Η αληθινή ουσία του φεμινισμού σήμερα

Η αληθινή ουσία του φεμινισμού σήμερα

Το φεμινιστικό κίνημα έχει περάσει από πολλές διακυμάνσεις στο διάβα τού χρόνου. Έχει χλευαστεί, έχει φτάσει σε ακρότητες, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιπαραθέσεις. Εμείς σήμερα θεωρούμαστε ως μια προοδευτική κοινωνία, ας πούμε. Τι σημαίνει όμως αυτό; Και μήπως ο φεμινισμός σήμερα έχει να κάνει με την ελευθερία επιλογών; Θα προσπαθήσουμε να θέσουμε το ζήτημα εδώ.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Οι άνδρες «επιτρέπουν» στις γυναίκες να εργάζονται. Οι άντρες «επιτρέπουν» στις γυναίκες τους να βγαίνουν έξω, να είναι φίλες με άλλα αρσενικά, να πίνουν και να γλεντούν μαζί τους. Οι άντρες «επιτρέπουν» να μορφωνόμαστε ή αν ανεβαίνουμε στη σκάλα της εργασιακής ιεραρχίας… Αλλά είναι αυτό ο φεμινισμός και ο στόχος;

Ή είναι όπως λένε στίχοι του τραγουδιού της Beyoncé “Flawless“.

«Μπορείς να έχεις φιλοδοξίες,
αλλά όχι τόσο πολύ,
Θα πρέπει να στοχεύσεις να είσαι επιτυχημένη,
αλλά όχι πολύ επιτυχημένη,
Διαφορετικά θα απειλήσεις τον άντρα» 

Τι είναι ο φεμινισμός;

Το Oxford English Living Dictionary λέει ότι ο «φεμινισμός» είναι «Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών στη βάση της ισότητας των φύλων».

Ως κίνημα ο φεμινισμός επιδιώκει να δημιουργήσει ισότητα για τις γυναίκες στους κοινωνικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και επαγγελματικούς κύκλους της κοινωνίας. Αυτό το κίνημα έπρεπε ουσιαστικά να περιορίσει τις αδικίες και τη μισαλλόδοξη συμπεριφορά της κοινωνίας απέναντι στις γυναίκες γενικότερα.

Η κοινωνία ήταν και εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό υποστηρικτής μιας τέτοιας σεξιστικής ανυπόφορης συμπεριφοράς προς τις γυναίκες, απλώς η διαφορά είναι ότι αυτό το κίνημα ήταν υπεύθυνο να περιορίσει τέτοιους ανθρώπους να το κάνουν τουλάχιστον ανοιχτά και περήφανα.

Στην παραπάνω κατάσταση και στον αληθινό της ορισμό, θα έπρεπε να αντιλαμβανόμαστε ότι το μόνο που πρέπει να ξεχωρίζει άντρες και γυναίκες είναι η Βιολογία τους. Απλώς αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες και οι άνδρες είναι ίσοι.

Αλλά στην πράξη το έχουμε κρατήσει τόσο απλό, ή μάλλον η προοδευτική μας κοινωνία το ερμηνεύει με την πραγματική του έννοια; Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι δυστυχώς ένα μεγάλο «ΟΧΙ»

Φεμινισμός = Πάλη με το αρσενικό;

© Illustration Louise Mertens
© Illustration Louise Mertens

Ο φεμινισμός μερικές φορές οδήγησε σε ένα κίνημα που μισεί τη φιγούρα του πατέρα ή τον άνδρα γενικότερα. Κάποιοι νομίζουν ότι συνομολογούν με το φεμινιστικό κίνημα, χωρίς να καταλαβαίνουν την καρδιά του θέματος. Είναι ο φεμινισμός η ελευθερία να πίνουμε και να καπνίζουμε, όπως κάνουν οι άνδρες; Δεν είναι εξίσου επικίνδυνο ή ευχάριστο (ανάλογα με την περίπτωση) και για τα δύο φύλα;

Φεμινισμός σημαίνει να είσαι επιθετική, ακόμα κι όταν δεν απαιτείται; Σημαίνει να κακομεταχειρίζεσαι ανοιχτά τους άλλους όπως κάνουν οι άνδρες; Σημαίνει να μην μαγειρεύεις για την οικογένειά σου, απλώς για να αποδείξεις κάτι;

Η λυπηρή κατάσταση των πραγμάτων είναι να ακούς μορφωμένες γυναίκες να λένε μερικά γελοία πράγματα. Ας πούμε να εξηγούν στις ανύπαντρες φίλες τους γιατί ο γάμος είναι τόσο σημαντικός, για συντροφικότητα, ασφάλεια, μπλα μπλα μπλα. Δηλαδή;

Πρέπει απαραίτητα μια γυναίκα να βρίσκει πάντα έναν σύντροφο στο πρόσωπο ενός συζύγου; Όλες αυτές οι σκέψεις βασικά πηγάζουν από ένα σημείο διχασμού μεταξύ του να είναι κανείς παραδοσιακός και σύγχρονος, χωρίς να κατανοεί την πραγματική αξία του εαυτού του.

