Έρευνα: Σεξουαλική επιθετικότητα και γυναίκες

Έρευνα: Σεξουαλική επιθετικότητα και γυναίκες

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η παρακολούθηση πορνό με επιθετικό σεξ διεγείρει περισσότερο τις γυναίκες από τους άντρες! Πιθανόν, να σας ξενίζει… αλλά φαίνεται ότι η επιθετικότητα στο σεξ δεν είναι ελκυστική αποκλειστικά στους άντρες. Τι λέει η επιστήμη για αυτό; Η έρευνα που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στο «Archives of Sexual Behavior» και αναλύεται από την Beth Ellwood ειδική στη Σεξουαλική υγεία και την Κοινωνική ψυχολογία.

Επιμέλεια: Σοφία Κροκιδά

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες που βλέπουν πορνό οι γυναίκες ερεθίζονται περισσότερο από τους άντρες με σκηνές όπου εκδηλώνεται επιθετική συμπεριφορά στις γυναίκες. Επίσης, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες τόνισαν την προτίμησή τους στο επιθετικό πορνό, το οποίο είναι συναινετικό και απολαυστικό και για τους δύο.

Παλιότερες έρευνες έδειξαν ότι το να παρακολουθεί κανείς πορνό με επιθετικό χαρακτήρα μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα, όπως σεξουαλικό εξαναγκασμό και βία προς τις γυναίκες. Ακτιβιστές φεμινιστικών οργανώσεων εκφράζουν την ανησυχία τους για το επιθετικό πορνό, το οποίο θεωρούν ότι συμβάλει στην φυλετική ανισότητα.

Υπάρχουν όμως και επιστήμονες που θεωρούν ότι δεν ξέρουμε πολλά για το πώς βιώνουν οι θεατές το επιθετικό πορνό.

Η ανάλυση της έρευνας

Ο καθηγητής κοινωνιολογίας Eran Shor στο McGill University, ο οποίος λέει: «Η βιομηχανία του πορνό έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Πρόσεξα ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των μελετών μιλάει για την επιθετικότητα στο πορνό ως ένα ολοένα αυξανόμενο φαινόμενο, υποστηρίζοντας ότι προκύπτει από την επιθυμία των αντρών για κυριαρχία στη γυναίκα. Ελάχιστη προσοχή έχει δοθεί στις γυναίκες-θεατές και τις δικές τους επιθυμίες».

Έτσι, ο καθηγητής αποφάσισε να συνομιλήσει με άντρες και γυναίκες που βλέπουν πορνό, ώστε να μάθει την άποψη και τις προτιμήσεις τους σχετικά με την επιθετικότητα στο πορνό. Οι συμμετέχοντες ήταν 122 ενήλικες που είχαν δει πορνό τουλάχιστον μία φορά τον μήνα μέσα στον προηγούμενο χρόνο, με μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη.

Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν συγκεκριμένες ερωτήσεις, αλλά είχαν και τον χρόνο να μοιραστούν με τον ειδικό τις γενικότερες απόψεις και εμπειρίες τους γύρω από το πορνό.

Το 53% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι προτιμά έστω και λίγη επιθετικότητα στο πορνό. Αν και συνολικά οι περισσότερες γυναίκες και άντρες δεν ήθελαν να βλέπουν περισσότερη επιθετικότητα, υπήρχαν μερικές αξιοσημείωτες φυλετικές διαφορές:

Ενώ το 66% των γυναικών είπε ότι απολαμβάνει τουλάχιστον λίγη επιθετικότητα, το ποσοστό στους άντρες έφτανε το 40%. Επίσης, οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να δηλώσουν ότι προτιμούν ακόμα μεγαλύτερη επιθετικότητα στο πορνό, και ότι ψάχνουν αντίστοιχα βίντεο.

