Έκθεση: Dress like a Greek

Έκθεση: Dress like a Greek

Από τις 7 Ιουλίου έως και το τέλος του 2021 παρουσιάζεται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών μια ξεχωριστή έκθεση του Μουσείου Μπενάκη. Η έκθεση «Dress like a Greek – Ντύσου σαν Έλληνας» σχεδιάστηκε με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και τη μεγάλη επετειακή έκθεση «1821 Πριν και Μετά» στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138.

Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο εγχείρημα εξάπλωσης της πολιτιστικής εμπειρίας στους χώρους του αεροδρομίου που εξελίσσει με μοναδικό τρόπο τη μακροχρόνια πολιτιστική συνεργασία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με το Μουσείο Μπενάκη.

Οι εικόνες της έκθεσης πηγάζουν από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και συνοδεύουν τον αφικνούμενο επιβάτη στη διαδρομή που ακολουθεί μέσα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Photo Credits: Ηλίας Γεωργουλέας
Photo Credits: Ηλίας Γεωργουλέας

Οι pop up συνθέσεις εικόνων του «Dress like a Greek – Ντύσου σαν Έλληνας» αναφέρονται στις επίσημες ελληνικές ενδυμασίες που καθιέρωσαν οι πρώτοι βασιλιάδες της Ελλάδας, Όθωνας και Αμαλία.

Τα πρώτα χρόνια του νεοελληνικού κράτους οι βασιλείς Όθωνας και Αμαλία, στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν και ενδυματολογικά τον λαό της Ελλάδας, δημιούργησαν δύο ενδυματολογικά σύνολα για το περιβάλλον τους, τα οποία γρήγορα εξελίχθηκαν σε εθνικές ενδυμασίες.

Ο Όθωνας υιοθέτησε την ενδυμασία με φουστανέλα των Ελλήνων οπλαρχηγών, ενώ η Αμαλία επινόησε ένα νέο σύνολο, στο οποίο συγκέρασε στοιχεία από την ευρωπαϊκή μόδα και την τοπική παράδοση.

Οι ενδυμασίες αυτές, οι οποίες στην αρχική, αυλική τους εκδοχή, εντυπωσιάζουν με τα πολύτιμα υλικά τους και τα περίτεχνα κεντήματά τους, σύντομα διαδόθηκαν σε όλο το νέο κράτος, υιοθετήθηκαν από τους πολίτες, δημιουργώντας νέες τοπικές παραλλαγές, και αποτελούν, ακόμα και σήμερα, στοιχείο εθνικής ταυτότητας.

Photo Credits: Ηλίας Γεωργουλέας
Photo Credits: Ηλίας Γεωργουλέας

Η Αθήνα του 19ου αιώνα από τα πρώτα χρόνια της εφεύρεσης της φωτογραφίας (το 1839) προκάλεσε το ενδιαφέρον των φωτογράφων, οι οποίοι, γοητευμένοι όχι μόνο από το αρχαιοελληνικό της παρελθόν αλλά και από τα πρόσωπα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, απαθανάτισαν ανθρώπινες μορφές με γυναικείες και ανδρικές φορεσιές πολύ διαφορετικές από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Δείτε Επίσης
Yoko Ono: Music of the Mind στην Tate Modern Gallery εξερευνά τη ριζοσπαστική κληρονομιά της

Οι εικόνες της έκθεσης, που έχουν επιλεγεί από τις συλλογές των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, αναδεικνύουν τις λεπτομέρειες με τα χρυσοποίκιλτα, περίτεχνα στολίδια που κοσμούν το σύνολο των ενδυμάτων.

Photo Credits: Ηλίας Γεωργουλέας
Photo Credits: Ηλίας Γεωργουλέας

Ο συνδυασμός έγχρωμων λεπτομερειών από τις πλούσιες φορεσιές με φωτογραφίες από τα πρώτα χρόνια του ελληνικού κράτους συνθέτουν ένα αφήγημα υψηλής αισθητικής και εκπαιδευτικής αξίας για το 1821 και τη μετεπαναστατική περίοδο της χώρας.

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Διάδρομοι Αφίξεων Επιβατών, εντός Σένγκεν και εκτός Σένγκεν.
Διάρκεια έκθεσης: 07.07.-31.12.2021

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.