Οικολογικά χριστουγεννιάτικα δώρα; Κι όμως γίνεται!

Οικολογικά χριστουγεννιάτικα δώρα; Κι όμως γίνεται!

Πάντα υπάρχουν στη λίστα μας φίλοι ή συγγενείς που απλά… τα έχουν όλα και ποτέ δεν ξέρουμε τι να τους δωρίσουμε. Μήπως λοιπόν φέτος να κάνετε τη διαφορά; Πείτε όχι στα άχρηστα ή «αστεία» δώρα που απλά στοιβάζονται… στα πιο σκοτεινά σημεία της ντουλάπας και δεν προσφέρουν τίποτα. «Επενδύστε» σε δώρα με πραγματική αξία και χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα! Υπάρχουν πολλές ιδέες όμορφες και δημιουργικές.

Από τη Σοφία Κροκιδά

Τα χριστουγεννιάτικα δώρα έχουν γίνει συνώνυμο του καταναλωτισμού και συμβάλλουν στην αγορά πραγμάτων που στο τέλος πετάμε πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι θα έπρεπε.

Και όλο αυτό με τη σειρά του ανοίγει τον δρόμο για να αγοράσουμε ακόμα πιο πολλά πράγματα, μια κατάσταση που κορυφώνεται όσο πλησιάζουν οι γιορτές.

Οικολογικά δώρα

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία

Έχει υπολογιστεί για παράδειγμα, ότι οι  Αμερικανοί ξοδεύουν περίπου ξοδέψει 729 δισεκατομμύρια δολάρια για ψώνια κατά την περίοδο των Χριστουγέννων!

Ταυτόχρονα,  σύμφωνα με σχετικές έρευνες, αν οι Καναδοί τύλιγαν μόνο τρία δώρα με ανακυκλωμένα υλικά, αντί για χαρτί περιτυλίγματος, θα έσωζαν αρκετό χαρτί για να καλυφτούν 45.000 γήπεδα χόκεϊ!

Οι Αμερικανοί με τη σειρά τους χρησιμοποιούν 61.000 χιλιόμετρα από κορδέλες- ικανός αριθμός για να τυλίξουμε ολόκληρη τη Γη και θα περισσέψει κιόλας!

Ενώ οι Αυστραλοί δαπανούν περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια για δώρα με  πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια σε ανεπιθύμητα (στοιχεία του 2018).

Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να… συγκρατηθούμε; Πώς μπορούμε να κάνουμε δώρα που σέβονται το περιβάλλον και δεν καταλήγουν στα σκουπίδια; Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί και δημιουργικοί τρόποι!

Ξεχάστε το περιτύλιγμα

Ίσως ο πιο εύκολος τρόπος να μειώσουμε τα χριστουγεννιάτικα «υλικά» που επιβαρύνουν το περιβάλλον είναι να μειώσουμε το περιτύλιγμα των δώρων που θα κάνουμε φέτος.

Μπορείτε είτε να μην τυλίξετε καθόλου τα δώρα σας, είτε να φτιάξετε όμορφα περιτυλίγματα από επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες, πάνινες τσάντες και μαντήλια. Μια βόλτα στο Pinterest θα σας γεμίσει ιδέες! Επίσης, αν πέρυσι φυλάξατε κάποιες χριστουγεννιάτικες σακούλες, τώρα είναι η στιγμή να τις χρησιμοποιήσετε!

Μια ακόμα εξαιρετική ιδέα είναι να τυλίξετε τα δώρα σας με παλιούς χάρτες, σελίδες περιοδικών ή ημερολόγια. Μπορείτε ακόμα να βάλετε τα δώρα σας μέσα σε γυάλινα βάζα, γλάστρες ή κουτιά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Ξεχάστε το περιτύλιγμα

Ώρα για δημιουργία

Φέτος προτιμήστε να κάνετε δώρα από ανακυκλωμένα υλικά, πράγματα με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα ή πράγματα που… δεν είναι πράγματα!

Δείτε Επίσης
Νέα τάση: Οικολογικές διακοπές!

Ψήστε μπισκότα, γράψτε ένα ποίημα ή φτιάξτε τα δικά σας κεριά και τα δικά σας καλλυντικά, από απλά υλικά και αιθέρια έλαια.  Κάντε δώρα από ανακυκλωμένα ή επαναχρησιμοποιούμενα υλικά.

Σκεφτείτε ακόμα να φτιάξετε για το κάθε αγαπημένο σας πρόσωπο ένα μοναδικό δώρο. Φτιάξτε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες για τους γονείς σας.  Κάντε την αδελφή σας χαρούμενη με ένα τριανταφυλλένιο balm για τα χείλη της [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ]. Φτιάξτε μερικές αρωματικές μπάλες μπάνιου για την αγαπημένη σας φίλη που λατρεύει τα spa.

Ψήστε το αγαπημένο κέικ του κολλητού σας… ή διαλέξτε μία ή περισσότερες συνταγές με μπισκότα, δώστε τους σχήμα αστεριών και χαρίστε τα μέσα σε μεταλλικά κουτιά στους αγαπημένους σας. Οι ιδέες είναι ατελείωτες, και πολύ συχνά οικονομικές!

Χαρίστε εμπειρίες, όχι πράγματα

Ένας τρόπος που συχνά ξεχνάμε ότι βοηθάει να μειώσουμε το οικολογικό αποτύπωμα των γιορτών είναι να δωρίσουμε εμπειρίες αντί για αντικείμενα. Αυτό μπορεί να χαροποιήσει ακόμα περισσότερο τον παραλήπτη και να σας φέρει πιο κοντά!

Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε δώρο ένα μασάζ, εισιτήρια για έναν αγώνα ή για μία συναυλία, ή μαθήματα για γιόγκα, μαγειρική ή οποιοδήποτε άλλο χόμπι.

Μια ακόμα καλή ιδέα είναι να κάνετε μια δωρεά σε έναν οργανισμό που ξέρετε ότι ενδιαφέρει τον παραλήπτη.

Ό,τι κι αν διαλέξετε τελικά, να θυμάστε ότι τα οικολογικά δώρα δημιουργούν αναμνήσεις που κρατάνε για πάντα!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.