Ωστόσο, αξίζει να πούμε ότι το 95% των γυναικών και 97% των αντρών δήλωσε ότι δεν απολαμβάνει τη μη-συναινετική επιθετικότητα. Αυτό υποδηλώνει ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες απολάμβαναν το επιθετικό πορνό μόνο όταν στο βίντεο έβλεπαν ανθρώπους που είχαν κάποιον έλεγχο στην κατάσταση.

Και πράγματι, πολλοί συμμετέχοντες έδωσαν έμφαση στο ότι το να βλέπουν επιθετικό πορνό είναι απολαυστικό μόνο όταν η γυναίκα δίνει τη συγκατάθεσή της και το απολαμβάνει.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων προτιμούσε να μην βλέπει επιθετικό πορνό, ειδικά χωρίς συγκατάθεση. Ωστόσο, ανάμεσα σε αυτούς που απολαμβάνουν την επιθετικότητα στα ερωτικά βίντεο, όπως και την πιο άγρια επιθετικότητα, η πλειοψηφία αποτελούνταν από γυναίκες.

Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να δηλώνουν ότι ερεθίζονται από επιθετικές συμπεριφορές, και ότι θέλουν περισσότερη επιθετικότητα όταν βλέπουν πορνό.

Η τάση μας να αγνοούμε, να υποβαθμίζουμε ή να στιγματίζουμε τις σεξουαλικές προτιμήσεις των γυναικών είναι βαθιά προβληματική.

Δείτε Επίσης
Τι προκαλεί πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ και πώς τον αντιμετωπίζετε;

Επίσης, αρκετοί συμμετέχοντες ανέφεραν ότι τους αρέσει η υποταγή, η πειθαρχία και ο σαδομαζοχισμός, αν και κάποιοι από αυτούς περιέγραψαν συναισθήματα ντροπής και ενοχής σχετικά με τα παραπάνω.

Πολλές γυναίκες δήλωσαν ότι τους αρέσει η επιθετικότητα μόνο σε βίντεο και όχι στη δική τους σεξουαλική ζωή. Αυτό δείχνει ότι για τις περισσότερες γυναίκες η επιθετικότητα δηλώνει μια φαντασίωση που περιστρέφεται γύρω από την επιθυμία τους για υποταγή.

Άλλο οι φαντασιώσεις άλλο η πραγματικότητα

Είναι σημαντικό να προσέχουμε να μην μπερδεύουμε τις φαντασιώσεις με τις αληθινές ερωτικές επιθυμίες. Πολλοί άνθρωποι που πήραν μέρος στην έρευνα και έβρισκαν ερεθιστική την επιθετικότητα σημείωσαν ότι δεν θα ήθελαν να βιώσουν κάτι αντίστοιχο στην πραγματικότητα.

Οι συμμετέχοντες έδωσαν έμφαση στο ότι ήταν ακριβώς η αναπαράσταση μιας φαντασίωσης που τους επέτρεπε να νιώθουν διέγερση, έχοντας ταυτόχρονα μια αίσθηση ασφάλειας.

Αντίστοιχα, η τάση μας να αγνοούμε, να υποβαθμίζουμε ή να στιγματίζουμε τις σεξουαλικές προτιμήσεις των γυναικών είναι βαθιά προβληματική. Η τάση αυτή προωθεί την ηθική κριτική, οδηγώντας σε αισθήματα ντροπής και ενοχής μεταξύ γυναικών που προτιμούν να βλέπουν πορνογραφικά βίντεο με επιθετικές συμπεριφορές.

Ενώ κάποιοι άντρες συμμετέχοντες συζήτησαν την προτίμησή τους στον σαδομαζοχισμό, πολλοί από αυτούς δήλωσαν πως νιώθουν άβολα με την επιθετικότητα στο πορνό.

Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, ώστε να αποφεύγουν εντελώς ή να προσπερνούν ηθελημένα τέτοιου είδους σκηνές και βίντεο. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κοινή αντίληψη ότι όλοι οι άντρες απολαμβάνουν το βίαιο σεξ στο πορνό.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.