Κατασκήνωση για πρώτη φορά!

Κατασκήνωση για πρώτη φορά!

Κάθε αρχή και δύσκολη θα λέγαμε, αλλά με τη σωστή ενημέρωση τα πάντα γίνονται ευκολότερα. Ενημερωθείτε για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την πρώτη φορά που θα αποχωριστείτε το παιδί σας και να είστε βέβαιοι πως όλα θα κυλήσουν μέλι-γάλα…

Από την Άντζελα Μολφέτα

Κάθε καλοκαίρι ζητούσα από τους γονείς μου να με στείλουν κατασκήνωση, αλλά ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε η επιθυμία μου. Και στις αρχές κάθε σχολικής χρονιάς, υπέφερα ακούγοντας τους συμμαθητές μου να διηγούνται ατέλειωτες ιστορίες για τα κατορθώματα και τους νέους φίλους που απέκτησαν εκεί. Ένιωθα παρείσακτη και κατά κάποιο τρόπο ανεπαρκής και παραχαϊδευμένη, που δεν είχα καταφέρει να περάσω λίγες μέρες διακοπών μακριά από την οικογένειά μου. Είναι αλήθεια, όμως, πως η κατασκήνωση δεν είναι μόνο διακοπές, αλλά μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια θετική εξέλιξη. Κάθε παιδί μαθαίνει να προσαρμόζεται και να κοινωνικοποιείται, να υπακούει σε κανόνες, αναπτύσσει το αίσθημα της συνεργασίας, γίνεται αυτόνομο, μαθαίνει πώς να κάνει νέους φίλους, είναι ισότιμο με τους άλλους και έρχεται σε επαφή με τη φύση κερδίζοντας άπειρα ερεθίσματα.

Για να επωφεληθείτε από όλες αυτές τις θετικές επιδράσεις είναι απαραίτητο να προετοιμαστείτε ψυχολογικά τόσο εσείς οι ίδιοι, ως γονείς, όσο και το παιδί σας. Είναι σημαντικό το παιδί να βρίσκεται σε μια ηλικία κατά την οποία να έχει προχωρήσει η κοινωνικοποίησή του και να συνειδητοποιεί πως οι γονείς του δεν το εγκαταλείπουν, αλλά το αγαπούν, και ότι μετά από το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα είναι και πάλι όλοι μαζί. Η ηλικία που τα παιδιά έχουν αυτές τις προϋποθέσεις είναι συνήθως γύρω στα 6-7 χρόνια τους.

Η προετοιμασία είναι το παν!

Ξεκινήστε μια συζήτηση γύρω από την κατασκήνωση περίπου δύο εβδομάδες πριν, παρουσιάζοντας το γεγονός ως μία πολύ ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική εμπειρία. Ακούστε τους φόβους και το άγχος του παιδιού, εάν αυτοί υπάρχουν, και καθησυχάστε το εξιστορώντας δικές σας εμπειρίες, όταν βιώσατε τον φόβο για κάτι καινούργιο και με ποιο τρόπο το ξεπεράσατε.

Αυτή η διαδικασία θα λειτουργήσει ως πρότυπο για το παιδί και θα το βοηθήσει να αντιμετωπίσει κάθε αρνητικό συναίσθημα με δύναμη και εμπιστοσύνη προς τον εαυτό του. Επισκεφθείτε όλοι μαζί τον χώρο που θα φιλοξενηθεί, (αν είναι εφικτό) αρκετές μέρες πριν, ώστε να μην είναι κάτι εντελώς άγνωστο για εκείνο.

Επίσης, συζητήστε μαζί του για το πρόγραμμα που θα ακολουθεί και βρείτε εναλλακτικές ιδέες σε συνεργασία με τον υπεύθυνο της κατασκήνωσης, εάν σε κάποια σημεία διαφωνεί πλήρως. Με τη βοήθειά σας προετοιμάστε το έγκαιρα, δείχνοντας του πώς να στρώνει το κρεβάτι του, πώς να αυτοεξυπηρετείται στο μπάνιο και πώς να τακτοποιεί τα ρούχα και τα προσωπικά του αντικείμενα. Μπορείτε να συμφωνήσετε να κάνετε στο σπίτι ένα διήμερο δημιουργικό παιχνίδι με θέμα την κατασκήνωση και να διασκεδάσετε μαζί, παίζοντας και μαθαίνοντας.

Do & Don’ts

 • Ελέγξτε τις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης και εάν τηρούνται οι βασικές προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής. Επίσης, γνωρίστε το προσωπικό, μιλήστε αναλυτικά για τις ανησυχίες σας και ενημερωθείτε εάν υπάρχει γιατρός. Φροντίστε μαζί με το παιδί σας να πάει και κάποιος φίλος ή συμμαθητής του, ώστε να μην αισθάνεται εντελώς ξένος μέσα στο σύνολο για πρώτη φορά.
 • Φτιάξτε μαζί τη βαλίτσα του, επιλέγοντας άνετα ρούχα, ένα αγαπημένο παιχνίδι και ένα με δύο βιβλία. Αντικείμενα αξίας είναι σκόπιμο να μένουν πίσω.
 • Δώστε του όλες τις οδηγίες που χρειάζεται για το πώς θα χρησιμοποιεί καθετί και βεβαιωθείτε ότι ξέρει πού βρίσκεται το κάθε πράγμα στη βαλίτσα του.
  Συμφωνήστε μαζί του να αφήσει τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στο σπίτι, κατ’ αρχήν για να μην χαθούν αλλά περισσότερο για να ασχοληθεί με ομαδικά παιχνίδια.
 • Μην του τηλεφωνείτε διαρκώς. Καθορίστε μαζί του ποια ώρα της ημέρας θα μιλάτε τηλεφωνικά και τηρήστε την υπόσχεσή σας.
 • Μην μεταφέρετε το άγχος σας τηλεφωνικά, ρωτώντας το εάν είναι καλά, μήπως έχει πονοκέφαλο, εάν έφαγε, μήπως μάλωσε με κάποιον κ.λπ. Μοιραστείτε απλά μαζί του τα νέα του και τα δικά σας.
 • Να είστε συνεπείς στις ημέρες και ώρες των επισκέψεων. Δεν είναι διόλου θετικό να βλέπει τους άλλους γονείς στο επισκεπτήριο και εσείς να απουσιάζετε.
 • Μην είστε υπερβολικοί στις συναντήσεις σας, με σφιχτά αγκαλιάσματα, δάκρυα και αναστεναγμούς!
 • Εάν στην πρώτη σας επίσκεψη δυσφορεί και θέλει να φύγει, μιλήστε του ήρεμα και προτείνετε να μείνει ακόμα λίγες ημέρες για να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Εάν επιμείνει, τότε είναι προτιμότερο να διακόψετε τις διακοπές του, λέγοντάς του πως του χρόνου είναι ίσως μια καλύτερη περίοδος.
 • Μόλις γυρίσει κοντά σας, μοιραστείτε μαζί του τις εμπειρίες του και ενισχύστε τις δεξιότητες και τα κατορθώματα που ανέπτυξε στην κατασκήνωση.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.