«Πού χάθηκες, Μπερναντέτ;»: Στιλ και σχέσεις με αφορμή την ταινία!

«Πού χάθηκες, Μπερναντέτ;»: Στιλ και σχέσεις με αφορμή την ταινία!

Λέμε ότι μια ταινία μας αλλάζει τη ζωή. Ή, μπορεί να μας διαφοροποιεί τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα. Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για να «κλέψουμε» ιδέες  ακόμα και από τον κινηματογράφο, που θα μας μεταμορφώσουν! Η Κέιτ Μπλάνσετ και ο ρόλος της στην ταινία «Πού χάθηκες, Μπερναντέτ;» ήταν η αφορμή… 

Από την Δέσποινα Σάμψων

Η αρχή του φθινοπώρου είναι πάντα η καλύτερη εποχή για να πάρουμε μικρές καθοριστικές αποφάσεις. Με το βλέμμα λίγο πιο καθαρό από τις διακοπές και το μυαλό σε εγρήγορση, ανακαλύπτουμε με μεγαλύτερη ευκολία ιδέες που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη.

Δεν είναι μαγικό, δηλαδή, που παρακολουθώντας, χαλαρές ακόμα, μια ταινία όπως η πρόσφατη «Πού χάθηκες, Μπερναντέτ;», με την Κέιτ Μπλάνσετ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, μπορούμε να αντιγράψουμε όχι μόνο το στιλ τής γυναίκας αυτής αλλά και να δούμε πώς αντιμετωπίζει το θέμα «τέλεια μητέρα» μέσα από τη σχέση με την κόρη της;

Όταν το κυνηγετικό γιλέκο… πρωταγωνιστεί!

Η Κέιτ Μπλάνσετ δεν υποδύεται τον ρόλο μιας άψογα ντυμένης γυναίκας. Προφανώς, τα ρούχα της έρχονται σε δεύτερο πλάνο, όπως εξάλλου και η προσωπικότητά της.

Όμως, με ένα περίεργο τρόπο δίνει το έναυσμα για να υιοθετήσουμε κι εμείς πιο πρακτικά κομμάτια στην γκαρνταρόμπα μας που θα μπορούσαν να μας απαλλάξουν από τις βαρυφορτωμένες τσάντες.

Ένα τέτοιο κομμάτι- έκπληξη ήταν το κυνηγετικό γιλέκο με τις τσέπες που φοράει στην ταινία.

Αν δεν το βλέπαμε να το φοράει η συγκεκριμένη ηθοποιός που δεν έχει προδώσει ποτέ τη γυναικεία κομψότητα, δεν θα πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να το φορέσουμε κι εμείς.

Τολμηρό αλλά ταυτόχρονα τόσο πρακτικό «κλείνει το μάτι» στα ελαφρά πανωφόρια και μας οδηγεί στις πρώτες «ζεστές» λύσεις που απαιτεί η εποχή.

Κομψό πάνω από ένα ελαφρύ ζιβάγκο σε ναυτικό μπλε ή μέσα από μια καμπαρντίνα, έχει ένα δυναμικό ύφος που δεν αφήνει περιθώρια να μην «τακτοποιήσουμε» την καθημερινότητά μας μέσα στις τεράστιες τσέπες του – ειδικά τα Σαββατοκύριακα που το ντύσιμό μας μπορεί να είναι λιγότερο τυπικό.

Η Κέιτ Μπλάνσετ στον ρόλο της ως Μπερναντέτ υιοθετεί ένα κομμάτι- έκπληξη: το κυνηγετικό γιλέκο. Τολμηρό αλλά ταυτόχρονα τόσο πρακτικό, «κλείνει το μάτι» στα ελαφρά πανωφόρια και μας οδηγεί στις πρώτες «ζεστές» λύσεις που απαιτεί η εποχή
Η Κέιτ Μπλάνσετ στον ρόλο της ως Μπερναντέτ υιοθετεί ένα κομμάτι- έκπληξη: το κυνηγετικό γιλέκο. Τολμηρό αλλά ταυτόχρονα τόσο πρακτικό, «κλείνει το μάτι» στα ελαφρά πανωφόρια και μας οδηγεί στις πρώτες «ζεστές» λύσεις που απαιτεί η εποχή

Αφορμή για σκέψεις ανάμεσα σε μαμά και κόρη!

Δίνει άλλες λύσεις αυτή η υπαρξιακή κωμωδία, για όλα όσα μας απασχολούν ξεκινώντας άλλη μια απαιτητική σεζόν; Η Μπερναντέτ Φοξ είναι ο κλασικός τύπος γυναίκας που νομίζουμε ότι τα έχει όλα: έναν τρυφερό σύζυγο, μια χαριτωμένη κόρη και μια υπέροχη ζωή. Το μόνο που φαίνεται να της λείπει είναι η ένταση!

