Τζ. Κ. Ρόουλινγκ: Η μαγική ιστορία της ξεπερνά… τον Χάρι Πότερ!

Τζ. Κ. Ρόουλινγκ: Η μαγική ιστορία της ξεπερνά... τον Χάρι Πότερ!
Τζ. Κ. Ρόουλινγκ: Η μαγική ιστορία της ξεπερνά... τον Χάρι Πότερ!
Η πρώτη έκδοση στην Αγγλία // Η νεαρή Τζ. Κ. Ρόουλινγκ ζούσε στα όρια της φτώχιας και έχει πει ««Η ζωή μου γύρω στα 25 μου χρόνια ήταν πολύ δύσκολη και είχα πάρει την κάτω βόλτα»
Η σειρά Χάρι Πότερ πούλησε πάνω από 400 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως // Η ελληνική έκδοση του βιβλίου «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική λίθος» από τις εκδόσεις Ψυχογυιός
Η Ρόουλινγκ έγραψε τα πρώτα κεφάλαια του πρώτου μυθιστορήματος «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» στην Πορτογαλία +1
Προβολή Φωτογραφιών
Τζ. Κ. Ρόουλινγκ: Η μαγική ιστορία της ξεπερνά... τον Χάρι Πότερ!

Έχοντας τυπώσει πάνω από μισό δισεκατομμύριο βιβλία Χάρι Πότερ, σε πάνω από 70 γλώσσες παγκοσμίως, μπορούμε να πούμε πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μας έχει παρασυρθεί  στο θαυμαστό ταξίδι του διάσημου μάγου. Αλλά δεν είναι και τόσοι πολλοί αυτοί που ξέρουν την εξίσου ενδιαφέρουσα ιστορία της δημιουργού των διάσημων βιβλίων, J. K. Rowling.

Από τη Σοφία Κροκιδά

Σύμφωνα με το site της ίδιας της συγγραφέως: «Η Ρόουλινγ συνέλαβε την ιδέα του Χάρι Πότερ το 1990 σε ένα τρένο που είχε καθυστέρηση στη διαδρομή από το Μάνστεστερ για το Κινγκ Κρος του Λονδίνου».  Από τότε, η συγγραφέας πέρασε πολλά χρόνια φτιάχνοντας και σημειώνοντας στο σημειωματάριό της το μαγικό σύμπαν του Χόγκουαρντς.

Μετά τον θάνατο της μητέρας της το 1991, η Ρόουλινγκ παραιτήθηκε από μια μη ικανοποιητική δουλειά στο Λονδίνο, για μια δεύτερη ευκαιρία στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Δουλεύοντας την ημέρα ως δασκάλα αγγλικών, συνέθετε το σύμπαν του Χάρι Πότερ τη νύχτα. Η Ρόουλινγκ λοιπόν έγραψε τα πρώτα κεφάλαια του πρώτου μυθιστορήματος “Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος” στην Πορτογαλία. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της εκεί, ερωτεύτηκε και το 1992 παντρεύτηκε τον Χόρχε Αράντες, με τον οποίο έκανε μία κόρη, την Τζέσικα, τον επόμενο χρόνο. Ο γάμος τους όμως, δεν κράτησε πολύ, και η Ρόουλινγκ έφυγε από τη χώρα με την κόρη της λίγους μήνες μετά τη γέννησή της.

Από την απόλυτη ένδεια και τις εκδοτικές απορρίψεις…

Η Ρόουλινγκ έφτασε με την κόρη της Τζέσικα στο Εδιμβούργο της Σκωτίας πάμφτωχη, τον χειμώνα του 1993. Η συγγραφέας λέει: «Ήμουν τόσο φτωχή, όσο φτωχός μπορεί να είναι κάποιος στη σύγχρονη Βρετανία. Χωρίς να είμαι άστεγη, έπρεπε όμως να δανείζομαι για να ζήσω».

