Απολύμανση κατά τη διάρκεια της πανδημίας: Τι ισχύει τελικά;

Απολύμανση κατά τη διάρκεια της πανδημίας: Τι ισχύει τελικά;

Ο κορωναϊός έχει κάνει πολλούς ανθρώπους πιο προσεκτικούς με τις συνήθειες υγιεινής τους από ό,τι συνήθως. Πολλοί όχι απλώς πλένουν πιο συχνά τα χέρια τους, αλλά τείνουν να απολυμαίνουν κι άλλα πράγματα, όπως τις επιφάνειες, τα αντικείμενα, ακόμη και τα τρόφιμα. Καθώς η πανδημία συνεχίζεται, οι ερευνητές έχουν μάθει πολλά περισσότερα σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης του ιού. Ποια είναι τα νέα και τι ισχύει τελικά;

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Ενώ πολλοί ειδικοί κατά την αρχή της επιδημίας και λίγο αργότερα, συνέστηναν στους ανθρώπους να απολυμαίνουν σχεδόν τα… πάντα, τώρα φαίνεται ότι η τόση σχολαστικότητα δεν είναι απολύτως απαραίτητη.

Σύμφωνα με τον Emanuel Goldman, μικροβιολόγο στο Πανεπιστήμιο Rutgers, το να προσβληθείτε από τον COVID-19 με το να αγγίξετε μια επιφάνεια μολυσμένη με τον ιό, είναι πολύ απίθανο.

Ο ιός εξαπλώνεται όταν ένα μολυσμένο άτομο φτερνίζεται, βήχει ή ακόμη και μιλά δυνατά, απελευθερώνοντας σταγονίδια που μεταφέρουν σωματίδια του ιού. Αυτά τα σταγονίδια στη συνέχεια ταξιδεύουν στον αέρα.

Ο κορωναϊός δεν επιζεί για πολύ στις επιφάνειες

«Σε νοσοκομεία, έχουν ελεγχθεί επιφάνειες κοντά σε ασθενείς με τον ιό, αλλά δεν έχουν εντοπιστεί δείγματα του μολυσματικού ιού», δήλωσε ο Goldman.

Αν και έχει βρεθεί το RNA του ιού, ο Goldman το παρομοίασε με το «πτώμα του ιού», το οποίο δεν είναι μολυσματικό.

Δείτε Επίσης
Πανδημία για πάντα; Πέντε τρόποι για να επιβιώσετε από το άγχος

«Δεν βρίσκουν μολυσματικό ιό και αυτό συμβαίνει επειδή ο ιός είναι πολύ εύθραυστος στο περιβάλλον – αποσυντίθεται πολύ γρήγορα», εξήγησε ο Dr Kevin Fennelly, ειδικός στις αναπνευστικές λοιμώξεις στο Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.

Και συνέχισε εξηγώντας ότι η απολύμανση των επιφανειών είναι περιττή λαμβάνοντας υπόψη αυτό που γνωρίζουμε τώρα για τον ιό. «Απολυμαντικοί ψεκασμοί στους δρόμους και στα πεζοδρόμια, στους τοίχους και στους υπόγειους σιδηρόδρομους, απλά δεν υποστηρίζονται από κανένα στοιχείο ότι υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης σαν ο ιός να πηδά από το πεζοδρόμιο».

Αν και με τη νέα γνώση μπορεί να μην είναι απαραίτητο να απολυμαίνονται τακτικά οι επιφάνειες, οι ειδικοί λένε ότι ο κορωναϊός εξακολουθεί να αποτελεί απειλή. Οπότε, αντί να απολυμαίνετε τις επιφάνειες και τα αντικείμενα, είναι σημαντικό να πλένετε συχνά και σχολαστικά τα χέρια σας, όπως συστήνει και το μέλος της ειδικής ομάδας του Λευκού Οίκου για τον κορωναϊό, Dr. Anthony Fauci σε συνάντησή του με εκπροσώπους του Τύπου.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.