Προκατάληψη στον φεμινισμό

© Illustration Louise Mertens
© Illustration Louise Mertens

Θα μπορούσαν να υπάρχουν άπειρα παραδείγματα για όσα ακούμε και παρατηρούμε καθημερινά. Αν μου αρέσει να μαγειρεύω για την οικογένειά μου, ή να φροντίζω τα πεθερικά μου, σημαίνει ότι δεν είμαι φεμινίστρια και με υπονομεύει η πατριαρχία; Αν επέλεξα να δουλέψω ακόμα και μετά από ένα μωρό, σημαίνει ότι είμαι αδίστακτη και φεμινίστρια;

Πρέπει να καταλάβουμε ότι τελικά πρόκειται για το να μπορεί κανείς να κάνει τις δικές του επιλογές, είτε είναι άνδρας είτε γυναίκα.

Δείτε Επίσης
Η Μπουμπουλίνα και άλλες επαναστάτριες της ιστορίας!

Αν κάποια αποφασίσει να είναι στο σπίτι και να φροντίζει την οικογένεια δεν σημαίνει ότι δεν είναι αρκετά φιλόδοξη ή αν ένας άντρας μένει στο σπίτι να φροντίζει τα παιδιά του επειδή η γυναίκα του έχει άλλες υποχρεώσεις δεν σημαίνει ότι χάνει… τον ανδρισμό του.

Η αληθινή ουσία του φεμινισμού

© Illustration Louise Mertens
© Illustration Louise Mertens

Επί της ουσίας είναι να έχεις την επιλογή για τις αποφάσεις της ζωής. Να έχεις τη δύναμη να διαλέγεις, χωρίς εκατοντάδες μάτια να κρίνουν κάθε σου κίνηση. Να μπορεί η καθεμία μας να αναλαμβάνει μέρος του οικονομικού βάρους, αν έχει οικογένεια, και ότι δεν χρειάζεται να συνεχίσει ολόκληρο το βάρος να πέφτει σε εκείνον, μόνο και μόνο επειδή είναι άντρας.

Να μπορεί να εκπαιδευτεί και να βελτιώνεται και όχι ο σκοπός της ζωής να είναι ένας καλός σύζυγος και παιδιά. Να μην είναι θέμα αν θα κάνει ή όχι παιδιά και ποιες αποφάσεις θα πάρει τελικά. Με άλλα λόγια να υπάρχει η ελευθερία να κάνει κάθε γυναίκα τις προσωπικές της επιλογές, χωρίς να κατακρίνεται γι’ αυτές.

Ο φεμινισμός είναι ισότητα αναγνώρισης για ίσες προσπάθειες και δύναμη να κάνεις τις δικές σου επιλογές.

Αλλά και στον εργασιακό χώρο, να αναγνωρίζονται οι προσπάθειες, οι ικανότητες και να γίνονται σεβαστές οι απόψεις,  όπως και στους άντρες συναδέλφους. Οι άνθρωποι να αναγνωρίζουν ότι μία γυναίκα πήρε μια προαγωγή επειδή την άξιζε και όχι επειδή η εταιρεία προωθεί την ισότητα των φύλων!

Και ξέρετε τι, πάνω απ’ όλα, χρειαζόμαστε; Να σταματήσουμε εμείς οι ίδιες να παλεύουμε για άσκοπα πράγματα και να καταλάβουμε ότι εμείς πρέπει να σκεφτούμε ότι απλώς είμαστε άνθρωποι με δικές μας επιλογές.

Να μην ζητάμε «δεκανίκια», αλλά να προσπαθούμε για την κορυφή. Δεν υπάρχει ποτέ ο εύκολος τρόπος. Αλλά η επιτυχία έχει γλυκιά γεύση όταν έχεις παλέψει γι’ αυτήν, όποια κι αν είναι η επιτυχία που θέλει κάθε μία από εμάς!

Ίσως, αυτή να είναι σήμερα η ουσία του φεμινισμού!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.