Σημάδια ότι ο σύντροφός σας είναι υποχόνδριος

Σημάδια ότι ο σύντροφός σας είναι υποχόνδριος

Μπορεί κάποιες συνήθειες των υποχόνδριων να μας κάνουν να γελάμε, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι και πολύ αστείο, όταν μοιράζεσαι τη ζωή σου με κάποιον που πάσχει από αυτή την ψυχολογική διαταραχή. Αν και δεν υπάρχουν σωματικά συμπτώματα, τα ψυχολογικά είναι πολύ μα πολύ πραγματικά και δυστυχώς επηρεάζουν και τον περίγυρο.

Επιμέλεια: Σοφία Κροκιδά

Σύμφωνα με το Εγχειρίδιο Διάγνωσης και Στατιστικής των Ψυχικών Διαταραχών της Mayo Clinic, πρόκειται για μία πάθηση με συμπτώματα που δεν κρύβονται και σίγουρα επηρεάζει και τη δική σας ζωή, αν ο σύντροφός σας πάσχει από υποχονδρία.

Οι υποχόνδριοι τρέμουν τις αρρώστιες. Αγχώνονται ακόμα και με το παραμικρό φτέρνισμα, με έναν απλό βήχα ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα πιστεύοντας ότι κάτι τους συμβαίνει και το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να ψάξουν στο ίντερνετ πληροφορίες που θα επιβεβαιώσουν τους πιο σκοτεινούς ακόμη και παράλογους φόβους τους.

Υπάρχει μάλιστα ακόμα και ειδικός όρος για αυτή τη συνήθεια, με το όνομα cyberchondria, που ορίζει την εμμονική αναζήτηση ασθενειών και συμπτωμάτων στο διαδίκτυο.

Οι υποχόνδριοι πιστεύουν πάντα ότι είναι σοβαρά άρρωστοι

Όταν ένας υποχόνδριος ταιριάξει τα συμπτώματα που έχει ή νομίζει ότι έχει με κάποια αρρώστια, συνήθως πείθεται ότι πάσχει από αυτήν. Και όχι μόνον αυτό, αλλά επίσης πιστεύει ότι η αρρώστια αυτή είναι εξαιρετικά σοβαρή,  ακόμα και θανατηφόρα.

Όπως επισημαίνει ο Brian A. Fallon, MD, επισκέπτης καθηγητής της κλινικής ψυχιατρικής στο New York State Psychiatric Institute «ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των υποχόνδριων είναι ότι είναι καταστροφολόγοι, αφού το μυαλό τους πάει πάντα στο χειρότερο».

Ο καθηγητής συνεχίζει: «Για τους συντρόφους των υποχόνδριων το στρες είναι εξίσου μεγάλο, αφού πρέπει συνεχώς να καθησυχάζουν το ταίρι τους ότι δεν πάσχει από κάποια αρρώστια. Ή ακόμη χειρότερα, οι σύντροφοι αυτών των ανθρώπων πρέπει να βρίσκουν συνεχώς επιχειρήματα ότι δεν υπάρχει κάτι σοβαρό ή ότι δεν πρόκειται να πεθάνουν από αυτό στο άμεσο μέλλον».

Οι υποχόνδριοι επισκέπτονται συχνά τους γιατρούς

Οι υποχόνδριοι επισκέπτονται συχνά τους γιατρούς

Ενώ κάποιοι υποχόνδριοι φοβούνται να πάνε σε γιατρό, είτε γιατί φοβούνται ότι έχουν προσβληθεί από κάποιο θανατηφόρο ιό είτε όχι, άλλοι επιβαρύνουν τόσο την προσωπική σχέση τους αλλά και τα οικονομικά τους τρέχοντας από γιατρό σε γιατρό.

Είτε απλά ψάχνουν μια τρίτη ή… τέταρτη γνώμη, είτε κανονίζουν όντως αχρείαστες θεραπείες, η μανία αυτή τους τρώει και χρόνο και χρήμα.

Αν ο αγαπημένος σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία, και αφού έχει κάνει τον γύρο της… ιατρικής, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε διάγνωση κάποιας ασθένειας, τότε θα πρέπει να του προτείνετε ευγενικά αλλά με επιμονή, ότι ο επόμενος γιατρός που θα πρέπει να επισκεφθεί να είναι ένας ψυχίατρος.

Οι ειδικοί μάλιστα συνιστούν να μην διαφωνείτε με έναν υποχόνδριο ούτε να τον χαρακτηρίζετε ως υποχόνδριο. Αντίθετα, θα πρέπει να του προτείνετε να ζητήσει βοήθεια από κάποιον ειδικό για όλο αυτό το στρες που του προκαλούν τα προβλήματα υγείας.

Αυτό θα τον κάνει να νιώσει ότι είστε με το μέρος του και πως καταλαβαίνετε τι περνάει. Και θα τον οδηγήσει στο να βρει αληθινή βοήθεια στο πρόβλημά του και κατ΄ επέκταση κι εσείς στο δικό σας.

© 2013-2020 womanidol.com. All Rights Reserved.