Mirroring ή καθρεπτική επικοινωνία: Η γλώσσα του σώματος και το φλερτ

Mirroring ή καθρεπτική επικοινωνία: Η γλώσσα του σώματος και το φλερτ

Πώς η γλώσσα του σώματος μπορεί να μας φέρει πολύ πολύ κοντά; Το mirroring είναι ο τρόπος που αντανακλά η συμπεριφορά δύο ατόμων μεταξύ τους. Δηλαδή, οι κινήσεις που δεν χρειάζονται λόγια, αλλά που μας συνδέουν ή μας απωθούν με τους ανθρώπους που συναντάμε. Μια τεχνική που θα πρέπει να μελετήσουμε σε βάθος, ώστε να επικοινωνήσουμε με όσο το δυνατόν λιγότερες λέξεις! Και φυσικά, εφαρμόζεται στο παιχνίδι φλερτ και της αποπλάνησης.

Από την Άντζελα Μολφέτα

Ο όρος mirroring στην επιστήμη της Ψυχολογίας αναφέρεται στον τομέα της ψυχολογίας του εαυτού, τις αρχές της οποίας, πρώτος διαμόρφωσε ο Αυστριακός ψυχολόγος Heinz Kohut.

Ο όρος σημαίνει την έμφυτη ανάγκη του κάθε ατόμου, να νοιώθει ξεχωριστό και ιδιαίτερο, κι αυτό να αντανακλάται τόσο στις άμεσες αντιδράσεις των άλλων σε κάθε επαφή του μαζί τους, όσο και στη στάση τους και διαδραστική συμπεριφορά τους απέναντί του.

Από την έναρξη της ανθρώπινης ζωής, η γλώσσα του σώματος κυριαρχεί στις σχέσεις μεταξύ μας. Το mirroring στοχεύει ακριβώς σε αυτές τις μικρές λεπτομέρειες, πέρα από τα λόγια! Και παρόλο που είναι μια τόσο παλιά τεχνική, η μαγεία της δεν έχει διερευνηθεί σε βάθος.

Οπότε, σήμερα καλούμαστε να κατανοήσουμε αυτή τη βιολογική μας κληρονομιά και να την αναπτύξουμε με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να συνδεθούμε με τα άτομα που μας ενδιαφέρουν απόλυτα και απροκάλυπτα!

Η μυστική γλώσσα του σώματος

Όσο και να μην το συνειδητοποιούμε, μόνο και μόνο από τη στάση του σώματος ή των εκφράσεων μας, οι γύρω μας μπορούν να διακρίνουν με σχετική ευκολία οποιαδήποτε δυσφορία αισθανόμαστε. Στο παιχνίδι της επικοινωνίας, το ένστικτο παίζει επίσης, σημαντικό ρόλο.

Από την άλλη και η «χημεία» που αισθανόμαστε για κάποιους δημιουργεί μια αλληλεπίδραση που μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μια καλή σχέση με ορισμένους ανθρώπους, ενώ μπορεί με κάποιους άλλους να έχουμε το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα.

Πόσες φορές δεν έχουμε νιώσει άβολα κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας νιώθοντας πως δεν έχουμε να μοιραστούμε κάτι; Πόσες ακόμα φορές δεν έχουμε αισθανθεί πως κάποιος μας ακούει απλώς από ευγένεια, χωρίς να υπάρχει περαιτέρω ενδιαφέρον για τη συνομιλία μας;

Οι κανόνες του παιχνιδιού

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές ή διαδικασίες. Το σώμα μας έχει τη δική του γλώσσα, μια μοναδική μέθοδο επικοινωνίας, που είναι σημαντικό να μάθουμε πώς θα την αποκρυπτογραφήσουμε.

Η τεχνική του mirroring, δηλαδή της καθρεπτικής επικοινωνίας στηρίζεται στην ενσυναίσθηση. Προσπαθούμε να αντιληφθούμε τι είδους μηνύματα λαμβάνει το άτομο που μας ενδιαφέρει και στοχεύουμε στη δημιουργία μιας αρμονικής ατμόσφαιρας, τόσο μέσω των χειρονομιών όσο και των εκφράσεων του σώματος.

Παρατηρώντας άτομα που μόλις ξεκίνησαν μια σχέση, μπορούμε να διαπιστώσουμε πόσο κοντά είναι ο ένας στον άλλον, πόσο συχνά αγγίζονται και πολύ πιθανόν, να αντιληφθούμε πως υιοθετούν παρόμοιες κινήσεις ή στάσεις του σώματος!

