5 πράγματα που θα καταλάβουν οι γυναίκες που δεν έχουν καλή σχέση με τις μαμάδες τους

5 πράγματα που θα καταλάβουν οι γυναίκες που δεν έχουν καλή σχέση με τις μαμάδες τους

Για πολλές γυναίκες, το να έχουν μια απόμακρη ή συγκρουσιακή σχέση με τη μητέρα τους, ή καθόλου σχέση, φαίνεται σαν ένα βρώμικο μυστικό. Στην καθημερινή ζωή, υπάρχουν τόσες πολλές περιπτώσεις και καταστάσεις που προκαλούν συναισθήματα απώλειας, θλίψης, θυμού και λύπης σε γυναίκες που δεν έχουν στενές μητρικές σχέσεις. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι γυναίκες έχουν δύσκολες σχέσεις με τις μητέρες τους.

Γράφει η Dr. Samantha Rodman Whiten

Φαίνεται ότι κάθε άλλη γυναίκα στα social media είναι η καλύτερη φίλη με τη μητέρα της, η οποία είναι μια υποστηρικτική και στοργική μητέρα και ενίοτε γιαγιά. Νιώθετε μόνες και μοναχικές όταν οι φίλες σας αναφέρουν τυχαία σε μία κουβέντα πόσο υπέροχο είναι όταν έρχεται η μαμά τους και πώς τις βοηθά συναισθηματικά (και πρακτικά) με τόσους πολλούς τρόπους.

Γιατί όμως μπορεί να έχει προκύψει αυτή η αποστασιοποίηση; Συχνά υπάρχει μια αίσθηση προδοσίας σχετικά με το πώς ενεργούσε η μητέρα στην παιδική ηλικία της γυναίκας, δηλ. ότι δεν παρείχε συναισθηματική ή σωματική φροντίδα με κάποιο βασικό τρόπο.

Ανεξάρτητα από το γιατί η σχέση σας με τη μητέρα σας είναι δύσκολη, εδώ είναι πέντε από τα πιο κοινά πράγματα που θα καταλάβουν οι γυναίκες που δεν είναι κοντά με τις μαμάδες τους.

1. Δεν έχεις πρότυπο όταν γίνεσαι μητέρα

Ενώ οι γυναίκες που δεν είναι κοντά στις μητέρες τους μπορεί να τις σκέφτονται ως εντυπωσιακές ή αξιοθαύμαστε, σε ορισμένες (ή πολλές) πτυχές κάτι δεν έχει πάει καλά.

Εάν αισθάνεστε ότι η μητέρα σας δεν ήταν σε θέση ή δεν ήθελε να συνδεθεί μαζί σας, τότε είναι πιθανό να μην θέλετε να τη μιμηθείτε μόλις γίνετε μητέρα.

Δεν μπορεί να εκτιμηθεί πόσο δύσκολο είναι να γίνεις γονέας παιδιών απουσία ενός προτύπου «αυτόματης προεπιλογής». Όταν άλλες γυναίκες μπορούν να σκεφτούν, «Τι θα έκανε η μαμά;» σκέφτεσαι, «Τι θα έκανε η μαμά; Μην το κάνεις. Αλλά τώρα τι;»

2. Νιώθετε θλίψη ή άγχος για «καλά» σημαντικά γεγονότα

Ορόσημα γεγονότα που ανυπομονούν άλλοι άνθρωποι, όπως ο δικός σας γάμος, η γέννηση ενός παιδιού, η αποφοίτηση ενός παιδιού ή οι διακοπές, γίνονται πηγή άγχους ή/και θλίψης.

Αν δείτε τη μητέρα σας εκεί και θα υπάρξει σύγκρουση ή ένταση, τότε αγχώνεστε γι’ αυτό και συχνά αγανακτείτε που η χαρά σας για τα καλά πράγματα πρέπει να θολωθεί από τα συναισθήματά σας προς τη μητέρα σας.

Εάν η μητέρα σας δεν είναι πλέον μέρος της ζωής σας, αυτά τα μεγάλα γεγονότα είναι συχνά περιπτώσεις όπου σας λείπει περισσότερο ή συχνά θρηνείτε την απουσία της μητέρας που θα θέλατε να είχατε, η οποία θα ήταν χαρούμενη και υποστηρικτική σε αυτές τις εκδηλώσεις.

