Στο κατώφλι της Α’ Δημοτικού!

Στο κατώφλι της Α' Δημοτικού!

Κι όμως είναι αλήθεια… Το καμάρι σας ξεκινάει τη μαθητική του καριέρα στην Α’ Δημοτικού! Προετοιμαστείτε κατάλληλα για να του εξασφαλίσετε μια ομαλή πορεία και να προσαρμοστείτε αμφότεροι στη νέα πραγματικότητα.

                                                                       Από την Άντζελα Μολφέτα

Η πρώτη ημέρα που πήγε η κόρη μου στο σχολείο θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μου. Η συγκίνηση, η αγωνία και μια γλυκιά προσμονή με είχαν κατακλύσει, με αποτέλεσμα να της στέλνω φιλάκια με δάκρυα στα μάτια, καθώς την έβλεπα να με χαιρετά με την ίδια αγωνία, μέσα από το σχολικό. Οπωσδήποτε ήταν λάθος μου να της μεταφέρω το δικό μου άγχος και για τον λόγο αυτό θα πρότεινα, εσείς να προσπαθήσετε να είστε πιο αποστασιοποιημένοι τη συγκεκριμένη στιγμή.

Πώς μπορείτε να πετύχετε κάτι τέτοιο; Πώς μπορείτε να θέσετε τις σωστές βάσεις για μια ομαλή και ευχάριστη πορεία στη σχολική ζωή του παιδιού σας; Ποια είναι τα σημεία-κλειδιά που θα εξασφαλίσουν ηρεμία, χαρά και δημιουργικότητα στο νέο του ξεκίνημα; Οι προτάσεις που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τις ιδανικές συνθήκες.

Δείτε Επίσης
Σαν βγεις στον πηγαιμό για σχολικά...

Για μια όμορφη και δημιουργική σχολική χρονιά:
 • Αρχικά, επισκεφθείτε μαζί το νέο του σχολείο, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σχολιάζοντας μαζί τους χώρους, συζητώντας για τις δραστηριότητες που μπορεί να αναπτύξει και τα θετικά στοιχεία της μάθησης.
 • Θυμηθείτε τις δικές σας πρώτες ημέρες στο σχολείο και αναφερθείτε σε αυτές με χαρούμενη διάθεση. Μιλήστε του με ενθουσιασμό για το νέο του ξεκίνημα, πόσο χαίρεστε που μεγάλωσε και πόσο σημαντικό είναι που θα αποκτήσει νέους φίλους και όμορφες γνώσεις.
 • Δώστε του την ευκαιρία να διαλέξει μόνο του τη σχολική τσάντα, τα μολύβια, τα τετράδια και γενικά τα σχολικά είδη που θα χρειαστεί, έγκαιρα, με χαρά και χωρίς το άγχος της τελευταίας στιγμής.
 • Φτιάξτε μαζί τον χώρο μελέτης ή οργανώστε από κοινού μια μικρή ανανέωση στο δωμάτιο του, ώστε να δημιουργηθεί ένας ευχάριστος και πλήρως εξοπλισμένος χώρος, όπου θα μπορεί να διαβάζει απερίσπαστο.
 • Γενικά, να έχετε ευχάριστη και χαρούμενη διάθεση σε ό,τι αφορά το θέμα του σχολείου. Μάλιστα, λίγες ημέρες πριν την πρώτη ημέρα, οργανώστε μια μικρή γιορτή με τη συμμετοχή όλης της οικογένειας, ώστε να υπογραμμίσετε ακόμα περισσότερο το ευχάριστο γεγονός.
 • Θυμηθείτε πως τα παιδιά προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, συνήθως μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οπότε μην ανησυχείτε αδικαιολόγητα από τις δυο-τρεις πρώτες ημέρες.
 • Σε περίπτωση που το παιδί σας δηλώνει έντονη άρνηση, είναι προτιμότερο να μην το αφήσετε να μείνει στο σπίτι, διότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει μεγαλύτερη απόσταση από τον στόχο σας. Συζητήστε με τον δάσκαλο και φροντίστε να μειώσετε τα αρνητικά του συναισθήματα, παρουσιάζοντας διάφορα θετικά παραδείγματα, όπως π.χ. πόσο ωραία σχημάτισε το πρώτο γράμμα, πόσο καλή εντύπωση έκανε στο δάσκαλο η συμπεριφορά του κ.λπ.
 • Ο ρόλος σας είναι να ενθαρρύνετε το παιδί και οπωσδήποτε να μην του μεταφέρετε το έμφυτο άγχος που σας έχει κατακλύσει. Να το προτρέπετε να προσπαθεί και να επαινείτε και την παραμικρή του προσπάθεια.
 • Οργανώστε με τέτοιο τρόπο το πρόγραμμα του, ώστε τη μελέτη να τελειώνει γύρω στις 18:00-19:00 το απόγευμα. Μετά από αυτήν την ώρα, το παιδί κουράζεται περισσότερο, μπορεί να χάσει ακόμα και ώρες από τον ύπνο του, ενώ δεν θα έχει και την ευκαιρία να παίξει – στοιχείο απαραίτητο για την ηλικία και την ισορροπία του.
 • Φροντίστε την ώρα της μελέτης, το παιδί να παραμένει απερίσπαστο από εξωτερικές παρεπεμβάσεις, όπως ο υπολογιστής σε λειτουργία πάνω στο γραφείο του, μουσική από το ραδιόφωνο ή ανοιχτή τηλεόραση.
 • Οι ώρες του ύπνου αποτελούν επίσης, βασική προϋπόθεση για να προσαρμοστεί το παιδί σας ευκολότερα στο πρόγραμμα και στους ρυθμούς των μαθημάτων, καθώς το ξεκούραστο και ευδιάθετο πνεύμα αποτελεί εγγύηση για θετικά αποτελέσματα.

Καλή σχολική χρονιά!!!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.