Πανδημία για πάντα; Πέντε τρόποι για να επιβιώσετε από το άγχος

Πανδημία για πάντα; Πέντε τρόποι για να επιβιώσετε από το άγχος

Μήπως έχετε φτάσει στο σημείο να πιστεύετε πως η αλλαγή της καθημερινότητας που ήρθε μαζί με τον Covid-19 δεν θα τελειώσει ποτέ; Μήπως νιώθετε εξαντλημένοι ή στα όρια της κατάθλιψης; Δεν είστε οι μόνοι! Άσχετα από το πώς σας έχει επηρεάσει αυτή η κατάσταση, το πιο πιθανό είναι να μην είστε αυτοί που ήσαστε πριν την πανδημία. Δείτε πώς μπορείτε να έρθετε πιο κοντά στην κανονικότητα και να βάλετε το άγχος στην άκρη.

Γράφει η Alicia Clark, κλινική ψυχολόγος
Επιμέλεια: Σοφία Κροκιδά

1. Να θυμάστε ότι το να φτάσετε στην «άλλη πλευρά» είναι ένας ακόμη στόχος

Εν μέσω καραντίνας αρκετοί είδαν την αλλαγή αυτή σαν μια υπενθύμιση να βάλουν διαφορετικές προτεραιότητες στις προσδοκίες τους, έχοντας στο μυαλό τους ότι ο πιο σημαντικός στόχος της επιδημίας ήταν η επιβίωση.

Ενώ παλεύετε να ισορροπήσετε ίσως είναι σημαντικό να θυμάστε τους λόγους πίσω από τις θυσίες και την ψυχολογική πίεση. Αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία.

2. Αναγνωρίστε ότι ο καθένας το χειρίζεται διαφορετικά

Κουβεντιάζοντας για το πώς θα επιστρέψουμε στην «κανονικότητα» και πώς θα προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα που έφερε η πανδημία, οι απόψεις είναι λογικό να διαφέρουν και κάποιες να μας φαίνονται ακόμα και ενοχλητικές.

Το σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να θυμάστε ότι όλοι παλεύουν να ελέγξουν το άγχος τους, ακόμα κι αν αυτό δεν εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο. Η κατανόηση και ο επαναπροσδιορισμός των ορίων θα σας βοηθήσουν να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας και όσα μπορείτε πραγματικά να ελέγξετε.

3. Καθορίστε και επανακαθορίστε την δική σας «νέα κανονικότητα»

Αντί να σκέφτεστε πώς θα επιστρέψετε στην κανονικότητα, γιατί να μην σκεφτείτε ποια θα είναι η νέα κανονικότητα; Τι μαθήματα πήρατε από αυτή τη δοκιμασία και πώς μπορούν να σας βοηθήσουν από εδώ και στο εξής;

Τι σας έμαθε η ζωή στο σπίτι ή το να μην χρειάζεται να αγοράζετε συνεχώς νέα ρούχα για το γραφείο; Πώς καθόρισαν οι νέες συνθήκες τον χρόνο και τα όριά σας;

Σκεπτόμενοι τα παραπάνω θα μπορέσετε να βρείτε νόημα σε όλα τα νέα δεδομένα και να προχωρήσετε πιο εύκολα.

4. Παρατηρείστε την πρόοδο και γιορτάστε τις νίκες σας

Η εξέλιξη είναι σταδιακή και πολλές φορές απαιτεί συγκέντρωση για να την δείτε. Συνήθως πιο εύκολο είναι να δούμε τα αρνητικά παρά τα θετικά. Το να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο είναι πιο δύσκολο απ’ ό,τι ακούγεται, ειδικά όταν είμαστε κουρασμένοι.

Αν νιώθετε εξαντλημένοι από όλη αυτή τη δοκιμασία, κάντε ένα διάλειμμα για να αναλογιστείτε πόσο μακριά έχετε ήδη φτάσει, και πόσο καλά τα έχετε καταφέρει.

Βλέποντας την πρόοδο και συγχαίροντας τον εαυτό σας για αυτό μπορεί να σας δώσει δύναμη για να συνεχίσετε, όταν η κούραση και η απογοήτευση σας χτυπάνε την πόρτα.

Δείτε Επίσης
Έχει αλλάξει η πανδημία την προσωπικότητά μας; Νέα έρευνα δείχνει ότι είμαστε λιγότερο ανοιχτοί, ευγενικοί και ευσυνείδητοι

5. Φερθείτε ευγενικά στον εαυτό σας

Σίγουρα δεν είναι ωραίo να νιώθουμε εξάντληση, [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ] και οι τύψεις επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ψυχολογία μας.

Αλλά οι τύψεις και η ντροπή σπάνια θα σας ανεβάσουν τη διάθεση. Αντί να πιέζετε τον εαυτό σας να νιώθει καλύτερα, δώστε χώρο στα συναισθήματά σας. Κανείς δεν θα σας κατηγορήσει, αν νιώθετε κουρασμένοι, θυμωμένοι, ή απογοητευμένοι.

Αναγνωρίστε στον εαυτό σας ότι ενώ σας παίρνει χρόνο να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα, ακόμα επεξεργάζεστε την επίδραση της πανδημίας και του εγκλεισμού στη ζωή σας.

Φροντίστε τον εαυτό σας και αφουγκραστείτε τις επιθυμίες της ψυχής σας. Η επιστροφή στην κανονικότητα μπορεί να πάρει παραπάνω από όσο θα θέλατε, αλλά θα έρθει, και θα σας βγάλει πιο δυνατούς από αυτή τη δοκιμασία.

Δεν είναι κακό να νιώθετε εξάντληση. Σημαίνει απλώς ότι είστε άνθρωπος και προσπαθείτε να επιβιώσετε σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας.

© 2013-2023 womanidol.com. All Rights Reserved.