Παιδιά και καφεΐνη

Παιδιά και καφεΐνη

Η κατανάλωση αναψυκτικών έχει περίπου διπλασιαστεί κατά τα τελευταία 25 χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο δεν είναι μόνο ότι τα παιδιά καταναλώνουν υπέρμετρες ποσότητες καφεΐνης αλλά και ζάχαρης, όπως ποτέ στο παρελθόν.

Aπό τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Είναι όμως υγιεινό να καταναλώνουν τα παιδιά τόση καφεΐνη; Θα πρέπει να ξέρουμε ότι η καφεΐνη ερεθίζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί ένα αίσθημα δράσης και ενεργητικότητας. Επίσης, ανεβάζει τα επίπεδα σεροτενίνης στον εγκέφαλο, δηλαδή το χημικό του εγκεφάλου που μας δημιουργεί ευφορία. Δεν είναι τυχαία λοιπόν η πρωινή μας συνήθεια…

Όμως η καφεΐνη μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ταχυπαλμίες, ένα αίσθημα άγχους, υπερικινητικότητας και αφυδάτωσης. Ενώ άλλη μια αρνητική της παράμετρος είναι ότι έχει μεγάλο επίπεδο οξείδωσης που σημαίνει π.χ. ότι καταστρέφει ένα μέρος ασβεστίου και άλλων μεταλλικών στοιχείων για να διατηρηθεί η σωστή ισορροπία του pH στην επιδερμίδα μας.

Τα περισσότερα παιδιά καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος καφεΐνης όχι από τον ίδιο τον καφέ αλλά από τα αναψυκτικά. Αν και οι ενήλικες μπορούν να ανεχτούν στον οργανισμό τους ως και 300mg καφεΐνης καθημερινά (δηλαδή 2 με 3 φλιτζάνια καφέ), τα παιδιά την μεταβολίζουν σε πολύ αργούς ρυθμούς κάτι που έχει πολύ ισχυρότερη επίδραση στο μικρό νευρικό σύστημά τους.

Δείτε Επίσης
20 τρόποι με τους οποίους ένα ηλιακό έγκαυμα βλάπτει τη συνολική υγεία σας

Αν και τα σωρρευτικά αποτελέσματα από την κατανάλωση καφεΐνης από τα παιδιά δεν έχει ακόμη ερευνηθεί πλήρως, εν τούτοις υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι η υπέρμετρη κατανάλωση αναψυκτικών είναι μια από τις βασικές αιτίες που έχει αυξηθεί επικίνδυνα ο αριθμός των υπερκινητικών παιδιών.

Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες το μάξιμουμ των ποσοτήτων καφεΐνης είναι:

  • Παιδιά 4-6 ετών: 45 mg την ημέρα
  • Παιδιά 7-9 ετών: 62,5 mg την ημέρα
  • Παιδιά 10-12 ετών: 85 mg την ημέρα
  • Γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες, που θηλάζουν: 300mg την ημέρα
Πώς θα μειώσετε δραστικά τη λήψη καφεΐνης από τα παιδιά σας:
  1. Μην αγοράζετε αναψυκτικά καθημερινά παρά μόνο για πάρτι, ή έστω για τα Σαββατοκύριακα.
  2. Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά που πίνουν με φρέσκους χυμούς και γάλα.
  3. Αν και τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι θέλουν να πίνουν το πρωί καφέ, καλό είναι να καθυστερήσετε αυτή τη συνήθεια όσο μπορείτε.
  4. Για να διατηρήσετε την ισορροπία του pH φροντίστε το παιδί σας να τρώει όσο γίνεται πιο υγιεινές και θρεπτικές τροφές.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.