3. Μερικές φορές πληγώνεστε ακόμα κι όταν νομίζετε ότι το έχετε ξεπεράσει

Ακόμη και όταν πιστεύετε ότι έχετε μειώσει αρκετά τις προσδοκίες της σχέσης μητέρας-κόρης, υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις όπου σοκάρεστε ή πληγώνεστε ακόμη και τώρα από τη συμπεριφορά της μητέρας σας.

Εάν περνάτε μια δύσκολη περίοδο, όπως ένα διαζύγιο, οικονομική κρίση ή μια ασθένεια, ίσως σε κάποιο επίπεδο ελπίζετε ότι τώρα, επιτέλους, θα είναι η ευκαιρία της μητέρας σας να λάμψει και να δείξει τα αληθινά της συναισθήματα ως υποστηρικτικός γονέας.

Δυστυχώς, συνήθως γίνεται φανερό ότι αυτά τα γεγονότα δίνουν την ευκαιρία στη μαμά σου να δείξει το αληθινό της πρόσωπο και είναι το ίδιο που δεν σας υποστήριζε όπως και παλιότερα.

Δείτε Επίσης
8 κοινές επιθυμίες και τι αποκαλύπτουν για εμάς

4. Θεωρείτε ενοχλητικό ή δύσκολο να συζητήσετε το θέμα της μητέρας σας με άλλους

Ακόμα κι αν έχετε φτάσει ως επί το πλείστον σε ένα σημείο, όπου αποδέχεστε ότι είναι αυτή που είναι και ότι η σχέση σας είναι αυτή που είναι, μπορεί να είναι βαθιά ντροπιαστικό και άβολο να συζητάτε για τη μαμά σας με άλλους ανθρώπους.

Αυτό ενισχύεται πολύ αν γνωρίζετε (ή πιστεύετε) ότι έχουν στενή σχέση με τη δική τους μαμά. Μπορεί να είστε 45 ετών και η μητέρα σας 75, αλλά όταν άλλες γυναίκες αναφέρουν ότι περνούν χρόνο με τις μητέρες τους ή συγκρίνετε την οικογένεια καταγωγής σας με τη δική τους, μπορεί να αισθάνεστε ακόμα σαν το ίδιο λυπημένο και αμήχανο παιδί που ήσασταν 40 χρόνια πριν.

5. Φοβάσαι μήπως καταλήξεις σαν τη μητέρα σου

Εάν η μητέρα σας δεν είπε ποτέ «σ’ αγαπώ», μπορείτε να το λέτε στα παιδιά σας δέκα φορές την ημέρα και να ανησυχείτε ότι δεν σας αγαπούν αρκετά. Όταν βλέπετε τον εαυτό σας να αναπαράγει οποιαδήποτε από τις συμπεριφορές της μητέρας σας ή να χρησιμοποιείτε τις εκφράσεις ή τους χειρισμούς της, αισθάνεστε αηδιασμένες ή θυμωμένες.

Μπορεί να διαβάζετε το ένα βιβλίο μετά το άλλο για τη γονική μέριμνα για να μην κάνετε όπως εκείνη, αλλά σπάνια αισθάνεστε σίγουρες για τον εαυτό σας. Οι ομοιότητές σας με τη μητέρα σας είναι πηγή αγωνίας, παρά κάτι θετικό, όπως συμβαίνει για τους φίλους σας με στενές μητρικές σχέσεις.

Αυτά και άλλα θέματα δημιουργούν μεγάλη θλίψη και συμβάλλουν στην κατάθλιψη και το άγχος.

Αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε προληπτικά τα συναισθήματά σας για τη μητέρα σας και να δουλέψετε με τον εαυτό σας. Βρήκα πολλά υπέροχα βιβλία που ασχολούνται με το θέμα των δύσκολων σχέσεων μητέρας/ενήλικης κόρης ή στραφείτε σε έναν θεραπευτή που μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας για τη σχέση σας με τη μαμά σας και να μάθετε πώς να «επαναφέρετε» τον εαυτό σας, ώστε να αισθάνεστε ολοκληρωμένοι και ασφαλείς απουσία αυτού του κρίσιμου δεσμού.

Η Dr. Samantha Rodman Whiten, γνωστή και ως Dr. Psych Mom, είναι κλινική ψυχολόγος και ιδρύτρια της DrPsychMom. Εργάζεται με ενήλικες και ζευγάρια στην ομαδική της πρακτική Best Life Behavioral Health.

© 2013-2023 womanidol.com. All Rights Reserved.