Το παρακάνει με τα κομπλιμέντα; Τι σημαίνει αυτή η τακτική από τον σύντροφό σας

Το παρακάνει με τα κομπλιμέντα; Τι σημαίνει αυτή η τακτική από τον σύντροφό σας

Γενικά, το να δεχόμαστε κομπλιμέντα από κάποιον θεωρείται μια ιδιαίτερα ευγενική πράξη. Συνήθως τα θετικά σχόλια έχουν να κάνουν με κάτι που καταφέραμε, με την εμφάνισή μας ή με κάτι που ο άλλος εκτιμά σε εμάς. Και αυτό μας κάνει να νιώθουμε όμορφα, ειδικά όταν προέρχεται από τον σύντροφό μας. Είναι πολύ όμορφο να ακούμε συχνά καλά λόγια από τον άνθρωπο που αγαπάμε. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτό αγγίζει την υπερβολή;

Από τη Σοφία Κροκιδά 

Ποιος δεν θέλει να τον εκθειάζουν συνεχώς; Το να θέλετε να ακούτε συνεχώς κομπλιμέντα από τον άνθρωπο σας είναι πολύ φυσιολογικό. Αλλά η υπερβολή μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα ακόμα και για την ίδια τη σχέση.

Τα κομπλιμέντα συνήθως γίνονται για να δώσουμε σε κάποιον μια χρήσιμη ανταπόκριση και γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι τα περιμένουν για να τονωθεί η αυτοπεποίθησή τους. Τα ειλικρινή θετικά σχόλια λοιπόν έχουν μεγάλη σημασία. Αν όμως ο σύντροφός σας σάς κάνει συνεχώς κομπλιμέντα που μοιάζουν ψεύτικα, τότε δεν έχουν την ίδια βαρύτητα.

Σημασία έχει το είδος

Αν και η παντελής απουσία κομπλιμέντων είναι κακό σημάδι για μια σχέση, είναι εξίσου σημαντικό να αναλύουμε το είδος κομπλιμέντων που μας κάνει ο σύντροφός μας.

Για παράδειγμα, το να ακούτε θετικά σχόλια μόνο για την εξωτερική σας εμφάνιση είναι δείγμα ρηχότητας. Μπορεί να πρέπει να αναρωτηθείτε αν ο άνθρωπός σας ενδιαφέρεται για κάτι άλλο πέρα από την ομορφιά σας, η οποία με τα χρόνια αναπόφευκτα θα περάσει. Το να αρέσετε στον σύντροφό σας εξωτερικά είναι τρομερά σημαντικό, αλλά δεν πρέπει να είναι το μόνο που βλέπει σε εσάς.

Σημαντική είναι όμως και η στιγμή που ακούτε ένα κομπλιμέντο. Ανάλογα με την περίσταση, μπορεί ένα καλό σχόλιο από κάποιον να έχει στόχο να κερδίσει κάτι και όχι απλά να σας παινέψει.

Σκεφτείτε τις περιστάσεις κατά τις οποίες συνήθως σας κάνει κομπλιμέντα ο σύντροφός σας και κατά πόσον τα χρησιμοποιεί για να σας εκμεταλλευτεί. Το να σας κάνει να νιώθετε καλά, ώστε μετά να σας χειριστεί είναι τοξική συμπεριφορά που δύσκολα αναγνωρίζεται κάποιες φορές. Ωστόσο, αν ο σύντροφός σας δεν δείχνει να πιστεύει αυτά που σας λέει, τότε τα κομπλιμέντα του έχουν βαθύτερα αίτια.

Δείτε Επίσης
4 ζώδια που δεν ξέρουν την αξία τους

Μήπως ο σύντροφός σας ζητάει επιβεβαίωση;

Μπορεί να είναι μια μορφή αντίστροφης ψυχολογίας, την οποία ο σύντροφός σας δεν συνειδητοποιεί, αλλά το να σας κάνει συνεχώς κομπλιμέντα ίσως είναι ο τρόπος του να σας ζητήσει βοήθεια.

Μπορεί να μην ξέρει πώς να εκφράσει τα συναισθήματά του ή να μην τα κατανοεί καν πλήρως. Ωστόσο, το να σας λέει καθησυχαστικά λόγια είναι ο τρόπος του να σας δείξει ότι η λεκτική επιβεβαίωση είναι σημαντική για αυτόν.

Με άλλα λόγια, μπορεί να θέλει να του κάνετε εσείς περισσότερα κομπλιμέντα γιατί έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση και ο μόνος τρόπος να σας το δείξει είναι με το να κάνει αυτό που θέλει να του κάνετε.

Μην το βλέπετε ως κάτι αρνητικό. Οι συμπεριφορές αυτές πολλές φορές είναι ένδειξη ανασφάλειας και δεν σημαίνει ότι η σχέση είναι καταδικασμένη. Αντίθετα μπορεί να σας βοηθήσει να προχωρήσετε μαζί, αποκτώντας καλύτερη επικοινωνία.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.