγάλο βαθμό για τη σχέση σας με αυτό το άτομο. Κι αυτό, γιατί το είδος του βιβλίου που θα χαρίσετε εκφράζει τη σκέψη σας, λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις του παραλήπτη αλλά και τις δικές σας.

Τα βιβλία έχουν μακρά ιστορία ως δώρα για τις Γιορτές και φαίνεται ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να εξαφανιστεί η τάση στο άμεσο μέλλον, τουλάχιστον.

Γιατί λοιπόν να μην χαρίσετε στο  αγαπημένο σας πρόσωπο ένα υπέροχο βιβλίο μέσα από το οποίο θα ταξιδέψει στις γνώσεις, στην περιπέτεια, στη φαντασία, στον ρομαντισμό, στην ιστορία ή σε τόπους μακρινούς;

Τα προτεινόμενα βιβλία είναι από τα βιβλιοπωλεία Public. Κάνετε τις αγορές σας και on line: www.pulbic.gr. Καντε τις αγορες σας χωρις ραντεβού στα βιβλιοπωλεια Public.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.