2 λόγοι για τους οποίους δεν μπορείτε να εγκαταλείψετε τη σχέση σας χωρισμού-επανένωσης
Από όλα τα τοξικά μοτίβα στις ερωτικές σχέσεις, η σχέση χωρίζω-επανέρχομαι είναι ίσως η πιο δύσκολη περίπτωση να τεθεί οριστικό τέλος. Ο κύκλος του χωρισμού, της λαχτάρας και της οικειότητας, του να επιστρέψετε για περισσότερα και να συνειδητοποιήσετε γιατί χωρίσατε εξαρχής μπορεί να είναι δύσκολο να ξεπεραστεί. Δείτε γιατί και πώς μπορείτε να αυξήσετε την αποφασιστικότητά σας.
Γράφει η Jourdan Travers, κλινική ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Maryland και California State University Northridge
Παρά τα πολλά ελαττώματά της, η γοητεία μιας σχέσης on/off μπορεί να είναι δύσκολο να της αντισταθεί κανείς. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να αισθάνεται σαν τον τέλειο συνδυασμό προβλέψιμης οικειότητας και συναρπαστικής αβεβαιότητας. Ωστόσο, το ψυχολογικό κόστος μιας τέτοιας σχέσης, τις περισσότερες φορές, δεν αξίζει τον κόπο.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Personal Relationships διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι σε σχέσεις on/off είναι πολύ πιο πιθανό να αναφέρουν αρνητικά για τη σχέση τους (όπως προβλήματα επικοινωνίας και αβεβαιότητα) και λιγότερο πιθανό να αναφέρουν θετικά (όπως αγάπη και κατανόηση από τον σύντροφό τους), υπογραμμίζοντας τον συνολικό αντίκτυπο αυτής της ασταθούς σχέσης.
Αν έχει περάσει από το μυαλό σας η σκέψη να διακόψετε μία τέτοια σχέση, εδώ είναι δύο εμπόδια που ίσως χρειαστεί να ξεπεράσετε για να απελευθερωθείτε πλήρως.
1. Η σχέση On/Off εκπληρώνει μια κρυφή ανάγκη για εσάς
Ένα ενδιαφέρον σημείο σχετικά με τις σχέσεις χωρισμού-επανένωσης που συζητήθηκε σε μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personal and Social Relationships είναι ότι, παρόλο που το σχεσιακό άγχος και η αβεβαιότητα τείνουν να είναι τα πιο κοινά χαρακτηριστικά αυτών των τύπων σχέσεων, οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν επίσης θετικά συναισθήματα. για τη σχέση τους on/off.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μια σχέση χωρισμού-επανένωσης μπορεί να εξυπηρετεί έναν σκοπό και για τα δύο εμπλεκόμενα μέλη, ανεξάρτητα από το πόσο ανθυγιεινό είναι. Για παράδειγμα, μια σχέση χωρισμού-επανένωσης που συγκρατείται από έναν συνεξαρτώμενο δεσμό θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεδιαλυθεί.
Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Mental Health and Addiction σκιαγραφεί τη βασική φύση και τα χαρακτηριστικά της συνεξάρτησης, τα οποία περιλαμβάνουν
- Έλλειψη ξεκάθαρης αίσθησης του εαυτού
- Μοτίβα ακραίας συναισθηματικής, σχεσιακής και επαγγελματικής ανισορροπίας
Μπορούμε να δούμε πώς μια σχέση χωρισμού-επανένωσης θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τάσεις αλληλεξάρτησης, μετατρέποντας τελικά την κατάσταση σε έναν βρόχο αρνητικής ανατροφοδότησης, όπου κανένα από τα ζητήματα δεν επιλύεται και οι δύο σύντροφοι επιδεινώνουν το πρόβλημα.
Εάν αναζητάτε ένα αποτελεσματικό σχέδιο εξόδου από τη σχέση, μπορείτε να ξεκινήσετε εντοπίζοντας τα βασικά ζητήματα (όπως η εξάρτηση ή η χαμηλή αυτοεκτίμηση). Ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις για να ξεκινήσετε:
- Υπάρχει κάποιο κενό στη ζωή μου που μόνο αυτή η σχέση καλύπτει;
- Πώς μοιάζει και υπάρχει εναλλακτικός τρόπος για να νιώσεις καλύτερα;
- Υπάρχουν αρνητικά συναισθήματα που βγαίνουν στην επιφάνεια όταν δεν περνάω χρόνο με τον σύντροφό μου;
- Είναι η ευτυχία που λαμβάνω από αυτή τη σχέση on/off προσωρινή ή διαρκής;
- Όταν οραματίζομαι την πιο ευτυχισμένη εκδοχή της ζωής μου, εμφανίζεται αυτή η σχέση;
Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις με ειλικρίνεια μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε στη ρίζα του ζητήματος. Μπορείτε επίσης να ενθαρρύνετε τον σύντροφό σας να κάνει αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό του, δίνοντας και στους δύο σας την ευκαιρία να μάθετε.
2. Φοβάστε μήπως είσαι ευάλωτος/η ξανά με κάποιον νέο σύντροφο
Μια μελέτη του 2021 προσδιορίζει το άγχος των νέων γνωριμιών ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν δημιουργούν νέες ερωτικές σχέσεις. Για κάποιον με έντονο άγχος για ραντεβού, μια σχέση χωρισμού-επανένωσης μπορεί απλώς να εξασφαλίσει ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσει ποτέ.
Η μελέτη υπογραμμίζει ότι, εκτός από τον φόβο της απόρριψης, ένα άτομο με άγχος ραντεβού φοβάται επίσης να απορρίψει κι εκείνο πιθανούς ερωτικούς συντρόφους.
Αν και η προσωπική απόρριψη ή η απόρριψη του άλλου είναι απαραίτητες και διαμορφωτικές εμπειρίες, το άγχος των γνωριμιών μπορεί να σας εμποδίσει να πάρετε καν αυτές τις πιθανότητες, καθιστώντας σας ευάλωτους στη μοναξιά, τη στασιμότητα και ανθυγιεινά πρότυπα συμπεριφοράς, όπως οι σχέσεις on/off.
Μια σχέση χωρισμού-επανένωσης μπορεί να δημιουργήσει έναν οικείο και άνετο χώρο στη ζωή σας όπου κανείς δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσει αυτούς τους φόβους. Ξέρετε ότι μπορείτε πάντα να επιστρέψετε και ο σύντροφός σας ξέρει ότι τελικά θα τον αφήσετε να μπει ξανά στη ζωή σας.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό το μοτίβο μπορεί γρήγορα να γίνει τοξικό – περιορίζοντας την ανάπτυξη και κλέβοντάς σας νέες εμπειρίες και την ευκαιρία να βρείτε κάποιον νέο.
Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας που μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα βασικά ζητήματα που αφορούν το άγχος των γνωριμιών και την αποστροφή σας για νέες συναντήσεις και ενασχόληση με νέα άτομα. Μπορεί να σας βοηθήσει να αφήσετε τη σχέση χωρισμού-επανένωσης που μπορεί να σας εμποδίζει.
Συμπέρασμα
Μια σχέση on/off με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της σταθερότητας. Ωστόσο, τα άτομα στη σχέση έχουν πάντα επίγνωση της αστάθειας και της έλλειψης εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητη για να τη διατηρήσει μία υγιή κατάσταση.
Η απόρριψη των ανθυγιεινών προσκολλήσεων σας και η απόκτηση εικόνας για τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε τον εαυτό σας από το να πέσετε σε αυτάρεσκα πρότυπα.