Όταν η Μπερναντέτ εξαφανίζεται, πριν από ένα προγραμματισμένο οικογενειακό ταξίδι στην Ανταρκτική, η 15χρονη κόρη της θα κάνει τα πάντα να την εντοπίσει, ανακαλύπτοντας στην πορεία συγκλονιστικά στοιχεία από το παρελθόν της μητέρας της.

Ο πέντε φορές υποψήφιος για Όσκαρ, Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ καθοδηγεί τη βραβευμένη με δύο Όσκαρ Κέιτ Μπλάνσετ σε ένα κινηματογραφικό ταξίδι, βασισμένο στο βιβλίο της Maria Semple που κυκλοφόρησε το 2002. Στο επίκεντρό του βρίσκεται μια αγοραφοβική αρχιτέκτονας, η Bernadette Fox, η οποία εξαφανίζεται.

Το βιβλίο έχει για αφηγήτρια την 15χρονη κόρη της Bee Branch βάζοντας τις πρώτες πινελιές για τις σχέσεις που αναπτύσσουμε με τα παιδιά μας. Υπάρχει αυτό που λέμε «τέλεια μαμά»;

Η Μπερναντέτ δεν είναι η τέλεια μαμά και γύρω μας βλέπουμε πολλά παραδείγματα μαμάδων που με δυσκολία κρίνονται ως ΟΚ στα μητρικά τους καθήκοντα…

Ωστόσο, ένα μάθημα που μας δίνει η σύγχρονη ζωή με τα παιδιά μας είναι ότι παρά τα ελλείματά μας, τα παιδιά μας μάς λατρεύουν αλλά και μας κατανοούν.

Η Bee λατρεύει την Bernadette και είναι η μόνη που ενώ η μαμά της κάνει κάτι ανεπίτρεπτο (εξαφανίζεται), την καταλαβαίνει. Κατανοεί, δηλαδή, την ανάγκη της να ξεφύγει.

Η Bee η έφηβη κόρη λατρεύει την Bernadette και είναι η μόνη που ενώ η μαμά της κάνει κάτι ανεπίτρεπτο (εξαφανίζεται), την καταλαβαίνει. Κατανοεί, δηλαδή, την ανάγκη της να ξεφύγει
Η Bee η έφηβη κόρη λατρεύει την Bernadette και είναι η μόνη που ενώ η μαμά της κάνει κάτι ανεπίτρεπτο (εξαφανίζεται), την καταλαβαίνει. Κατανοεί, δηλαδή, την ανάγκη της να ξεφύγει

Το καλό με αυτή την ταινία είναι ότι αν και απέχει τόσο πολύ από τον τρόπο που ζούμε στην Ελλάδα, δείχνει πώς έχουν εξελιχθεί οι σχέσεις με τα παιδιά μας. Περισσότερη ειλικρίνεια, λιγότερη υποκρισία… Μια μαμά δεν διστάζει να αποκαλύψει τη δική της αλήθεια στην κόρη της. Κι εκείνη – ειδικά στην ηλικία της έφηβης, έχει όλα τα εφόδια πια για να την καταλάβει.

Η ίδια η ηθοποιός αποκάλυψε ότι αν και μητέρα τεσσάρων παιδιών, θεώρησε σημαντικό να δείξει ότι η ηρωίδα της είναι μια καλή μαμά χωρίς να χαρακτηρίζεται παραδοσιακή.

Έχοντας πνίξει μέσα της όλες τις δημιουργικές της ανησυχίες, μοιάζει σαν μια χύτρα έτοιμη να εκραγεί. Η υπερβολική αφοσίωσή της στην κόρη της της στερεί τις επαγγελματικές της διεξόδους. Μήπως όλες μας δεν βρισκόμαστε μπροστά στην ίδια εξίσωση;

Emma Nelson ως έφηβη κόρη, ο Billy Crudup ως σύζυγός και Cate Blanchett σε σκηνή από την ταινία
Emma Nelson ως έφηβη κόρη, ο Billy Crudup ως σύζυγός και Cate Blanchett σε σκηνή από την ταινία

Ευτυχώς που όπως και οι κόρες μας γνωρίζουμε ακριβώς όσα μαθηματικά χρειάζονται για να δίνουμε ριζοσπαστικές λύσεις χωρίς να χάνουμε την αγάπη και το ιδιαίτερο δέσιμο με τα παιδιά μας.

Η ταινία «Πού Χάθηκες, Μπερναντέτ» έκανε πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους σε διανομή της Odeon.

Παίζουν ακόμα οι Billy Crudup, Kristen Wiig, Emma Nelson, James Urbaniak, Judy Greer, Troian Bellisario, Zoë Chao και ο Laurence Fishburne.

© 2013-2020 womanidol.com. All Rights Reserved.