Η εξήγηση πηγάζει από τη βιολογική μας κληρονομιά, καθώς οι νευρώνες του εγκεφάλου ακολουθούν ασυναίσθητα μιμητικές, ενσυναισθητικές και κοινωνικές συμπεριφορές. Μέσω των κατοπτρικών νευρώνων (mirror neurons) συναισθανόμαστε πάντα αυτό που εκπέμπει ο άλλος.

Σε κάθε επαφή, ακόμα και από την πρώτη στιγμή της προσέγγισής μας, το άτομο απέναντί μας συμπεριφέρεται με τρόπο που αντανακλά τη συμπεριφορά μας προς αυτό (mirroring).

Για παράδειγμα, η μίμηση της στάσης του σώματος ενός ατόμου με το οποίο θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά, μας επιτρέπει να αποκτήσουμε μεγαλύτερη εγγύτητα και συνενοχή.

Τις περισσότερες φορές μάλιστα, αυτό συμβαίνει ασυνείδητα, καθώς αποτελεί μια χαρακτηριστικά φυσική αντίδραση στις κοινωνικές συναναστροφές. Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλες αυτές τις πληροφορίες προς όφελός μας, για να τραβήξουμε τελικά την προσοχή του ατόμου που μας ενδιαφέρει;

Δείτε Επίσης
Κρατιέστε χέρι χέρι; Να τι σημαίνει η πιο απλή κίνηση ενός ζευγαριού

Η τέχνη της αποπλάνησης!

Ακολουθώντας μερικές βασικές κινήσεις μπορούμε να πετύχουμε ένα πολύ πιο απολαυστικό, ενδιαφέρον και αποτελεσματικό φλερτ!

  • Φροντίζουμε να στεκόμαστε ευθυτενείς και χαλαροί. Κοιτάζουμε ευθεία προς τα εμπρός και αποφεύγουμε το σήκωμα των ώμων. Αυτό δεν μας προσφέρει μόνο μια καλύτερη στάση του σώματος, αλλά μεταφέρει στον συνομιλητή μας και το αίσθημα της εμπιστοσύνης!
  • Τα χέρια μας πρέπει να είναι πάντα ελεύθερα, έξω από τις τσέπες μας. Εάν κρύβουμε τα χέρια μας, η κίνηση αυτή υποδηλώνει ανασφάλεια και σίγουρα, δεν θέλουμε να μεταφέρουμε ένα τέτοιο μήνυμα σε καμιά περίπτωση!
  • Όταν μιλάμε ή όταν μας μιλάει το άτομο που μας ενδιαφέρει πρέπει πάντοτε να τον κοιτάμε. Το αίσθημα της ντροπής δεν θα μας επιτρέψει να κυνηγήσουμε το όνειρο!
  • Είναι πολύ φυσικό, κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας, να γείρουμε ελαφρά προς τον συνομιλητή μας. Αυτό υπογραμμίζει το ενδιαφέρον μας προς εκείνον, αλλά δεν πρέπει να υπερβάλλουμε! Δεν θα τον αγγίξουμε, ούτε θα εισβάλλουμε στον προσωπικό του χώρο!

Δήλωση ενδιαφέροντος!

Σύμφωνα με την τεχνική του mirroring, εάν αρέσουμε σε ένα άτομο θα παρατηρήσουμε ότι θα μας κοιτάξει ευθεία, έντονα και δυναμικά. Το πιθανότερο είναι να έχουν διασταλεί λίγο οι κόρες των ματιών του και το σώμα του να κλίνει προς τα εμπρός και ελαφρά προς το μέρος μας, καθώς θα μας μιλάει.

Οπωσδήποτε, εάν κοιτάζει συνεχώς το ρολόι του ή απομακρύνεται με τη στάση του σώματός του, δεν υπάρχει ενδιαφέρον! Θα πρέπει βέβαια, να μπορούμε να συνεκτιμήσουμε τις αντιδράσεις του.

Το mirroring μας αποκαλύπτει αρκετά, αλλά δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός πως κάθε άτομο είναι διαφορετικό, οπότε και ο τρόπος επικοινωνίας του αλλάζει.

Επίσης, ενδέχεται να διαχέεται από έμφυτη νευρικότητα τη συγκεκριμένη στιγμή, να μην μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του προφορικά ή ακόμα, να μεταβάλλει τη στάση του σώματός του κατά λάθος – ή μήπως επί τούτου; – για να μας μπερδέψει!

Το mirroring, σε δεύτερη ανάγνωση, θα μας αποκαλύψει τα συναισθήματα που πλανώνται στον αέρα! Εφαρμόζοντας την τεχνική όσο πιο συχνά μπορούμε, θα αποκτήσουμε μεγαλύτερη ευκολία στην επικοινωνία μας με τους άλλους και τελικά, θα κερδίσουμε την καρδιά του ατόμου που μας ενδιαφέρει… Με σιγουριά!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.