Με μόνο τρία κεφάλαια της “Φιλοσοφικής Λίθου”, ένα μικρό παιδί και ελάχιστα υπάρχοντα, η Ρόουλινγκ μετακόμισε σε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα, επιβιώνοντας με κοινωνικά επιδόματα.

«Η ζωή μου γύρω στα 25 μου χρόνια ήταν πολύ δύσκολη και είχα πάρει την κάτω βόλτα», είπε αργότερα για αυτή την περίοδο της ζωής της η Ρόουλινγκ, και παραδέχεται πως το διαζύγιό της και η μετακόμιση της στο Εδιμβούργο την οδήγησαν σε κατάθλιψη.

Αυτή την περίοδο ήταν που ξεκίνησε να δουλεύει ως γραμματέας, και μπήκε ακόμα πιο βαθιά στον κόσμο των μάγων του Χόγκουαρτς. Με τη μικρή Τζέσικα στην κούνια, η Ρόουλινγκ πέρασε ατελείωτες ώρες γράφοντας σε καφετέριες στο Εδιμβούργο, όπως στο διάσημο πλέον “Elephant House”. Μετά από χρόνια ενασχόλησης με το πρώτο της μυθιστόρημα, η Ρόουλινγκ ολοκλήρωσε το χειρόγραφο του “Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος” το 1995. Έστειλε αντίγραφα σε 12 εκδοτικούς οίκους, και μέτρησε πολλές απορρίψεις. Όλη αυτή την περίοδο, ή Ρόουλινγκ ήταν μια εργαζόμενη μητέρα που προσπαθούσε να τα βγάλει πέρα, τόσο φτωχή που όπως εξομολογείται: «Έκλαψα για έναν χάρτινο φάκελο που δεν μου επέστρεψε ένας εκδότης μαζί με το αντίτυπο που του έστειλα».

Ήρθε η τεράστια επιτυχία…

Ήταν Αύγουστος του 1996 όταν ο εκδοτικός οίκος Bloomsbury Publishing έδωσε τη μεγάλη ευκαιρία στον Χάρι Πότερ, τυπώνοντας 1.000 αντίτυπα για το επόμενο καλοκαίρι. Αφού κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, o οίκος Scholastic πλήρωσε 105.000 δολάρια, δηλαδή δέκα φορές πάνω από το μέσο ποσό για ένα παιδικό βιβλίο για την εποχή, για τα δικαιώματα της Φιλοσοφικής Λίθου. Τα υπόλοιπα, όπως λένε, ανήκουν στην ιστορία.

Η σειρά Χάρι Πότερ πούλησε πάνω από 400 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, μεταφέρθηκε με τεράστια επιτυχία στη μεγάλη οθόνη, και απέφερε στην Ρόουλινγκ πάνω από 1 δις, πολλά εκ των οποίων έχει δωρίσει.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του Χάρι Πότερ, η Ρόουλινγκ έχει γράψει πολλά ακόμα επιτυχημένα βιβλία, έχει ανεβάσει ένα μιούζικαλ και πρόσφατα μας ταξίδεψε για μια ακόμη φορά στο μαγικό της σύμπαν με την ταινία «Φανταστικά Ζώα και πού βρίσκονται».

Το πιο σημαντικό ίσως έργο της αγαπημένης συγγραφέα είναι η δική της φιλανθρωπική οργάνωση με το όνομα Lumos. Η οργάνωση στηρίζει εκατομμύρια φτωχά παιδιά και τις οικογένειές τους χτίζοντας κοινοτικές υπηρεσίες που παρέχουν στα παιδιά πρόσβαση στην υγεία, την εκπαίδευση και την κοινωνική πρόνοια.

Ποιος Χάρι Πότερ, λοιπόν; Η ζωή και το έργο της Ρόουλινγκ είναι ακόμα πιο μαγικά, και ανυπομονούμε να δούμε τα επόμενα βήματά της!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.